Edwin Hubble, gökyüzü, güneş ışığı, ışık, karanlık, olbers paradoksu, paradoks, problem, yıldız
Geceleri kafamızı kaldırıp yukarı baktığımızda gökyüzü neden simsiyah görünür, hiç düşündünüz mü? Cevabın çok açık olduğunu, güneş ışığının dünyanın karanlıkta kalan kısmına ulaşamadığını düşünürüz. Ancak, güneş ışığının dünyaya ulaşamadığı zamanlar, gökyüzünde bulunan trilyonlarca yıldızın ışık saçmasını beklerken, evren neden hala karanlıktır?
Evrenin neden karanlık olduğu sorusu yaklaşık 200 yıl önce Alman bir astronomun kaleme aldığı bir makalesinde ileri sürülen bir problemdir. Olbers paradoksu olarak isimlendirilen bu durumun neden kaynaklandığına bir göz atalım.
Olbers Paradoksu Nedir?
Olbers paradoksu kısaca şu soruya cevap arar; Eğer evren yıldızlarla doluysa, neden hepsinden gelen ışık tüm gökyüzünü her zaman parlak hale getirmiyor? Bu bir paradokstur, çünkü gece göğün parlak olması beklentimiz ile onun siyah olduğu deneyimimiz arasında bariz bir çelişki vardır.
Bu paradoksu çözmek için birçok araştırmacı ve astronom çeşitli teoriler ortaya atmıştır. Geliştirilen açıklamaların arasından en iyi çözümü gelin beraber inceleyelim.
Paradoks Nasıl Çözümlenmiştir?
Olbers paradoksunu çözümleyen kişi, galaksilerin birbirinden uzaklaştığını ve evrenin durmaksızın genişlediğini keşfeden Edwin Hubble olmuştur. Evren sonsuz yaşta değil, yaklaşık 13,5 – 14 milyar yaşındadır. Bu yüzden, evrendeki yıldızlar ezelden beri var değildir, bazılarının ışıklarının bize ulaşabilmesi için gerekli zaman geçmemiştir ve dolayısıyla evrenin yıldızların ışıkları ile dolması olası değildir.
Yazan: Nezrin Deniz Öz
Kaynakça: