Havayolu Firmalarının Aldığı Pandemi Önlemleri

Yazar :

güvenliuçuş, havayoluşirketleri, hepafiltresi, önlemler, sosyalmesafe

 

Havayolu Firmalarının Aldığı Pandemi Önlemleri-1
Havayolu Firmalarının Aldığı Pandemi Önlemleri-1

Bildiğiniz üzere uzun süredir pandemi dönemindeyiz. Peki size bu dönemde en çok duyduğunuz 3 kelimeyi sorsam? Maske, mesafe, hijyen dediğinizi duyar gibiyim. Bir süredir evlerimizden çıkmak istemesek de gerek iş, gerekse beklenmeyen bir durum yüzünden bazen zorunlu olarak seyahat etmek zorunda kalabiliyoruz. Bu süreçte havayolu şirketleri de hem uçuş ekiplerinin hem de yolcuların sağlığı için gerekli tedbirleri almış gözüküyor.

Peki havayolu şirketlerinin almış oldukları önlemler nelerdir? Başlıyoruz…

 


Uçuş Öncesi

Öncelikle seyahat etmeye karar verdiniz, bilet alırken Hayat Eve Sığar uygulamasından veya sms ile HES kodu almanız gerekiyor. Bu hes kodu sayesinde riskli olan yolcular uçağa alınmıyor ve sizin de sağlığınız riske atılmıyor. Bilet alma işleminin ardından uçuş gününüz geldi. Havalaanına geldiniz. Öncelikle İstanbul Havalaanına gelen tüm yolcular dezenfektanlı paspasın üzerinden geçerek terminale giriş yapmaktadırlar. Bunlara ek olarak vücut tarama cihazları kullanılmaktadır. Yolcuların ateşinin ölçülmesi ve yolcunun ateşi yüksekse uçağa alınmıyor olması da havaalanına girişte karşılaştığınız önlemlerdendir. Havaalanının belirli noktalarında dezenfektanlar bulunmaktadır. Hizmet noktalarındaki masalarda da görevli ile yolcu arasında koruyucu siperlik bulunmaktadır. Biniş kartınızı önceden aldıysanız temassız bagaj teslimi de bir diğer faydalı önlemlerden. Diğer yandan yolcuların da bu süre için de bazı sorumlulukları ve alması gereken önlemler bulunmaktadır. Yolcuların maskelerini çıkarmamaları hatta maskelerini önerilen süre sıklığında değiştirmeleri (4 saat öneriliyor) ve bu yüzdende yedek maske getirmeleri, sosyal mesafeyi korumaları, online check-in yapmaları, havaalanına her zamankinden erken gelmeleri, kabin bagajını check-in bagajıyla birlikte teslim etmeleri gerekiyor.


Uçağa Giriş Ve Uçak İçi Önlemler

 

                   

Tüm bu adımlardan sonra uçağa bindiniz ve uçak içindesiniz. Uçak içinde de bir takım önlemler bulunmaktadır. İlk olarak, uçaklarda hijyen uzmanı görev almaktadır. Kabin ekiplerinin her uçuş öncesi ateş ölçümü yapılmakta ve uçuşlarda kullanmak üzere maske ile uçuş durumuna göre siperlik, eldiven ve kişisel koruyucu donanımları sağlanmaktadır. Uçak içindeki tüm ekipmanlar ve temas edebileceğiniz noktalar detaylı olarak temizlenmekte ve özel bir dezenfekte yöntemi uygulanmaktadır. Yolculara ise hijyen seti dağıtılmaktadır. 

                     

Uçaklarda bulunan özel filtreleme sistemi HEPA ( Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi) havadaki partikülleri büyük ölçüde arındırabilmektedir. Bu sistem ile hava yaklaşık 3 dakikada bir yenilenmektedir. İkram servisinde de değişikliğe gidilmiştir. Uçuş süresi 2 saatin altında olan uçuşlarda sadece paketli su ikramı yapılmaktadır. Diğer uçuşlarda ise ikramlar teması en aza indirgemek adına paketli ve tek kullanımlık ürünler servis edilmektedir. Yolculardan da aynı anda maskelerini çıkarıp yemek yememeleri, yemek işleminin sırayla olması rica edilmektedir. Ayrıca havayolu firmaları, uçak içi havalandırma sistemlerinin akış yönü, havalandırma sistemlerinde kullanılan filtreler, koltuk arkalıklarının fiziki bariyer oluşturması, tüm yolcuların maskeli olması gibi faktörler sebebiyle uçak içi bulaş riskinin düşük olduğunu belirtmiş, uçaklarda yan koltuğu boş bırakma düzenlemesine geçilmemiştir. Ancak müsaitlik durumunda yolcuların yan yana oturmamasına özen gösterilmektedir.


Uçaktan İniş

   

Uçaktan iniş 10’arlı sıralar halinde, kabin ekibinin anons ve yönlendirmelerine uyarak 2’şer dakikalık bekleme süreleriyle gerçekleştirilmektedir. Uçaktan inişlerde körük aracılığıyla yapılmakta bazı durumlarda kullanılacak apron otobüslerinde de sosyal mesafeye göre düzenlenmeler yapılmıştır. Bagaj alımlarında ise, fiziksel teması azaltmak amacıyla “kontrollü bagaj alımı” sistemine geçilmiştir.

Umarım tüm bu önlemler aklınızdaki soru işaretlerini gidermiş kaygınızı azaltmıştır. Sağlıklı ve güvenli uçuşlar dilerim.


Yazan: Psk. Melike Saraç

Kaynakça:

https://www.turkishairlines.com/tr-int/guvenli-seyahat-standartlarimiz/

https://www.flypgs.com/koronavirus-onlemleri-ve-dezenfeksiyon-proseduru

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog