Yarım Yüzyıldır Tartışılan Konu: Ay’a Gerçekten Gidildi Mi?

- Yarım Yüzyıldır Tartışılan Konu: Ay’a Gerçekten Gidildi Mi?
- NASA 1960’lı Yıllarda İnsanları Ay’a götürebilecek Teknolojiye Sahip Miydi?
- Astronotlar Van Allen Kuşağından Nasıl Geçti?
- Astronotların Getirdiği Taşlar Gerçekten Ay Taşı Mı?
- Amerikan Bayrağının Dalgalanması
- Ayak İzleri
- Yıldızsız Gökyüzü
ay, Ay Taşı, ayak izi, Buzz Aldrin, nasa, Neil Armstrong, Van Allen Kuşağı
Her ne kadar üzerinden yarım yüzyıl geçse de ‘Ay’a gerçekten gidildi mi?’ sorusu hala tartışılıyor. Kimileri aslında hiç gidilmediğini ya da Ay yüzeyine hiç inilmediğini iddia ediyor. Peki gerçekten Ay’a gidildi mi yoksa yıllardır bize yalan mı söylüyorlar?
NASA 1960’lı Yıllarda İnsanları Ay’a götürebilecek Teknolojiye Sahip Miydi?
Bir çok insan NASA’nın bu yıllarda insanları Ay’a götürebilecek teknolojiye sahip olmadığını iddia ediyor. NASA’dan tam 10 yıl önce Sovyetler Birliği, Luna 2 aracını Ay’a indirmeyi başarmıştı. Üstelik Sovyetler Birliği, ABD’’ye göre bilgisayar teknolojilerinde oldukça geriydi. Aynı projede uzay aracına sadece hesap makinesi koyabilmişti. Bu durum ABD’nin bilgisayar teknolojisinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor. Keza Sovyetler Birliği’nin Ay’a insanlı iniş yapamamasının en büyük nedeni de teknolojisinin geri olmasıydı.
Astronotlar Van Allen Kuşağından Nasıl Geçti?
Yine komplo teoricilere göre astronotların Van Allen Kuşağından geçmesi imkansızdı. Kuşağı keşfeden James Van Allen bile o sırada hayattaydı ve bu iddialara sadece gülüyordu. Apollo görevleri güneş patlamalarının olmadığı zamanlarda gerçekleştirildi. Ay’a gidilen rotada iç kşaktan hiç geçilmedi, ikinci kuşağın da en ince olduğu yerler seçildi. Yine de gidişte 3.5 saat dönüşte de 2.5 saat olmak üzere astronotlar, belirli bir miktar radyasyona maruz kaldı. Astronotların üzerinde bulunan dozimetre ile uçuş süresince devamlı olarak ölçümler yapıldı. Sonuç olarak astronotların 0.8 rem radyasyona maruz kaldıkları tespit edildi. Aslında bu miktar hepimizin 3 yılda aldığı radyasyon miktarına eşit.
Astronotların Getirdiği Taşlar Gerçekten Ay Taşı Mı?
Ay’a ayak basan toplam 12 astronot, 380 kg ay taşı topladılar. Bu ağırlıkta bir taşın robotik görevlerle Dünya’ya getirilmesi için yaklaşık 200 kere Ay’a gidilmesi gerektiği hesaplanıyor. Ay’dan getirilen taşlar toplam 50 yıldır dünyanın farklı yerlerinde bulunan bilim adamları tarafından inceleniyor. İncelemeler sonrası yayınlanan makaleler, Ay’a gidildiğini ve taşların gerçek bir ay taşı olduğunu kanıtlıyor.
Amerikan Bayrağının Dalgalanması
Havasız ortamda bayrağın dalgalanması, komplo teoriciler tarafından öne sürüldü. California Üniversitesi’nden gökbilimci Michael Rich, bu teorinin bilimsel bir açıklamayla çürütülebileceğini söylüyor. Gökbilimci, astronotların beraber Ay yüzeyine saplamak için kullandığı güçle kırışmış olabileceğini ve Ay’daki yer çekiminin Dünya’dan altı kat daha fazla olması nedeni ile bu şekilde olduğunu belirtti.
Ayak İzleri
Ay’da nem olmaması, ayak izi gibi fotoğrafları çekmenin mümkün olmadığı tezini doğuruyor. Fakat Arizona State Üniversitesi’nden Profesör Mark Robinson, bu tezi bilimsel bir açıklamayla çürütüyor. Ay yüzeyi, ‘regolit’ adı verilen bir taş ve toz tabakasıyla kaplı. Regolit, yumuşak bir tabaka ve üzerine basıldığında kolayca sıkışıyor. Profesör, Ay’da atmosfer ve dolayısıyla rüzgar olmadığı için, ayak izlerinin milyonlarca yıl olduğu gibi kalacağını söylüyor.
Yıldızsız Gökyüzü
Rochester Teknoloji Enstitüsü’nden Astrofizik Profesörü Brian Koberlein, ayın yüzeyinin güneş ışığını yansıtması nedeniyle, fotoğraflarda çok aydınlık gözüktüğünü açıklıyor. Bu aydınlık da, yıldızların daha az olan ışığını iyice yok ediyor.
Yazan: Hatice Peker
Kaynakça:
https://shiftdelete.net/neil-armstrong-aya-gercekten-ayak-basti-mi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%27a_asl%C4%B1nda_gidilmedi%C4%9Fi_iddias%C4%B1
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48949153
https://www.webtekno.com/nasa-astronotlarinin-ay-a-ayak-bastiginin-7-kaniti-h58942.html
https://www.youtube.com/watch?v=31xYUbF3V2M