Engelli Yolcular İçin Uçuş Rehberi

Yazar :

engelliyolcu, engelliyolculariçin, özelhizmet, refakatçi, rehber, sedye, tekerleklisandalye, uçuş, uçuşhakları

 

   Merhaba, bu yazımda sizlere engelli bireylere tanınan uçuş hakları, bilet alırken dikkat edilmesi gerekenler ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda seyahatin kolaylaştırılması için sunulan hizmetler konusunda çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri sunacağım, keyifli okumalar dilerim.


Engelli Yolcular İçin Uçuş Rehberi-1
Engelli Yolcular İçin Uçuş Rehberi-1

 

Türk Hava Yolları

Görme veya duyma engelli yolcular herhangi bir sağlık raporları olmadan tek başlarına seyahat edebilirler. Ancak hem görme hem de duyma engeli olan yolcuların bir refakatçi ile beraber seyahat etmeleri gerekmektedir. 

Sedye veya tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan yolcular uçaktan havalimanına, havalimanından uçağa görevliler yardımıyla ücretsiz olarak transfer edilmektedir. Sedye ve tekerlekli sandalye talebinin uçuştan 48 saat öncesine kadar rezervasyon aracılığıyla belirtilmesi gerekir. Özel hizmetlere ihtiyaç duyan engelli yolculara, talep etmeleri halinde check-in, pasaport ve biniş işlemleri sırasında öncelik tanınmaktadır.

% 40 ve üzeri oranda engelli olan yolculara, promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde % 20 indirim ve tüm dış hat biletlerde % 25 indirim sağlanmaktadır. Yolcuların bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ”Engelli” ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.

Engelli yolculara refakat eden rehber köpekler kabine ücretsiz olarak kabul edilirler. Duygusal destek köpekleri ve rehber köpekler için rezervasyon kalkış saatine 48 saat kalana kadar yaptırılmalıdır. Uçağa kafessiz olarak alınacak olan bu köpeklerin temiz bir şekilde sahiplerinin ayaklarının dibinde oturması gerekmektedir.


Pegasus Hava Yolları

İşitme engelli veya görme engelli yolcular uçuşa “refakatsiz olarak” kabul edilebilir. Aynı zamanda görme engelli yolcular refakat köpekleri ile birlikte de seyahat edebilirler ve refakat köpekleri kabinde ücretsiz taşınır. PNR’da yolcunun özel durumu bildirildikten sonra ayrıca köpek bilgisi verilmelidir. Bunun için Pegasus Çağrı Merkezi ile irtibat kurarak talepte bulunmanız gerekmektedir. Yolcu, hem işitme engelli hem de görme engelli ise refakatçisiz uçuşa kabul edilmez.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı

Terminaldeki İmkanlar

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda seyahatin kolaylaştırılması için sunulan hizmetler;

          İç ve dış hatlar terminallerinde Tekerlekli Sandalye Servisi (terminale gelmeden önce, seyahat edilmekte olan havayolu ile temasa geçilerek ön bir bilgilendirme yapılması gerekmektedir.)

          Uçağa binene kadar uçuş işlemleri ve güvenlik kontrolü sırasında, uçak içinde koltuğunuza oturmanıza eşlik eden Refakatçi Personel,

 –         İç ve dış hatlar terminallerinde kolay erişilen alçaltılmış Ankesörlü Telefonlar,

          Kullanıma uygun Tuvaletler,

          Tekerlekli sandalye kullananlar için uygun Nakit Çekme Makineleri (ATM),

 –        Otopark alanında Özel Park Alanları,

 –        Terminalden uçağa yolcu taşıyan alçalabilen Servis Araçları.


Yazan: Hilal Nur Kaçmaz

Kaynakça:

https://www.turkishairlines.com/tr-int/bilgi-edin/hasta-ve-engelli-yolcular/

https://www.sabihagokcen.aero/yolcu-ve-ziyaretciler/engelli-yolcular

https://engelliblog.com/engelli-ulasim-haklari-otobus-tren-ucak/

https://www.eu-rights.com/tr/engelli-ve-yasli-yolcularin-ucus-haklari/

https://www.turna.com/sikca-sorulan-sorular/ucakta-hasta-engelli-yolcu

https://www.flypgs.com/bize-yazin/havalimani-misafir-destegiengelli-misafirler#sf-4

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog