Gyrocopter Nedir?

Nedir Bu Gyrocopter?
Kaptanınız konuşuyor, uçağımıza hoşgeldiniz. Bugünkü yazımızda sizlerle birlikte ‘’Gyrocopter’’ adlı bu şirin hava aracını yakından tanıyacağız. Hazırsanız kahvenizi alın ve başlayalım bakalım nedir bu gyrocopter?

Gyrocopter Nedir?-1
Gyroplane, gyrocopter, autogyro, autogiro, rotaplane gibi isimler ile anılan bu hava aracını keşfeden kişi ‘Juan de la Cierva’ isimli bir İspanyol mühendis. Çok düşük hızlarda uçabilen bir hava aracı tasarlamak için yola çıkan bu başarılı mühendis ilk denemesini 1923 yılında yapmış. Günümüzdeki Gyrocopterlerden görüntü olarak çok farklı olan bu hava aracı, bir uçak gövdesinin üstüne monte edilmiş ve gyrocopteri havada tutmaya yarayan ” rotor ” adı verilen büyük bir pervaneden oluşuyor.
Helikoptere Göre Bakım Ve İşletmesi Ucuz
Helikopterle hemen hemen aynı prensipler dahilinde uçmasına karşın gyrokopterin bakımı ve işletilmesi çok daha kolay ve ucuz. Bu yüzden sportif havacılık için çok uygun. Sportif havacılık vurgusunu yapıyorum ama aslına bakarsanız gyrocopterler profesyonel hizmetlerde de yoğun olarak kullanılıyorlar. Havadan gözlem yapmak isteyen polis kuvvetleri, boru hatlarını kontrol eden firmalar, arama kurtarma teşkilatları, havadan ilaçlama kuruluşları bu hava aracından yoğun olarak faydalanıyorlar.
Peki Bu Hava Aracını Kullanmak için Hangi lisansı almak gerekir?
UPL (UltraLight Pilot Lisansı) nı alan herkes bu hava aracını kullanabilir. UPL Lisansı eğitimi ağırlığı 475 kg olan sabit kanatlılar (Microlight, Ultralight ) ve 600 kg olan Gyrocopter araçlarıyla uçmak isteyenlere verilen milli bir lisans türüdür. Sadece ülkemizde geçerliliği olabilen ve 2 koltukla sınırlı araçlarla uçulabilen bir pilot lisansıdır. Amatör havacıların tutkularını yaşamak, gezmek ve tecrübesini artırmak amacıyla yaklaşık 3 aylık bir eğitimle alınabilmektedir. Eğer yurt dışında uçuş yapılmak istenirse farklı süreçlerle lisanslandırma gerekmektedir.Bu eğitimi alıp lisanslandırdıktan sonra ülkemizde istediğiniz şehre kendi uçağınızla gidebilirsiniz.
Eğitime Katılımın Ön Şartları
- Bu eğitime katılmanın ön şartı havacılık sevgisi, macera arayışı ve uçma tutkusudur!
- Katılmadan önce bir pilot lisansına ihtiyacınız yoktur.
- UPL lisansı alabilmek için hiçbir uçuş saati doldurmuş olmak gerekmez.
- Lise mezuniyeti veya bir eğitim şartı aranmamaktadır.
- Sağlık raporu almış olmak.
- Genel pilot yeterlilik şartlarını sağlıyor olmak.
Not: UPL lisansını ortalama maaliyeti 6000-7000 euro dolaylarındadır.
Hatice Nur Gündoğdu, Türkiye’de gyrocopter adlı hava aracını kullanan ilk kadın pilot oldu. Uçuşlardan vakit buldukça fotoğraf da çeken Gündoğdu, açtığı fotoğraf sergileriyle sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor.
Ülkemizde henüz fazla bilinmeyen Gyrocopter gelecek 10 yılda gündemde yerini alacağını hem ekonomik oluşu, hem lisansını alma süresi, hem de lisans alabileceğimiz ultralight uçuş okulu sayılarının artması ile göstermeye devam ediyor.
Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle,
Keyifli okumalar…
Yazan: Şükrü Aküzüm
Kaynakça
https://ucusokulu.org/upl-ultralight-gyrocopter-egitimi-pilot-lisansi/
https://www.youtube.com/watch?v=kx4T15Swzzg
https://www.airporthaber.com/thy-haberleri/kabin-memuruydu-pilot-oldu.html