galaksi, küçük bulut, sabit yıldızlar, samanyolu, Uzay, zincirli kız
Yıldızlar, uzay, galaksiler… Bu kavramlar oldukça somut ama insan zihninde bir o kadar da soyut kavramlardır. Var olduklarını, ancak çok uzaklarda ve gerçek olamayacak kadar muazzam olduklarını biliriz. İnsanoğlu bu bilinmezlikleri çözmek için yıllardır süregelen araştırmalar yapmakta ve her geçen gün yeni bilgiler elde etmektedir. Bu yazımda benim de bugün ilk kez duyduğum ve ilgimi çeken Andromeda galaksisi hakkında konuşacağız.
Temel Özellikleri Nelerdir?
Samanyolu galaksimizin en yakın komşu galaksisi olan Andromeda, zincire vurulmuş kız anlamına gelmektedir. Dünyadan 2.54 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasıyla beraber sissiz ve bulutsuz bir gecede çıplak gözle görülebilen en uzak cisimdir. Merkezinde bir çıkıntı olması, spiral bir şeklinin olması, düz bir diski andırması ve sarmal yapıda olması ile Samanyolu galaksimizle benzer özellikleri paylaşır.
Samanyolu galaksimiz yaklaşık 250 milyar yıldız içerirken, Andromeda galaksisi ise yaklaşık 1 trilyon yıldız içererek ve yaklaşık iki kat daha parlak bir yapıya sahip olarak bizim galaksimizin sahip olduğundan daha çok yıldıza sahiptir. Ancak, galaksimizin içerdiği karanlık maddeler dolayısıyla daha büyük kütleli olduğu düşünülmektedir.
Andromeda Galaksisine Dair İlk Gözlem
İlk defa M.S. 964 yılında İran uyruklu astronom Abdurrahman el-Sufi tarafından “Küçük Bulut” olarak adlandırılarak “Sabit Yıldızlar” isimli kitabında tarihe geçmiştir. Andromeda’nın ilk fotoğrafları 1987 yılında Isaac Roberts tarafından çekildi.
Nasıl Gözlemlenebilir?
İçinde bulundurduğu yıldız çokluğu itibariyle yoğun bir parlaklığa sahip olan Andromeda galaksisi, ışık kirliliği bulunan yerlerde bile çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. En iyi Kasım ayında gözlemlenebildiği bilinen galaksi, rahatlıkla görülebilen en uzak gökyüzü nesnelerinden biridir.
Yazan: Nezrin Deniz Öz
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Andromeda_Galaksisi
https://www.meteorologiaenred.com/tr/galaxia-andromeda.html