Kabin Görevlisi Görevleri ve Nasıl Olabiliriz?

Tüm havacılık aşıklarına selamlar,
Bugün sizlere kabin görevlisinin görevlerinden ve nasıl olabiliriz ondan bahsedeceğim. Hepinizin yakından takip ettiği üzere havayolu firmaları gün geçtikçe ciddi bir şekilde büyüme göstermekte ve bu büyüme ile birlikte bünyelerine katmak üzere yeni kabin görevlisi adaylarını istihdam etmektedirler.

Kabin Görevlisi Görevleri ve Nasıl Olabiliriz?-1
Peki kabin görevlisinin görevleri nelerdir gelin daha yakından bir göz atalım;
kabin görevlileri, kabin içerisinde kokpit kapısı ile kabinin en arka kısmı arasında bulunan ‘arka mutfak’ olarak adlandırılan bölümüne kadar olan alandan sorumludurlar. Kabin görevlilerinin kokpit içerisinde ya da uçağın dış bölümünde herhangi bir görev ve sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kabin Görevlileri temel olarak yolcuların özel ve emniyetli bir şekilde uçuş yapmalarını sağlamak amacıyla uçakta görev yapan;
- güleryüzlü,
- iletişim yönü yüksek,
- yardımsever,
- anlık doğru kararlar verebilen,
- ve problem çözme yeteneği yüksek insanlardır.
’’Happiness is the best make up.’’ Drew Barrymore
Peki Bu Güzel Mesleği Yapabilmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor ?
Kabin görevlisi olmak için lise mezunu olmak yeterli olarak biliniyor fakat günümüzde birçok havayolu şirketi 2 yıllık ‘sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümü’ veya 4 yıllık ‘havacılık yönetimi’ bölümü okuyan adayların işe alımlarında daha fazla kolaylık sağlamaktadırlar. Örnek olarak en çok tercih edilen şirketlerin başında yer alan ve çalışma olanakları oldukça iyi seviyelerde bulunan Türk Hava Yolları, kabin memuru alımlarında aşağıda bulunan başvuru şartlarını aramaktadır.
- T.C. vatandaşı olmak
- En az ön lisans/meslek yüksekokulu mezunu olmak
- İyi derecede İngilizce bilmek (İkinci yabancı dil tercih sebebidir.)
- Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak
- Erkek adaylar için askerlik görevini yapmış veya en az 1 yıl tecilli olmak
Bunların yanında kabin memuru alımlarında belirli sağlık şartları da bulunmaktadır.
- Bayanlar için 160-180 cm. arası, erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (Boy-kilo orantılı olmalıdır.)
- THY A.O. Kabin Memuru üniforması giyildiğinde, vücudunun görünecek yerlerinde dövme, piercing, yanık ve yara izi vb. bulunmamak.
Tavsiyeler;
Evet, sizde kabin memuru olmayı ve dünyanın birçok farklı destinasyonlarını görüp güzel deneyimler elde etmek istiyorsanız henüz daha lise yıllarındayken yabancı dilinizi (tercihen ingilizce)
iyi bir seviyeye çıkarmalı, diksiyon, ekip çalışması ve liderlik becerilerinizi geliştirmeniz sizlere çok büyük avantaj sağlayacaktır.
Siz de kabinde yerinizi almak için asla vazgeçmeyin…
Keyifli okumalar,
Yazan: Şükrü Aküzüm
Kaynakça