Pilotluk Mesleği Ve Sağlık

Pilotların fiziksel ve zihinsel sağlıkları, uçuş güvenliği ve yolcu emniyeti bakımından büyük öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı bir pilotun operasyonu gerçekleştirebilmesi için konsantrasyon ve hafıza yeteneği gibi belirli bilişsel yetkinliklere sahip olması büyük önem arz etmektedir. Bu bilişsel yetkinlikler ile bir pilotun sağlığı doğrudan ilişkilidir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan havacılık tıp merkezleri, bir pilot adayını veya pilotu uluslararası kurallar çerçevesinde belirli aralıklarla denetlemektedir. Havacılık tıp merkezlerinde yapılan tetkiklerin sonucunda pilot veya pilot adayının uçuşa elverişlilik raporu ortaya çıkmaktadır. Uçuşa elverişlilik raporunun sonucu ne kadar iyi olursa olsun bir pilotun 40 yaşına kadar yılda bir, 40 yaşından sonra ise altı ayda bir sağlık tetkiklerini yaptırması zorunludur. Bu bilgiler sonucunda pilot adaylarının hatta pilotluk mesleğini hedef olarak koyan insanların mesleğe atılmadan önce genel sağlıklarını o an da pilotmuş gibi kontrol altında tutması yararlı olabilir. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

 

EGZERSİZ

Egzersiz yapmak fiziksel ve ruhsal sağlığımızı olumlu yönde iyileştirir. Gün sonunda gereken enerjiyi tüketen vücudumuz, uykudan daha iyi verim alır. Düzenli olarak fiziksel aktivite yaparak kanımızda bulunan birçok değerin uzun vadede referans aralıklara doğru eğilim göstermesine katkı sağlayabiliriz.

İnsan yaşı ilerledikçe bilişsel becerilerde zayıflama gözükmektedir. Bu zayıflama etkisini minimuma indirgenmesinde egzersiz önemli bir yere sahiptir. Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivitede bulunmanın beyin sağlığını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bu da egzersiz yaparak bilişsel aktivite becerilerimiz üzerinde doğrudan etkiye sahip olabileceğimizi doğrulamaktadır. Özellikle kıdemli pilot yaşının yüksek olduğu havacılık sektöründe düzenli egzersiz ile bilişsel beceri düzeyi arasındaki olumlu ilişki sonucunda fiziksel aktivitede bulunmanın önemini görmekteyiz.

BESLENME

Bir pilotun sağlığına etki eden en önemli faktörlerden bir diğeri ise beslenmedir. Sağlıklı beslenmek zararlı olarak adlandırdığımız besinleri tamamen hayatımızdan çıkarmak değildir. Böylesine hızlı ve farklı bir çalışma düzeninde beslenme alışkanlığı oluşturmak ne kadar kolay olmasa da şeker gibi zararlı olarak adlandırdığımız besinlerin tüketimini kısıtlayabiliriz. Örneğin insan vücudunun şekere olan ihtiyacını işlenmiş gıdalardan almak yerine meyve ve sebzelerden karşılayabiliriz.

ÖNERİ  Hava Yolu İşletmelerinde Rekabet Stratejileri

Sonuç olarak bir pilotun meslek kariyerini etkileyebilecek etmenlerden en önemlisi sağlıktır. Sağlık kriterlerinden dolayı henüz başlamadan bitmesi mümkün olabilecek mesleklerden biri olan pilotluk için düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin meslek kariyeri üzerindeki olumlu etkisinin yadsınamaz düzeyde olması, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin önemini bir kere daha gözler önüne sermektedir.

Yazan: Emre Hakan Sevgi

Kaynakça

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1270875

https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/taslaklar/SHT-MED_Taslak.pdf 

https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/saglik_birimi/fitness.pdf 

 

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Uçan Araba
Uçan Araba
Covid-19'un Havacılığa Etkisini Verilerle Karşılaştıran Site
Covid-19’un Havacılığa Etkisini Verilerle Karşılaştıran Site (2019-2020)
Kanlı Ay
İlk Ev Yapımı Uçak
Havacılık Şirketleri Gibi Büyük Şirketlerde Mobbing
Havalimanından Gökyüzüne Süreçler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2023 |