Sırlarla Dolu Bir Kaza; MH370

Bugün üzerinden 9 yıl geçmiş, havacılık tarihinin en pahalı arama kurtarma çalışmalarına sahne olmuş ve tüm bunlara rağmen bulunamayan MH370 sefer sayılı MRO kuyruk numaralı tescilli Boeing 777 uçağından bahsedeceğiz.
2014 yılının 8 Mart gecesinde 00.25’te Kuala Lumpur-Pekin arasında uçması planlanan uçak Malaysia Airlines’ın her gün gerçekleştirdiği ve 5 saat 34 dakika süren bir uçuştu. Ancak MH370 Pekin’e asla ulaşamayacaktı.
MH-370 planlanandan biraz daha rötarlı bir şekilde 00.42 Kuala Lumpur’dan havalandı ve 18 bin feet irtifada olduklarını hava trafik kontrolörüne bildirdi. Uçak başlarda normal seyrine devam etse de 01.06’da son otomatik konum raporunu bildirecekti. Uçak planlanmış seyrine devam ederken Tayland Körfezi üzerindeyken işler birden tuhaflaştı. Saat 01.21’de uçak birden tüm radar ekranlarından kayboldu. Ancak o gün hava açıktı, radarın teknik bir problemle bozulmuş olmasına imkân yoktu. Bu sebeple uçaktan birisinin radarı kapattığı yönünde teoriler var.
MH370’e dair en son sinyaller Malezya askeri personelleri tarafından Malakka boğazı üzerinde saptanmış olup uçaktan bir daha haber alınamamıştır. Takip eden birkaç gün boyunca Malakka boğazı, Andaman denizi ve Bengal körfezi havacılık tarihinin en pahalı arama kurtarma çalışmaları başlatılmış oldu.
MH370 bir Boeing 777 ‘ydi. Bu sebeple radarla ulaşılamazsa bile uydu telefonları vardı. Uydu iletişim cihazı Avusturalya’daki istasyonla 7 defa dolaylı bir bağlantı kurmuştu. Araştırmacılar bu sinyal izlerine ek olarak okyanus akıntılarda hesap edildiğinde Hint okyanusunun güneyinde bir yerlerde olabileceğini düşündüler. 18 Mart- 28 Nisan tarihlerinde 4,5 milyon kilometre kare gibi bir alanı arayan ekipler yine hiçbir şey bulamadı.
MH-370 suyun altında konum gösterebilecek 2 adet kara kutuyla donatılmıştı. Ancak bunların pil ömrü yaklaşık kırk gün kadar ve kara kutular ömürlerinin sonuna doğru 3000 metre derinlikte titreşim sinyali verdiler. Sismik izolatörlerle yapılan aramalarda yine bir şey bulunamadı.
Uçağın kaybolmasının ardından geçen 1 yıl boyunca hiçbir ize rastlanmadı. 29 Temmuz 2015’te Madagaskar’da yani Malezya’nın 4000 km batısında yerliler tarafından sahilde uçağın kanadına ait parçalar bulundu. İncelemeler sonunda uçağın yumuşak iniş yapmadığı denize dikey şekilde serbest düşüş yaptığı fark edilmiştir. 3 yılın sonunda 155 milyon dolara mal olan arama çalışmaları sonuçsuz kalmıştır.
Uçağın kaybolmasından sonra bazı teori/sorular ortaya atıldı sizi bu sorularla baş başa bırakıyoruz;
– Uçakta İran asıllı 2 yolcu vardı, uçağı onlar kaçırmış olabilir miydi?
– Uçak kabin basıncı arızalanmış ve bu sebeple uçaktaki herkes (Helios Havayolları’nda olduğu gibi) baygınlık mı geçirmişti?
– Kabin ekibinden birisi uçağı sabote etmiş olabilir miydi?
Yazan: Yasin Doğru
Kaynakça
MH370: The Plane That Disappeared (Netflix belgeseli)
2014 Yılında Kaybolan Malezya Uçağına Ne Oldu? | Esrarengiz Kayıplar
https://www.britannica.com/event/Malaysia-Airlines-flight-370-disappearance