#HF, #röle, #seyrüseferyardımcızihazları, #VHF, seyrüsefer |
Bugün yazımızda havacılıkta iletişim için seyrüsefer yardımcılarına değineceğiz. Bu çift yönlü cihazların, hava araçlarının takibinde, yön bulmalarında ve diğer görevlerinde nasıl rol oynadıklarını inceleyeceğiz. Hepinize keyifli okumalar.
Uçuşların güvenle devam ettirilebilmesi için, bazı seyrüsefer yardımcılarına ihtiyaç duyulur. Her ulaşım yolunda olduğu gibi havacılıkta da varış noktasına ulaşabilmek için bu sistemlerin hizmetine gerek duyulur. Araçlar bu şekilde yön bulabilir, mesafe bilgisi alabilir, emniyetli iniş ve kalkış gerçekleştirebilir. Yani, hem bilgi alımı hem de bilgi aktarımı için önemli bir role sahiptirler. Bahsettiğimiz bu seyrüsefer yardımcılarını mesafelerine göre gruplandırabiliriz.
VHF : YAKIN HABERLEŞME
İsmini Very High Frequency’den alan bu haberleşme sistemi havacılığın en önemli yardımcılarındandır. Havacılıkta iletişim için büyük role sahip olan VHF, frekanslar sayesinde görüşmelerin gerçekleşmesini sağlar. Yakınlaşma hattında olan bir hava aracı yer istasyonu veya kule ile iletişim kurabilirler. Alıcı antenlerin ve verici antenlerin birbirlerinin görüş mesafesine girmesiyle çalışmaya başlarlar. 30- 300 MHz frekans arası veya 10 metre -2 metre arası yayın yapabilirler.
HF : UZAK HABERLEŞME
Havacılığın diğer yardımcısı olan HF, kıtalar arası iletişim için çok önemlidir. İsmini High Frequency’den almıştır. 3 MHz – 30 MHz frekans arası yayın yapabilirler. 3000 km için bile kullanıma uygundur. VHF ile kıyaslandığında daha uygun fiyatlı ve hızlıdır. Zorlu hava koşullarında bile görevini yerine getirir.
Bir diğer önemli olan konu bu haberleşmenin nasıl gerçekleştiğidir. Telsizle haberleşebilmek için aynı teknik özelliklerde ve aynı frekansta olan minimum iki cihaza ihtiyaç vardır. Cihazdan ileti yapıldıktan sonra, kablo ve anten vasıtasıyla elektromanyetik dalgaları alır. Böylece iletişim kurulmuş olur. Kokpitte iki adet kontrol paneli vardır. Sol tarafta bulunan VHF 1, hava trafik kontrolü (ATC) için kaptan tarafından kullanılır. Sağ tarafta bulunan VHF 2 yer istasyonları ve ARINC iletişimi için ikinci pilot tarafından kullanılır. Bu iletişimin sağlanabilmesi için uçaklar bu sisteme uygun tasarlanır. Uçakların üzerinde haberleşmeyi sağlayan antenler bulunur. Bu antenler VHF haberleşme sistemine aittir. Bazıları ise uçağın kuyruğunda dikey veya yatay stabilizer içinde yer alır. Bu antenler ise HF haberleşme sistemine aittir.
Yazan: Hanife Erdoğdu
Kaynakça