derin uzay, Derin Uzay ve Umut Yıldız, umut yıldız, umut yıldız kimdir
Bir yaz gecesi gökyüzüne bakıyorsun. Kocaman bir dolunay, etrafında sayamayacağın kadar çok yıldız, çeşit çeşit… Bazı yıldızlar diğerlerine göre daha büyük, bazıları daha parlak bazıları biraz daha sönük. Hele bir tanesi var ki yanıp yanıp sönüyor gibi öylece uzaktan. Gördüklerinden fazlasına sahip olduğunu bildiğin derin uzay, her çocuğun olduğu gibi senin de hayallerini süslüyor. Gözlerini kapattığında Mars’ta uçurtma uçuruyorsun mesela. Satürn’ün buz, toz ve kaya parçacıklarından oluşan halkalarından ayaklarını sarkıtıyorsun. 4,6 milyar yaşında olan Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegeni olma özelliği gösteren Venüs soğuk kış aylarında senin evin. İçinde Güneş Sistemini de bulunduran Samanyolu Galaksisi’ndeki Orion Takımyıldızı’nın ortasında dileklerini gönderiyorsun sessiz karanlığa.
Hayal dünyandan çıktığında sadece derin uzay ile ilgili bildiklerinle yetinemiyor, ötesini, daha ötesini merak ediyorsun. Kendi kendine konuşmaya başlıyorsun. Cüce gezegen Plüton nasıl ABD’den daha küçük olabilir? Uzayda, 4.5 milyar yaşında olan Dünya’mızdaki toplam kum tanelerinden daha fazla yıldız nasıl bulunabilir? Peki ya daha derinlerde göremediğimiz, keşfedemediğimiz neler var? Bir sonu var mıdır ki bu boşluğun? Sonsuz mudur yoksa?
Kurduğun hayallerin, sorduğun soruların, bu soruların cevaplarını bir gün bulabileceğin umuduyla kendini yeni bir hayale sürüklüyorsun. ”Bir gün astronom olacağım.”
Bu hayalleri kuran tek çocuk, bu soruların cevaplarını arayan tek insan sen olamazsın değil mi? Tabii ki hayır. Öyleyse seni zamanında hayallerini, Dünyanın atmosferi dışında evrenin gök cisimleri hariç geri kalan kısmındaki sonsuz karanlık boşluk olan, uzay ile süsleyen bir başka çocuk, senin gibi bilinmez soruların cevaplarının peşine düşen bir başka insanla, Dr. Umut Yıldızla tanıştırmak istiyorum.
Ankara Üniversitesi Astronomi Uzay Bilimleri bölümünden mezun olan Umut Yıldız, yüksek lisansını ve doktorasını Hollanda da tamamlamıştır. Doktora çalışması için oksijen molekülleriyle ilgili araştırmasında NASA’da görevli hocasından yardım almış ve doktorası bittikten sonra NASA’da çalışmaya başlamıştır. Hala aynı merkezin Jet Propulsion Laboratory bölümünde Molekül Astrofiziği, Veri Madenciliği ve Yıldız Oluşumu üzerine çalışan Umut Yıldız, Mars projesinde Veri Bilimci olarak görev almakta ve üniversitelerde derin uzay hakkında seminerler vermeye devam etmektedir.
Kendisi, astronom olmanın çocukluk hayali olduğunu, lise yıllarında sürekli deneyleri ve uzay ile ilgili konuları merak edip araştırıp, başkaları imkansız olduğunu söylese de hiçbir zaman hedefinden vazgeçmediğini söylüyor. Hedefini gerçekleştirip şuan dünyanın en büyük uzay araştırma merkezinde çalışan ünlü astrofizikçi çocuklara ve gençlere ”Bir şeyler yapmak istiyorsanız belli bazı hayalleriniz varsa bunu kovalamanız ve riske girmeniz lazım. Hayaller için risk almak gerekiyor.” diyor.
Yazan: Özge Gökçe
Kaynakça:
Astronomievi.com
webtekno.com
Astronomidiyarı.com
uzay.org