Mars Neden Bu Kadar Önemli?

Yazar :

atmosfer, dünya, gezegen, güneş panelleri, güneş sistemi, mars, venüs, yerçekimi

 

Uzay çalışmalarının merkezinde yer alan Dünya ve insanlık için en önemli gezegen, gökyüzünün kızıl tanrıçası Mars… Nedir bu gezegeni diğerlerinden ayıran ve bu denli mühim yapan şey?

1800’lü yıllarda teleskopların geliştirilmesiyle beraber Mars gezegeninde birtakım yüzey şekilleri tespit edildi. O dönemin ileri gelenleri bu gezegenin Mars uygarlığı olduğunu ve bu uygarlığın barındırdığı canlıların bizimkine benzer bir yaşam sürdükleri fikrini ortaya attılar. Aradan uzun yılların geçmesiyle ve uzay alanındaki yeniliklerde ilerlememizle beraber Mars’ta herhangi bir yapay yapı olmadığını öğrendik.


Mars Ne Kadar Yaşanabilir Bir Gezegen?

Hepimizin bildiği üzere Mars, Güneş Sistemi’ndeki gezegenler içerisinde, Dünya’dan sonra yaşanabilirliği en yüksek olan gezegendir. Bunun birkaç nedeni var:

  • Dünya’da bir gün 24 saat iken Mars’ta 24 saat 39 dakika olmasıyla beraber bizim gezegenimize çok benzer bir döngüsü var.
  • Dünya’ya yakın ilk gezegen Venüs’te ortalama sıcaklık 400 derecenin üzerindeyken Mars’ta en düşük sıcaklık -140 derece, en yüksek sıcaklık 30 derecedir. Bu da Mars’ın diğer gezegenlere kıyasla daha yaşanabilir olduğunu kanıtlar niteliktedir.
  • Toprağı çıkarılacak su içeriyor ve bu suyun sıcaklığı ne soğuk ne sıcaktır.
  • Yeteri kadar güneş ışığı aldığı için güneş panelleri kullanılabilir ve kullanılan bu güneş ışıkları, Mars’ta yapmak istediğimiz görevlerde bize oldukça kolaylık sağlar.
  • Yerçekimi Dünyadakinin yüzde 38’i kadar ve bu yüzdelik insan vücudunun adapte olması için yeterli bir oran.
  • Atmosferi zayıf da olsa, güneş radyasyonlarından kısmi olarak da koruması insanlık için çok önemlidir.

Yazan: Nezrin Deniz Öz

Kaynakça

https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji

https://www.trthaber.com/haber/dunya

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mars

 

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog