Vestel Karayel

Yazar :

#havaaracı, #Karayel, #NATO, #STANAG 4671, #TürkKaraKuvvetleri, #VestelKarayel, #VestelSavunmaSanayi, insansızhavaaracı

 

Bu yazımızda İnsansız Hava Araçları serimizden VESTEL KARAYEL yer alıyor. Taktik İHA Sistemi keşif ve gözetleme yapmak için NATO’nun STANAG-4671’e göre tasarlanıp, üretilen ilk ve tek Taktik İnsansız Hava Aracı olan Vestel Karayel’i beraber inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.

Gelişim

Vestel Savunma Sanayi kapsamında 2013 yılında üretime başlanmıştır. İlk uçuşunu 30 Nisan 2014 senesinde gerçekleştiren KARAYEL, Türk Kara Kuvvetleri’nin hala gözdelerinden birisi olarak görevine devam etmektedir. 2015 Ekim’den bu yana da operasyonel olarak kullanılmaktadır.

Vestel Karayel-1
Vestel Karayel-1

Vestel Karayel Taktik insansız hava aracı sistemi, hava aracı, yer kontrol istasyonu, yer veri terminali, yer destek ekipmanlarından oluşuyor.  Vestel Savunma Sanayi, Karayel’in otopilot yazılımında, donanımında, yer kontrol istasyonunun geliştirilmesinde ve gövde tasarımının üretimi dahil olmak üzere bütün tasarımını üstlenerek kendi emeğini ve başarısını ispatlamıştır. Sözleşme gereksinimlerine göre 18.000 feet tavan irtifası, 35 kg faydalı yük taşıma kapasitesi ve asgari 8 saat havada kalışa sahiptir. Fakat bu tasarım değerinin daha üstünde geliştirilmiştir. Gelişen sistemle 22.500 feet irtifaya kadar görev yapabiliyor. Faydalı yük bölmesinde 70 kg’a kadar faydalı yük taşıyabiliyor ve 20 saat havada kalabiliyor. Karayel’in sistemi NATO standartlarına da uyumlu olarak tasarlanmıştır. Tasarımında tamamen Türk mühendisleri rol oynamıştır. Vestel Karayel, 3 yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi sayesinde tam otonom kalkış/uçuş/iniş yapmaktadır. Zorlu hava koşullarında da görevine devam edebilmesi için otomatik ve manuel çalışma modları olan buz giderme sistemine sahiptir. Yer kontrol istasyonundan pilot tarafından yapılan ileri üs yer veri terminali transferi yeteneğiyle görüş hattı veri bağı menzili uzatılmakta, böylece ana üsten çok uzaktaki bölgelerdeki görevlerin icrasını mümkün hale getirmektedir.

Kullanıcıları arasında önümüzdeki 5 sene içerisinde 46 Karayelle Suudi Arabistan, bilinmeyen sayıda Birleşik Arap Emirlikleri, 10 Karayel-SU TİHA SATCOM ve Yer İstasyonuyla Türkiye yer alıyor.

Teknik Özellikler

  ·   Servis İrtifası: 22 bin 500 feet

  ·   Seyir Hızı : 60 – 80 knot

  ·   Havada Kalış Süresi: 20 saat

  ·   Gövde Uzunluğu: 6.5 m

  ·   Kanat Açıklığı: 10,5 metre

  ·   Toplam Kalkış Ağırlığı: 550 kg

  ·   Motor Gücü : 97 Hp

 


Yazan: Hanife Erdoğdu

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vestel_Karayel

https://www.vestelsavunma.com/tr/cozumler/insansiz-hava-araci-sistemleri

http://www.millisavunma.com/vestel-karayel-su-insansiz-hava-araci/

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog