Yapay Zekalı Ev Sahipleri: Havaalanları

5.HUP kongresinin yaklaştığı şu günlerde yolculara ev sahipliği yapan, misafirperver havaalanlarındaki yapay zeka kullanımına hadi beraber bir göz atalım.
Hong Kong Uluslararası Havaalanı (HKG): Hong Kong Uluslararası Havaalanı, yolcu hizmetleri ve bagaj taşıma da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için yapay zekayı uyguluyor. Kendi kendine check-in kioskları ve biyometrik biniş için yüz tanımayı kullandılar.
Singapur Changi Havaalanı (SIN): Singapur’daki Changi Havaalanı, yapay zekâ da dahil olmak üzere teknolojinin benimsenmesinde ön sıralarda yer alıyor. Check-in ve uçağa biniş işlemleri için yüz tanımanın yanı sıra temizlik ve bagaj taşıma gibi görevler için de robotik sistemler kullanıldı.
Incheon Uluslararası Havaalanı (ICN): Güney Kore’deki Incheon Uluslararası Havaalanı, müşteri hizmetleri ve temizlik için yapay zekâ yeteneklerine sahip robotların kullanımını araştırdı. Yapay zekâ aynı zamanda havaalanı tesislerinin öngörücü bakımı için de kullanılıyor.
Hamad Uluslararası Havaalanı (DOH): Katar’ın Doha kentindeki Hamad Uluslararası Havalimanı, check-in ve uçağa biniş süreçlerinde yolcu doğrulaması için yüz tanıma teknolojisini hayata geçirdi.
Münih Havaalanı (MUC): Münih Havaalanı, güvenlik ve bagaj taşıma da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için yapay zekayı entegre etti. Yapay zekâ algoritmalarını kullanarak otomatik güvenlik kontrolleri uyguladılar.
San Francisco Uluslararası Havaalanı (SFO): San Francisco Uluslararası Havaalanı, uluslararası biniş kapılarında yüz tanıma teknolojisinin test edilmesi de dahil olmak üzere güvenlik amacıyla yapay zekadan yararlandı.
Kempegowda Uluslararası Havaalanı (BLR): Hindistan’ın Bengaluru kentinde bulunan bu havaalanı, kuyruk yönetimi, güvenlik ve yolcu hizmetleri gibi görevler için yapay zekayı bünyesinde barındırıyor.
Keflavik Uluslararası Havaalanı (KEF): İzlanda’daki Keflavik Havaalanı, yolculara bilgi ve sorgu konusunda yardımcı olmak için yapay zekâ destekli müşteri hizmetleri botlarını hayata geçirdi.
İstanbul Havalimanı (İGA): 2020 yılında 16.’sı düzenlenen ACI Avrupa Ödülleri’nde “Dijital Dönüşümde En İyi Havalimanı” seçilen İstanbul Havalimanı, akıllı havalimanları arasında öne çıkıyor. Yapay zekâ, operasyonlarının her aşamasına entegre edilerek check-in, tuvaletler ve ibadethaneler gibi alanlarda yapay zeka donanımlı sensörler aracılığıyla yoğunluk kontrolü sağlanıyor. Havaalanı, ekip ve kaynak tahsisini verimli bir şekilde yönetir. Dokuz bin güvenlik kamerasından 248’i, şüpheli davranışları veya terk edilmiş bagajları anında tespit eden yüz tanıma özelliğine sahip. Ayrıca hizmet, güvenlik ve temizliğe ayrılmış üç ayrı robot ekibi havalimanının yenilikçi yaklaşımına katkıda bulunuyor.
Yazan: Yasin Doğru
Kaynakça,
https://corpussigorta.com.tr/blog/is-dunyasi/yapay-zekayla-donatilmis-havalimanlari-229
https://boardinginfo.com/havacilik-sektorunde-yapay-zeka-nasil-kullaniliyor/