Uzay Seyahatine Dair Her Şey

- Uzay Seyahatine Dair Her Şey
- Gelelim Uzay Seyahati kavramına…
- Peki neden Rusya?
- Yazarın Uzay Önerileri:
UZAYA ÇIKMAK İSTER MİSİNİZ?
UZAY SEYAHATİNE DAİR HER ŞEY…
Uzaylarca selam Uzay Meraklıları!
Bir Kaşif, Fütürist, Stemist, İnovatör ve T-İnsan olarak buralarda yeniyim.
Bu yazımda sizlere ülkemizde uzaylarca çok merak edilen Uzay Seyahati kavramını, nasıl Uzay Turisti olabileceğinizi, nasıl Astronot (Türkonot) olabileceğinizi paylaşacağım.
İlk önce bunları bilmenizde fayda var; ilk olarak 2020 yılı itibariyle ülkemizden uzaya çıkmanız mümkün değil. Henüz Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık 2018’de kuruldu. Yani bir Uzay Aracımız veya fırlatma rampamız henüz yok. Ve Karman Hattı diye tüm dünyaca kabul edilen hayali bir sınır var ki (yeryüzünden 100 km. yukarısı) ancak bu sınırı geçtiğinizde Astronot / Kozmonot / Taykonot / Türkonot olarak anılacaksınız. (Bu isimler ülkelere göre değişiyor)
Yani balonla veya Drone’la 30 km. yukarı çıktığınızda maalesef Astronot sayılmıyorsunuz…
Gelelim Uzay Seyahati kavramına…

Uzay Seyahatine Dair Her Şey-1
Görsel 1: Jules Verne’in ‘’Ay’a Yolculuk’’ adlı kitabından alıntıdır.
Dünya gezegeninde ‘Uzay Seyahati’ kavramı 1800’lerde Bilim-Kurgu yazarı olan Jules Verne’in ‘Ay’a Seyahat’ kitabıyla yaygınlaştı.
Görsel 2: Fransız yazar ve gezgin, Jules Gabriel Verne
Bu ‘hayalin’ ilk adımını gerçeğe dönüştüren isim, ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş döneminde ‘Uzay Yarışı’ ile Sovyetler Birliği’ni temsil eden, 12 Nisan 1961’de Vostok uzay gemisi ile yeryüzünden 300 km. Yukarı çıkan ve Dünya’ya sağlıklı bir şekilde dönen ilk insan Yuri Alekseyeviç Gagarin oldu. Bu Uzayda atılan ciddi bir adımdı ve ‘Uzay Çağı’nın başlangıcı’ olarak kabul edildi.
Görsel 3: Uzaya ilk çıkan insan; Yuri Alekseyeviç Gagarin (12 Nisan 1961)
Sovyet Rusya’nın bu adımına Amerika Birleşik Devletleri’nin cevabı 8 yıl sonra ABD’yi temsilen, 20 Temmuz 1969’da, Apollo 11 uzay aracı ile, Ay’a ilk adımı atan insan olarak tarihe geçen, ‘Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım!’ sözünün sahibi, Neil Armstrong oldu.
Görsel 4: NASA’nın Apollo 11 görevi mürettebatı; Ay’a ilk adım atan insan: Neil Armstrong (Soldaki) (20 Temmuz 1969) Michael Collins (Ortadaki) , Buzz Aldrin (Ay’a adım atan ikinci insan) (Sağdaki)
Bu iki önemli gelişmeden, geçen zamandan ve harcanan paralardan sonra NASA-Rusya iş birliği ile 2019 itibariyle ‘Dünya’da yapılan en pahalı makine’ olan, 400 km. yukarıya yörüngeye oturtulan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ/ISS) inşaa edildi. 15 yılda tamamlanan bu devasa ‘Astronot Evi’ bugüne kadar ABD, Rusya, Çin, Fransa, Japonya, Hindistan, İsrail, İran ve Kuzey Kore ülkelerinde Astronotları ağırladı. (Hatta isterseniz şuan kimlerin UUİ’de olduğuna link üzerinden canlı olarak bakabilirsiniz.(https://www.howmanypeopleareinspacerightnow.com/)
Derin uzayın başlangıcında bir evimizin olması bize oraya seyahat edebilme, konaklama, yerçekimsiz ortamda araştırma ve deney yapabilme imkanı verdi.
Görsel 5: Karman Hattı’nı geçen İlk Uzay Turisti: Dennis Tito (2001)
Atılan bu adımdan sonra Dünya’da yaygınlaşan Uzay Seyahati ve Uzay Turisti kavramları 2001’de Rusya’nın Uzay Gemisi Soyuz TM32 (Gidiş) ve Soyuz TM31 (Dönüş) ile 20 Mn $ karşılığında deneyimlemiş Amerikalı Mühendis ve Multimilyoner olan Dennis Anthony Tito ile başladı. 2001 – 2009 yılları arası bu sektörün Rusya’nın mükemmele yakın, devasa ”Uzay Taksisi” olarak da bilinen Soyuz Uzay Aracı ile yaygınlaştığı yıllar olarak biliyoruz. Şu an Istanbul’da yaşayan, Askeri Pilotluk geçmişi olan, Suriyeli ilk ve tek Kozmonot Mohammed Ahmed Faris de 22 Temmuz 1987 tarihinde Sovyetler Birliği-Suriye ortak bilimsel Intercosmos Uzay Programı ile iki Rus Kozmonot Vitorenko Sitaloviç ve Aleksandrov Buffalo eşliğinde, 400 km. yukarıda tam 7 gün 23 saat 8 dakika uzayı deneyimlemiştir.
Görsel 6: Suriye’nin ilk Kozmonotu: Mohammed Ahmed Faris
Ülkemizdeki, bu konuda bilgili/deneyimli tek insan olan Faris’in bize olan desteğiyle öğrendiğimiz bilgiler doğrultusunda, yakınlığı ve uygun maaliyeti açısından tercih edebileceğiniz Rusya’da 2019 itibariyle ROSCOSMOS ile Uzay Seyahati’ni gerçekleştirebilir, Dünya’ya en geniş pencereden bakabilir, Uzay hakkındaki heyecanınızı Karman Hattı’nın üzerine çıkarabilir, ‘Hayatınızda yaptığınız en çılgınca şey nedir?’ sorusuna güzel bir cevap verebilirsiniz.
Soyuz Uzay Aracı ile, 1 Mühendis, 1 Pilot ve siz toplam 3 kişilik bir kapsülde, Kazakistan üzerinden kalkıp 400 km. yukarıdaki Uluslararası Uzay İstasyonu olan ISS’e varıp, orada 8 gün uzayı deneyimleyip tekrar Kazakistan’a dönmenin karşılığı sadece 20 Mn $. Bu miktar size yaklaşık 8 Milyar kişinin yaşadığı Dünya Gezegeni’nde hayatınız boyunca yapabileceğiniz en güzel deneyimi yaşamanın bütçesi. NASA ise bu bütçeyi Dünya üzerindeki araştırmalar için ülkelerden aldığı vergileri (2019 yılı, 21.5 Mr $) ve yaptığı reklamları da göz önünde bulundurduğumuzda bize 58 Milyon $ gibi bir değer olarak sunuyor. Bulunduğunuz ülke de Rusya üzerinden ‘Kozmonot’ çıkarmak isterse Rusya’ya 70 Mn $’ı ödemek zorunda.
Peki neden Rusya?
Bildiğiniz üzere Soğuk Savaş döneminin 2 kahramanı Sovyet Rusya ve Amerika. Uzay Yarışı döneminden gelen tecrübeleri gözardı edilemez. Rusya, Uzay konusunda çok bilgili, deneyimli bilim insanlarına ve yıllara meydan okuyan sağlam araçlara sahip. Amerika ise zamanının ve enerjisinin neredeyse tamamını reklam için harcıyor. Bu sebeple Rusya, hem bilim insanlarının tecrübeleri hem Türkiye’ye yakınlığı hem de bütçelerinin uygunluğu konularında Dünya üzerinde Uzay konusunda işbirliği yapabileceğiniz ülkelerin başında geliyor. Şimdilerde ise Amerika merkezli SpaceX’in kurucusu Elon Musk -ki o meşhur; uzaya Tesla arabayı gönderen, ”Mars’ta ölmek istiyorum” diyen insan- , Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson ve Amazon’un sahibi ve aynı zamanda Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos 2025’te bu seyahatleri yaygınlaştırmak isteyen isimlerin ve şirketlerin başında geliyor.
Bu isimlerden Elon Musk, 2017’de 3 başarısız denemesinden sonra, NASA’nın gözüne girmeyi başarıp, Falcon projelerinde NASA desteği ile başarıya ulaşıp ‘ateşlenen roketi havada imha etmeden geri getiren’ yani işi ticarileştirip yeniden kullanılabilen roket sistemiyle seyahatleri yaygınlaştırmayı düşünüyor. Şimdiden ilk yolcuları hazır bile!
SpaceX’in 2023’te Big Falcon uzay aracı ile Ay yörüngesine seyahat edecek ilk yolcusu; 6 koltuğu da birden satın alıp “Sadece sanatın dünya barışını sağlayabilecek güçte olduğuna inanıyorum.” diyerek kendisiyle birlikte 6-8 sanatçıya (fotoğrafçı, ressam, dansçı, müzisyen, mimar, heykeltıraş, yönetmen ve moda tasarımcısı) hediye etmeyi düşünen Japon milyarder, sanat koleksiyoncusu ve girişimci Yusaku Maezawa.
Görsel 7: Elon Musk (Soldaki) ve SpaceX’in ilk Ay Yolcusu: Yusaku Maezawa (Sağdaki)
Görsel 8: Japon Milyarder, Girişimci Yusaku Maezawa
Diğer yandan NASA’nın uzun yıllar sonra Ay’a tekrar odaklanması ve SpaceX’in Mars’ta kolonileşmek istemesi ve hazırlıklara başlaması da güncel gelişmelerden.
Peki Türkiye’den nasıl Uzay Seyahati yapabilirsiniz? Türkiye’nin bir Uzay Aracı, bir Fırlatma Rampası olmadığı ve yeteri kadar bütçesi olmadığı için bu deneyimi şimdilik yaşayamazsınız.
Henüz Aralık 2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı ile bu seyahati 2040 yılından sonra yapabileceksiniz fakat o kadar beklemek istemezseniz Türkiye’den bu seyahati; özel bir şirket olan, Rusça-Türkçe/Rusça-İngilizce/İngilizce-Türkçe çevirmen, uçak biletleri, konaklama, vize, sigorta, sağlık kontrolleri, yemek, karşılama ve transfer, fotoğraf ve video hizmetini sağlayan STAT ile deneyimleyebilirsiniz. STAT; Türkiye’nin ilk özel Uzay Seyahati Ajansı’dır.
STAT, Uzay Seyahati deneyimine alternatif olarak, sizlere maaliyet konusunda daha uygun, yerçekimsiz ortamı yine Rusya’da deneyimleyebileceğiniz Zero-G Uçuşunu da sunuyor. Bu deneyimin detaylarına www.statcosmos.com adresinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Olduğumuz Uzay Çağı’nda Dünya gezegeni bize göre her ne kadar yavaş dönse de teknoloji ve zaman ciddi bir ‘sıçrama’ ile ilerliyor. Yoksa siz hala kendi geleceğinizi tasarlayıp yaşamak yerine dedelerinizin sizlere bıraktığı o ‘flu’ geleceği mi yaşamak istiyorsunuz?
Görsel 9: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de Ay’dan bize mesajlar yollayacaklar. Bu mucizenin tahakkuku için 2000 yılını beklemeye hacet kalmayacaktır. Gelişen teknoloji şimdiden bize bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise, Batı’dan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir.”
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
(1936’da Eskişehir Tayyare Alayı’nı ziyareti sırasında yaptığı konuşmadan alınmıştır.)
”Sayın Profesör, dedi Kaptan. Sahibi olduğum ormanlar güneşten ne ısı; ne de ışık alır. Orada aslanlar, kaplanlar yoktur. Hiçbir dört ayaklı orada barınamaz. Bu ormanları bilen tek kişi benim. Şimdilik yalnızca benim için yeşerirler. Size kara ormanlarından değil; deniz ormanlarından bahsediyorum”
(Jules Verne’in ‘Denizler Altında 20 Bin Fersah’ kitabından alıntıdır.)
”Yüce Tanrı’nın bize sonlu sayıda kalp atışı bahşettiğine inanıyorum ve kendiminkileri sokakta bir aşağı bir yukarı koşarak harcarsam enayiyim”
Neil Armstrong (Astronot)
‘’Gelecek Tahmin edilmez, tasarlanır ve yaşanır!’’
Ufuk Tarhan (Fütürist)
Yazarın Uzay Önerileri:
Müzik; David Bowie – Space Oddity
Film; Yıldızlararası (2014, Christopher Nolan)
Kitap; 2050 – Prof. Dr. David Passig
Uzaylarca teşekkürler,
Mars’ta görüşmek üzere!
Yazan: İdris Albayrak
Kaynakça
https://tr.wikipedia.org/wiki/Dennis_Tito
https://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_Ahmed_Faris
https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu