Aviofobi (Uçuş Korkusu)

Aviofobi (Uçuş Korkusu) nedir ve yenmek için neler yapılmalıdır?
Aviofobi yani uçuş korkusu konusunu daha iyi anlayabilmemiz için öncelikle fobi kelimesinin anlamına bakalım. Fobi, korkunun, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen, bu anlamda kontrolden çıkmış halidir. Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Aviofobi, uçuş korkusudur. Günümüzde birçok kişi uçuş korkusu yaşamaktadır. Uçuş korkusu, son yıllarda hızla yayılmaktadır. Ruhsal bir rahatsızlık olan uçuş korkusu çocuk ya da yetişkinlerde görülebilir. Uçuş korkusu, tedavi edilmesi gereken psikolojik bir hastalıktır.
Uçak fobisi bilinç altına yerleşmiş mantıksız bir düşünce olduğunu unutmayınız. Günümüz teknoloji göz önüne alındığında uzmanlar en güvenli yolculuğun uçak olduğunu ileri sürmektedir. Diğer ulaşım araçlarına nazaran uçak ile seyahat etmek çok güvenli. Bu bilgilerin bilinmesi uçak fobisinin oluşmasını, varsa şayet bu fobinin atlatılması yönünden çok önemlidir.
İşte uçak fobisi nedenlerinden bazıları;
- Uçak ile yolculuğun İlk defa tecrübe edilecek olması.
- Kulaktan dolma yanlış bilgiler.
- Astım, nefes darlığı, kalp sıkışması gibi rahatsızlığı olan bireyler.
- Panik atak, anksiyete, sara nöbetleri gibi durumlara sahip kişiler.
- Hava durumunun olumsuz olmasından kaynaklı uçağın sarsıntı yapması.
Uçma düşüncesi kafada belirdiği an, bir çeşit anksiyete durumu meydana gelir ve kişi, bu durumu çeşitli nedenlere bağlayabilir. Şiddet seviyesi arttıkça anksiyete panik atağa dönüşerek kişinin bilinç dışı davranmasına da sebep olabilir. Uçuş fobisi, birçok dış etkenin bir araya gelerek oluşabileceği gibi tek bir travma sonucunda da ortaya çıkabilen bir korkudur. İnsan, uçmaktan korkarak dünyaya gelmez. Bu korku daha sonradan kişiliğine eklenir.Uçak fobisi ciddi anlamda olan bireylerin uçağın kaza yapacağı, uçağın düşeceği ve ölüm korkusu söz konusudur. Bu durum çok ciddi bir durumdur ve bu şekilde uçak fobisi olan bireylerin uzman bir psikolog veya psikiyatristten yardım alması gerekir.

Aviofobi (Uçuş Korkusu)-2
*Bazı aviofobi semptomları;
- Vücutta uyuşma ●Kas ağrısı ●Baş dönmesi ●Yutma güçlüğü
- Nefes almada zorluk ●Karın ağrısı ●Mide bulantısı ●Baygınlık
- Gerginlik ●Ölüm korkusu ●Güçsüzlük ●Halsizlik
*Yukarıda yazılı belirtilen semptomlar kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır.
Peki bu korkumuzu yenmek için ne/neler yapmalıyız?
Birlikte biraz da buna göz atalım isterseniz.

Aviofobi (Uçuş Korkusu)-3
-Nefes egzersizlerinden faydalanabilirsiniz. 4 saniye derin bir nefes alıp, 7 saniye nefesinizi tutup 8 saniyede nefesi vererek rahatlama sağlayabilirsiniz.
-Terapi almak fobilerde etkili bir çözüm. Bu yöntemler rahatlamanıza yetmiyorsa Bilişsel Davranışçı Terapiden faydalanabilirsiniz.
-Tedirginliğinizi ve uçuş korkunuzu uçuş ekibiyle paylaşın. Kabin görevlileri ile korkunuzu paylaşmanız, sizinle normalden daha çok ilgilenmelerini ve bu sayede uçakta daha rahat etmenizi sağlayabilir.
-Alkol, çay, kahve gibi içecekler kötü etki yaratabilir. Bunlar yerine bol bol su tüketin.
-Havaalanına erken giderek uçakları, uçuş ekiplerini ve rahatça uçuşlarını bekleyen yolcuları gözlemleyebilirsiniz. Bu ortama daha önceden girmek size iyi gelebilir. Ayrıca uçuşların kalkış ve inişlerini seyredebilir, bu sayede uçmayı beyninizde daha olağan hale getirebilirsiniz.
-İlk seyahatlerinizde kısa uçuşlar tercih etmeye özen gösterin; böylece korkularınızı yenmek daha kolay olacaktır.
-Akıllı telefon veya tabletinize sığınmak, en iyi fikirlerden biri…Böylece uçakta olduğunuzu unutup rutine döneceksinizdir.
-Özellikle uzun uçak yolculuklarında uykunun çok önemli olduğu tartışılmaz. Yolculuk esnasında küçük şekerlemeler yapmanız vücudunuz için oldukça yararlı olacaktır; bu durum hem kaygınızı hem jet lag olma ihtimalinizi azaltır.
Kişiler uzman kişiye başvurarak tedavi olmalıdır. Aviofobi, çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Bu rahatsızlığın birçok nedeni vardır. Bunlar genellikle kişinin daha önce uçakta yaşadığı korku nedeniyle meydana gelirken, bazı kişilerde kendiliğinden gelişmektedir. Uçuş fobisi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Genellikle etkene yönelik terapi uygulanmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde ilaç yöntemi uygulanamamaktadır.
Evet arkadaşlar bugün Aviofobi (Uçuş Korkusu) nedir ve yenmek için neler yapılmalıdır? konusu üzerine konuşup tartıştık. Umarım bu yazı uçuş korkunuzu yenmeniz için size bir adım niteliğinde olur. Dilerseniz aşağıya bırakacağım link üzerinden değerli hocamız Psk. Mehmet Ali Erkuş’un Uçuş Korkusu (Uçuş Korkusu Nasıl Yenilir ?) adlı videosunu izleyebilirsiniz.
SEVGİLERİMLE
Yazan: Muhammed Can Düşünür
Kaynakça