Jet Lag Nedir?

Kısa bir zaman dilimi aralığında yapılan ikiden fazla saat değişikliklerini bulunduran yolculuklardan sonra vücuttaki dengenin geçici bir süreliğine bozulmasına jet lag denir. Yani jet lag, uçak ile ülkeler arası uzun süreli yolculuk yaptığınızdaki saat farklılığından kaynaklı yaşanır.
Jet Lag Neden Oluşur?
Vücudumuzun içinde ne zaman uyuyacağımızı ve ne zaman uyanacağımızı ayarlayan bir iç saat vardır. Bu iç saate sirkadiyen ritim denir ve bu ritim herkesin yaşadığı yerdeki yerel saate göre ayarlıdır. Uzun süreli ve saat değişimli yolculuklardan sonra jet lag yaşanmasının nedeni işte bu sirkadiyen ritmin bozulmasından kaynaklıdır.
Jet Lag’ı Etkileyen Faktörler
Jet lag şiddeti kişiden kişiye ve koşullara göre değişebilmektedir. Örneğin doğuya doğru yapılan yolculuklarda daha şiddetli yaşandığı bilinmektedir. Kişinin psikolojik ve bedensel sağlığı, maruz kalınan basınç, yolculuğun süresi, saat farkının artması gibi nedenler de jet lag oluşumunu etkileyen faktörler arasında sayılabilir.
Jet Lag Belirtileri
Jet lag belirtileri arasında en yaygın olanları uyku problemleri, dikkat bozuklukları, halsizlik, sindirim sistemi bozuklukları, mide bulantısı, yeme bozuklukları, duygu durumda ani değişimler olarak sayılabilir.
Jet Lag’ı Azaltacak Faktörler
Jet lag yaşamamak veya en az şiddette yaşamak için; yolculuktan önce uykunuzu almanız, kendinizi gideceğiniz yere göre önceden hazırlamanız (gideceğiniz yerde 2 günden az kalacaksanız rutininizi değiştirmeniz tavsiye edilmez), vardığınız yerdeki yerel saate göre uyku ve yeme programınızı ayarlamanız, vücudunuzu susuz bırakmamanız, dinlenmeniz, yolculuktan hemen önce ve sonra alkol almamanız, vardığınız yerde güneş ışığına kontrollü bir şekilde çıkmanız önem arz eder.
Yazar: Özge Kaleözü
Kaynakça:
https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/jet-lag
https://www.allianz.com.tr/tr_TR/seninle-guzel/jet-lag-nedir.html