Kemal Sunal ve Uçak Fobisi

Yazar :

havacılık, Kemal Sunal, uçak fobisi, UçuşFobisi

 

Türkiye’de uçak fobisi olan insanların uçağa binmemek için geliştirdiği bir antitez ‘uçağa bindiğimde ya Kemal Sunal gibi olursam?’. Peki Kemal Sunal uçak fobisi yüzünden mi vefat etti? Tüm bunları bu yazıda aydınlatacağız.

Kemal Sunal Kimdir?

Kemal Sunal 11 Kasım 1944’de (Aslen 10 Kasım, kendisi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği gün olması nedeniyle 11 Kasım’da kutlar) İstanbul’da doğan Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve komedyendir.

Türk sineması denilince ilk akla gelen isimlerden olan Sunal filmleri, oyunculuğu ile kalbimizde çok ayrı bir yerdedir. Kemal Sunal bir yerlerden hayatımıza temas etmiş kendini sevdirmiş ve sevdirmeye devam etmektedir.


Kemal Sunal ve Uçak Fobisi

Uçak fobisinde (aviofobi) kişi uçağa binmekten korkar ve bu korku anksiyete düzeyine varır.

Kemal Sunal kişisel yaşamı ve kariyeri boyunca yaptığı yolculuklarda kara taşıtlarını tercih etmiş uçak ve deniz taşıtlarından korktuğunu söylemiştir. Onun için uçak fobisi yaşamı boyunca yenemediği bir korku olarak kalmıştır.


Kemal Sunal Vefatı

Kemal Sunal 3 Temmuz 2000 tarihinde Balakaya isimli filmin çekimleri için bindiği Trabzon uçağında geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında vefat etmiştir.

Herkes bir gün uçağa binmek zorunda kalabilir diyen Muzaffer Uyar’a göre Kemal Sunal’ın ölümünde ana neden uçak fobisi değildir. Çünkü fobiler hiçbir zaman kendi başına ölüme neden olacak fizyolojik bir etki göstermez. Ancak var olan hastalıklarla birleşirse olumsuzluk yaratabilir. Kemal Sunal’ın da var olan bir kalp rahatsızlığı vardır ve bu rahatsızlığı uçak fobisiyle birleşip olumsuz bir durum yaratmıştır. Ölümünde ihmallerin olduğu sağlık ekiplerinin uçağa geç ulaşması ve geç hastaneye gidilmesi gibi etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır.


Uçuş Fobisi Nasıl Yenilir?

Uçak fobisinde korkuya sebep olan olumsuz şartlanmalar tespit edilip giderilir. Bu konuda en etkin ve en kısa zamanda sonuca gidecek olan terapi yaklaşımı EMDR terapidir. EMDR terapide uçuş fobisine neden olan bilinçaltı yaşantılar tespit edilerek hem bu travmalara hem de uçuşa yönelik aşırı hassasiyet ortadan kaldırılır.


Günümüzde Uçak Fobisi

Bugün baktığımızda uçakların donanımlarının son derece geliştirildiğini ve pilotların da bu konuda son derece tecrübeli olduğunu görüyoruz. Gerek pilotlar gerek kabin ekibi bu konuda temkinlidir.

Yapılan istatistiklere göre; uçuşla ölme riski dört buçuk milyonda bir, yürürken iki buçuk milyonda bir,trenle seksen binde bir, otoyolda on dört binde bir olarak belirlenmiştir. Görüldüğü gibi en düşük ölüm oranı uçakla seyahattir. Bu yüzden gönül rahatlığıyla uçakla seyahati tercih edebilirsiniz.

Nur İçinde Yat Büyük Usta


Yazan: Zeynep Küçükdemir

Kaynakça:

https://www.psikologofisi.com

https://www.momondo.com.tr

https://www.psikolojiteknilojileri.com

https://arşiv.ntv.com.tr

https://onedio.com

https://tr.m.wikipedia.org

https://www.milliyet.com.tr

https://m.youtube.com

https://haberiniz.biz

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog