Yapay Zeka ve İnsan Faktörü: GPT-3

yapayzekaalgoritmaları, yapayzekachat, yapayzekaelonmusk, yapayzekagpt3, yapayzekanedir
YAPAY ZEKA ve İNSAN FAKTÖRÜ: GPT-3
Ben Melahat. Bu yazıyı ben yazıyorum fakat şimdilik. Bir gün Uçan Blog’da benim ve ekip arkadaşlarımın değil onun yazılarını ya da onun, bizim kişiliğimizi taklit ederek yazdığı yazıları okuyabilirsiniz. O, Generative Pre-Training Transformer 3 (GPT-3). OpenAI şirketinin yeni ürünü olan yapay zeka algoritması GPT-3, “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü” olarak dilimize çevriliyor. GPT-3’nin tam sürümü veri işleyebilecek 175 milyar parametreye sahip. GPT-2 ise 1.5 milyar parametreye sahipti. Parametrelerin çokluğu yapay zekanın öğrenmesini hızlandırıyor, bu yüzden GPT-3’nin öğrenme kapasitesi GPT-2’nun 2 katı. Bu büyük zıplayış elbette beraberinde sektörde benzer algoritma üreticileri arasında bir rekabet ve yapay zekanın sonumuzu getireceğini düşünenler için bir endişe yarattı. Biz en iyisi onu daha yakından inceleyip neler yaptığına odaklanalım.
GPT-3, doğal dil işleme sinirsel ağ olarak tanımlanıyor. Bu sebeple GPT-3 beslendiği tüm içerikleri kullanarak istatiksel olarak kabul edilebilir bir cevap oluşturuyor. Çok fazla veri işleyebildiği için hangi cevapların doğru olabileceğini biliyor ve büyük olasılıkla yanıtları doğru oluyor. Wikipedia’nın 23 katı kadar bilgiye sahip olduğunu, barındırdığı 410 milyar farklı bilgiyi 175 milyar ayar kumandasıyla işlediğini bildiğimiz için bu sonuç pek de şaşırtıcı değil!
GPT-3’nin yapabildikleri hakkında henüz sınırlı bilgiye sahip olsak da heyecanlanmamız için yeterli, birkaç örnekle neler yapabildiğine bakalım. GPT-3’nin yazdığı aforizmaları sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak yüksek beğenilere ulaşabilirsiniz. GPT-3 kodlama yapabilir fakat yalnızca kodlama yapmakla kalmaz, size yazılmış kodların ne olduğunu da öğretebilir. Birkaç cümlelik tarifinizle size dijital tasarımlar sunabilir.
Charles Darwin’le evrim kuramı hakkında sohbet etmek, Kleopatra’dan cilt bakımı tavsiyesi almak ister misiniz?
GPT-3 bunu yapıyor. Yalnızca onların mevcut bilgilerini bir araya getirip size sunmuyor, kişiliklerine bürünerek sizinle sohbet ediyor. GPT-3 sayesinde, eğitimlerimizi çevrimiçi ortamda aldığımız şu günlerde felsefe dersini Aristoteles’ten almak nasıl olur?
Peki ya siz hala Hogwarts’tan kabul mektubu mu bekliyorsunuz? GPT-3 sizi hayallerinize ulaştırabilir ve Hogwarts’ın ünlü profesörü Severus Snape’ten İksir dersi almanızı sağlayabilir. Harry Potter’dan söz açılmışken, seriyi J. K. Rowling değil de bir başkası yazsa nasıl olurdu? Mesela Ernest Hemingway! GPT-3 bunu da mümkün kılıyor. Biz Harry Potter’a alternatif bir metin yazamasak da GPT-3’nin hiçbir zaman bizim kitapları okurken hissettiğimiz duygulara ve kurduğumuz düşlere sahip olamayacağını biliyoruz. Bizi ondan ayıran da bu. GPT-3’den yazılım teknolojilerinde ve tasarım gibi çeşitli alanlarda yararlanılabilecek ve şimdilik sınırlı sayıda kullanıcı tarafından beta olarak kullanılabiliyor.
Yazan: Melahat Nur Tosun
Kaynakça:
https://www.gwern.net/GPT-3
https://barisozcan.com/yapay-zeka-dunyasindaki-en-buyuk-sicrama-gerceklesti-gpt-3-nedir/
https://tr.wikipedia.org/wiki/GPT-3
https://turk-internet.com/openainin-yeni-algoritmasi-gpt-3-betasi-kullaniliyor/