Havacılıkta Kariyer Yolculuğu: Pilotaj

Bu yazıda, birkaç ay önce üniversite sınavına girmiş ve havacılık sektörüne gönül veren, akademik ve kariyer hayatını bu sektör sayesinde pilotluk mesleğiyle ilişkilendirmek isteyen, bu bölümü tercih edecek olan üniversite öğrenci adaylarının nasıl bir yol izlemesi gerektiğini derledik. İlerleyen satırlarda üniversitelerdeki pilotaj bölümleriyle ilgili merak ettiklerinizi öğrenirken pilot olmak için diğer seçeneklerin varlığına dair bilgiye de sahip olacaksınız.

Pilotaj

Pilotaj eğitimi programına girmek isteyenlerin genel akademik yetenek dışında, mekanik ilişkileri görebilme, uyarıcıları algılayıp hemen tepki verebilme, el ve gözü eşgüdüm halinde çalıştırabilme gücüne sahip, bedence sağlam, soğukkanlı kimseler olmaları gerekir.

 Teorik bilgilerin yanında çok daha baskın olarak pratik eğitim modeli uygulanır ve simülasyona dayalıdır. Ayrıca farklı kültürlere ait lokasyonlar arası taşımacılık temelli bir meslek olduğundan yabancı dil bilginizin yüksek olması gerekir. Bunun yanında sağlık ve psikoteknik becerileri olarak ortalamanın üzerinde olmanız beklenir.

Pilotaj eğitimi alabileceğiniz seçenekler:

  • Üniversitede pilotaj
  • Özel uçuş okulları
  • Yetiştirilmek üzere pilot adayı alan havayolları
  • Askeri pilotaj: Hava Harp Okulu

 

Üniversitede Pilotaj

  • Üniversite sınavında istenen sıralama ve puana sahip olmak,
  • Üniversitelerin özel koşullar ve açıklamalar kısmında belirtilen boy ve kilo aralığında olmak,
  • Adli Sicil Kaydı ve Adli sicil Arşiv Kaydı bulunmamak,
  • Üniversitelerin özel koşullar ve açıklamalar kısmında belirtilen boy ve kilo aralığında olmak,
  • Yapılacak olan güvenlik soruşturmasını geçebilmek.

Pilotaj Bölümü Sıralamaları

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pilotaj (Konya) (Vakıf) (Burslu)

Başarı Yılı, Sırası ve Puanı

2022 – 4.861 – 524,52858

2021 – 6.082 – 468,43696

2020 – 5.360 – 521,06312

2019 – 7.767 – 497,32952

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj (Devlet)

Başarı Yılı, Sırası ve Puanı

ÖNERİ  Göklerin İlk Kadın Şehidi: Eribe Kartal Hürkuş

2022 – 2.457 – 532,61613

2021 – 4.167 – 477,11740

2020 – 4.520 – 523,60861

2019 – 6.051 – 503,27408

 

Özel Uçuş Okulları

Pilot olmak isteyenler ücreti ödeyerek uçuş okullarından farklı türlerde lisanslar alarak pilot olabilirler. FAA ve EASA lisanları birbirine en kolay şekilde çevrilebilen lisanslardır.

PPL: Hususi pilot olmak için gerekmektedir. Eğitim 6 haftada tamamlanabilir.

CPL: CPL almak için ilk önce PPL lisansı almak gerekir. Ticari hava taşımacılığı veya herhangi bir işletmeye bağlı uçağa copilot(1.inci pilot) veya pilot-in-command ((PIC) sorumlu pilot) yetiştirmektedir.

IR: Modüler alet kursunun amacı, pilotları, ICAO PAN-OPS doküman 8188’e göre alet meteoroloji şartlarında ve alet uçuş kuralları altında uçak kullanmak için gerekli yetenek düzeyine çıkarmak üzere eğitim vermektedir.

ATPL: Pilotları ticari hava taşımacılığındaki çok pilotlu ve çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilecek yeterlilikte eğitip, CPL(IR/A) yetkisini almasını sağlar. Havayolu pilotu olmak için alınması gerekmektedir. Eğitim 14 ayda tamamlanabilir. ATPL lisansı direk alınabilir. Eğer direk alınırsa PPL Teorik ve ATP Teorik eğitimleri ilave edileceği için ders saati uzar. Daha önce CPL,PPL,IR lisanslarından alınmışsa ders saatleri sahip olunan lisanslara göre kısalır.

MCC: Eğitiminin amacı bir takımın parçası olarak çalışabilme bilincini geliştirmektir. Bu eğitim etkin ve net iletişim kurmak için teknikler içermektedir. Pilotların birbirleri olan iletişimlerini farklı uçuş senaryoları anında nasıl sağlayabileceklerine yönelik uygulamalar yapılmaktadır.

MCC eğitiminin amaçları karar verme, iletişim, görev dağılımı, Checklist kullanımı, ortak idare, ekip çalışması ve uçuşun tüm fazlarında; normal, anormal ve emercensi durumlarda ekibin birbirini desteklemesidir. Eğitim 11 günde tamamlanabilir.

Yetiştirilmek Üzere Pilot Adayı Alan Havayolları

Şirketler pilot olmak isteyenler için yetiştirilmek üzere pilot adayı alımları yapmaktadır. pilot olmak isteyen aday adayları sıkı bir başvuru süreci beklemektedir.

ÖNERİ  AnadoluJet'in Büyüme Platformu Oluşturmasının 6 Yolu

Başvuru sürecini başarıyla tamamlayan aday adaylar pilotaj eğitimlerini almaya hak kazanır.

Pilotaj eğitimini almaya hak kazanan pilot adayları ilgili şirket ile anlaşma imzalar. Anlaşma ile pilot adayı eğitim esnasında hiçbir ücret ödemez. Pilot olduktan sonra şirkette anlaşılan yıl kadar çalışmak zorundadır. Şirkette çalışmaya başladıktan sonra eğitim masrafları taksit olarak maaşından kesilir.

 

  • Sağlık açısından yeterli olduğunuzdan emin olunuz. Gerekirse başvuru süreci başlamadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırınız.
  • İngilizce: TOEFL veya IELTS sınavlarından yeterli sonuçların alınmış olması gerekir. Belgesini teslim etmeyen lisans mezunları adaylara DYNED sınavı yapılır.
  • Evrak Kontrolü
  • DLR Sınavı: Yetenek sınavıdır.
  • CRM Mülakatı: Adayın pilot olmaya hazır olup olmadığı mülakatlar ile tespit edilir.
  • Kurul Mülakatı: İş mülakatı tarzındadır, İngilizceye de bakılır.
  • Sağlık Raporu sunulur.
  • İMZA
  • Eğitim yeri tercihi.

Askeri Pilotaj: Hava Harp Okulu

 

Hava Harp Okulu’na girebilmek için ÖSYM’nin yaptığı MSÜ ve YKS’ den istenen puan ve sıralamaya sahip olmak gereklidir. MSÜ, YKS’ den önce yapılır ve sonuçlanır. Sonuca ve yayınlanan taban puanlarına göre Milli Savunma Üniversiteleri arasından tercih yapılır. Daha sonra bu sıralamaya göre aday öğrenciler mülakata çağrılır ve mülakat süreci devam ederken YKS açıklanır. Mülakatları başarıyla tamamlayan öğrenciler YKS sıralamalarına göre intibak eğitimine çağrılır.

İntibak eğitimi, aday öğrencilerin eğitim-öğretim yılı başlamadan önce okula en kısa sürede uyumunu sağlamak maksadıyla uygulanan bir programdır. Eğitim süresi yaklaşık olarak 4 hafta sürmektedir. Eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar Yemin Töreni ile Hava Harbiyeli olur.

Bu üniversitede diğer sivil üniversitelerde eş değerde lisans eğitimleri verilmektedir. Verilen lisans eğitimleri;

  • Havacılık ve Uzay,
  • Elektronik,
  • Bilgisayar,
  • Endüstri Mühendislikleri bölümleridir.

Bilimsel çalışmalar yapmak isteyen Harbiyelilere öğretim elemanları tarafından her türlü destek verilmekte ve ortaya çıkan teknolojik ürünler çeşitli bilimsel etkinliklerde sergilenmektedir.

ÖNERİ  5. Havacılık, Uzay ve Psikoloji Kongresi: Yapay Zekanın Gözünden Havacılığa Bakış

Eğitim-öğretim sürecinde hava Harbiyeliler akademik ve askeri dersler yanında, uygulamalı uçuş eğitimine de tabi tutulurlar. Bu eğitimle hava Harbiyeliler uçuşla ilgili bilgi ve becerilerini geliştirirler. Uçuş eğitimi ile paralel yürütülen filo yer dersleri kapsamında her yıl tekrarlanacak şekilde Harbiyelilere Meteoroloji, Uçuş Fizyolojisi, Kule konuşmaları, GPS kullanımı, Genel Uçuş Planlama, Haritacılık ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçuş birlikleri tanıtıcı ders ve brifingler verilmektedir. Harbiyeli olarak mezun olup son sene yapılan İngilizce Yeterlilik Testini geçtikten sonra İzmir Çiğli’de kademeli olarak jet pilotluğu eğitimleri başlar.

Yazar: Mahire Sena AKGÖL

KAYNAKÇA

https://www.basarisiralamalari.com/pilotaj-2023-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari/

https://northfly.aero/blog/ucus-okulu-nedir#:~:text=Bu%20e%C4%9Fitimin%20temel%20amac%C4%B1%20u%C3%A7u%C5%9F,da%20ama%C3%A7lar%20aras%C4%B1nda%20yer%20almaktad%C4%B1r.

https://personeltemin.msb.gov.tr/Anasayfa/Icerikweb/MDS03?menuItem=2

https://hho.msu.edu.tr/Galeri.aspx

https://careers.turkishairlines.com/kokpit-ekibi

https://herkesicinhavacilik.com/

 

 

 

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmaz?
Uçaklar Hakkında Asla Duymadığınız 10 Bilgi
Pilot Olma Süreci
ASKERİ PİLOT KİŞİLİĞİ
Askeri Pilot Kişiliği
havacılık alfabesi
Havacılık Alfabesi
Havacılıkta Psikolojik Sağlamlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2023 |