Havaalanları Hakkında 10 İlginç Bilgi

#barrahavaalanı, #buzdanpist, #gisbornehavaalanı, #havaalanları, #havaalanlarıhakkındailginçbilgiler, #kansaihavaalanı, #pisttemezar, #pisttetren

 

Devasa uçaklara ev sahipliği yapan havaalanları, sahip oldukları özelliklerle bazen bizi şaşırtabiliyor. Dünya üzerinde farklı arazilere konumlandırılmış ve alışılmışın dışında özelliklere sahip olan havaalanlarına hep birlikte göz atalım.

Havaalanları Hakkında 10 İlginç Bilgi-1

Havaalanları Hakkında 10 İlginç Bilgi-1

1- Tijuana Uluslararası Havaalanı

Amerika ve Meksika sınırında bulunan Tijuana Uluslararası Havaalanı, hem Amerika topraklarında hem de Meksika topraklarında terminalleri bulunması nedeni ile iki ülkede terminalleri bulunan tek havalimanı olma özelliğini taşıyor.


2- Barra Havaalanı

İskoçya’nın Barra adaları üzerinde bulunan havalimanı, arazisi denizde olan tek havalimanıdır. Pist olarak plaj kullanıldığı için gelgit olayından dolayı pistler tamamen yıkanıyor. Uçuş saatleri de günde bir defa gerçekleşen gelgit olayına göre ayarlanıyor. 


3- Cenova Havaalanı

İtalya’da yer alan Cenova Havalimanı’nda yalnızca Cenova’da üretilen pesto sosunu el bagajlarında taşıyan yolcular, sıvı sınırlamasına tabi tutulmuyor.


4- Juancjo E. Yurausquin Havaalanı

13 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip Saba Adası’nın tek havalimanı olan Juancjo E. Yurausquin Havalimanı, Karayiplerde bulunuyor. Adanın büyük bir bölümünü kaplayan ve iki ucunda deniz bulunan havalimanı, aynı zamanda dünyanın en kısa uçak pistine sahip. Sahip olduğu bu özellikler nedeniyle de havalimanında, yalnızca zor şartlarda uçuş yapabilen pilotlar çalışabiliyor. 


5- Alert Havaalanı

Kanada Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan Alert Havalimanı, Dünyanın en kuzeyinde bulunan havalimanıdır. Bölgede uçan askeri hava araçlarının yakıt noktası olarak da kullanılan bu havalimanı, 1670 metre çakıl bir piste sahip. 

ÖNERİ  THY II.Pilot Adaylarını Arıyor!

6- Mc Murdo Havaalanı

İki buzdan piste sahip olan havalimanını genel olarak askeriye nakliye uçakları kullanmaktadır. Kayak donanımlı askeri uçaklar operasyon yaptığı gibi buzdan pistlere tekerlekli uçaklar iniş kalkış yapabiliyor.


7- Savannah-Hilton Head Uluslararası Havaalanı

Bu havalimanının bulunduğu arazi, daha önceden mezarlık olarak kullanılıyordu. 2. Dünya Savaşı sırasında mezarlık olan arazi, havalimanına dönüştürüldü. Tüm mezarlar taşınırken arazi sahipleri olan Catherine ve Richard Dotson çiftinin mezarları taşınamadı. Çiftin mezar taşları hala iniş pistinde yer alıyor. Bu da Savannah-Hilton Head Uluslararası Havalimanını oldukça ilginç kılıyor.


8- Cebelitarık Havalimanı

Birleşik Krallık’a bağlı olan ve Cebelitarık Boğazı’nda yer alan havalimanı, içinde 5 bin kişilik kapasitesi bulunan Victoria Stadyumu’nu barındırıyor. Havalimanının en ilginç özelliği ise pist ile şehrin ana caddesinin kesişmiş olması. Uçaklar iniş ve kalkış yaparken araçlara ise kırmızı ışık yanıyor. Böylece ortaya oldukça ilginç bir görüntü çıkmış oluyor. Ayrıca havalimanından geçen karayolu günde 2 saate yakın kapatılıyor. 


9- Gisborne Havaalanı

Yeni Zelanda’da bulunan Gisborne Havaalanının pistinin tam ortasından tren yolu ve trenler geçiyor. 


10- Kansai Havaalanı

3 farklı tepeden 21 milyon metreküp toprak kullanılarak oluşturulan yapay bir ada üzerine inşa edilen Kansai Havalimanı, Amerikalı mühendisler için milenyumun anıtlarından biri olarak kabul ediyor. Ayrıca, açıldığı yıl olan 1994’ten beri tek bir yolcu bavulunun bile kaybolmaması Kansai Havaalanı hakkında bir diğer ilginç bilgi.


Yazan: Hatice Peker

Kaynakça

 

 

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Uzay İle İlgili 20 Dizi Önerisi
Uzay Savaşları
Mekanik Komponent Bakım Teknisyenliği
Mars’a Neden İnsan Gönderilmiyor?
The Martian (Marslı) Filmi
Havacılık Psikolojisi Sözlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |