#anka-s, #SİHA, #sitcom, anka, iha, tusaş
Merhabalar;
Bu yazımızda ismini Anka kuşundan alan fiziksel olarak içinde insan bulundurmadan uçan insansız hava aracı (İHA) TUSAŞ-Anka’yı ele alacağız. İnsansız hava aracının İngilizce kökeni “drone”dur. Tarihsel olarak bakıldığında İHA’ların “drone”dan farkı bağımsız kumanda sistemlerinin drone’lardan daha gelişmiş olmasıdır.
Tarihçe
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen insansız hava aracı (İHA) 16 Temmuz 2010 tarihinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinde hangardan çıkarılmış, ilk uçuşunu 30 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirmiş, Ekim 2013 tarihinde ise 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştır.
Hakkında
Türkiye’de TUSAŞ tarafından üretilen İHA olan Anka’nın uçuş süresi 24 saat olarak belirtilmekte ve Türkiye’de üretilmiş olan diğer İHA’lara kıyasla uzun bir uçuş süresine sahiptir. Bu uçuş süresinin diğer İHA’lardan uzun olmasının sebebi Anka’nın Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE- Medium Altitude Long Endurance) sınıfında üretilmesidir.
Gece ve gündüz uygunsuz hava şartlarıda dahil olmak üzere uçuşunu gerçekleştiren Anka keşif, gözetleme, sabit ya da hareketli hedef tespitleri, tanımlama, takip amaçlı ve gerçek zamanlı görüntü istihbarat görevlerine yönelik geliştirilmiştir. 30,000 ft irtifa (yükseklik) ve 200 kg faydalı yük kapasitesine sahiptir.
Gelişim
TUSAŞ Anka’nın ilk versiyon üretiminde yapım amacı daha çok keşif ve gözlemdi. Bunun üzerine TUSAŞ’ tan 2015 yılında Anka’nın silahlı versiyonunun üretimi istendi. TUSAŞ-Anka-S olarak adlandırılan silahlı Anka’nın ilk versiyon Anka’dan teknik olarak farkı çok fazla olmamakla beraber ikisinin arasındaki ayrımı uçakların burun kısımlarına bakarak ayırt edebilirsiniz. Anka-S uçağının burun kısmı daha bombelidir. Bunun sebebi Anka-S versiyonunun bu bombeli alanda SATCOM bulundurmasıdır. SATCOM (Satellite Communication System) yani Uydu Haberleşme Sistemi olarak bilinir. Aynı zamanda Anka-S Anka’dan farklı olarak 250 kilo faydalı yük yani cephane taşıyabilen TUSAŞ tarafından üretilmiş olan bir silahlı insansız hava uçağıdır (SİHA).
Yazının sonuna gelmeden önce umarım yazıyı okuyan kişilerin ilk görsel ve son görseldeki uçakların arasında bir farkın bulunduğu ve isimlerinin değişiklik gösterdiğinin ayrımına varabildikleri keyifli bir yazı olmuştur.
Herkese keyifli ve sağlıklı gün dileklerimle…
Yazan: Psk. Turab Babadağ
Kaynakça
Erdem, A. T. E. Ş. Türkiye’nin İnsansız Hava Aracı (İHA) İhracat Rekabet Gücünün Analizi. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, 3(1), 7-16.
https://www.milliyet.com.tr/molatik/teknoloji/anka-insansiz-hava-
https://www.ssb.gov.tr/Website/ContentList.aspx?PageID=364
https://www.tusas.com/interaktif/anka/index.html
https://www.tusas.com/urunler/iha/operatif-stratejik-iha-sistemleri/anka
https://tr.wikipedia.org/wiki/İnsansız_hava_aracı#Kullanımdaki_İHA’lar
https://tr.wikipedia.org/wiki/İnsansız_hava_aracı
https://tr.wikipedia.org/wiki/TUSAŞ_Anka