Uzay Asansörü

Yazar :

Uzay Asansörü, uzay asansörü mümkün müdür

İnsanlık tarihi boyunca uzay ,insanlar için hep gizemli bir alan olmuştur. Bu gizemi keşfetmek için birçoğumuz uzaya nasıl gidebileceği ile ilgili hayaller kurarız. Birçok insan uzay gemisiyle gidebileceğini düşünür. Peki uzaya hiç asansörle çıkabileceğinizi hayal etmiş miydiniz?  Kulağa inanılmaz geliyor değil mi ?

Düşünsenize Uzay Asansörü kurulduğunu, bir ucu yeryüzüne bağlı diğer ucu yeryüzünden ötede bir karşıt ağırlığa bağlı bir sistem. Bu sistem aynı zamanda dünyayla eşdeğer açısal hız ve sabit bir yörünge uzaklığında hareket ediyor ve  yaklaşık 100.000 km uzunluğunda bir kablo ve ek sistemle oluşturulan taşıyıcı bir sistem kuruluyor. Kulağa gerçekten inanılmaz geliyor!

Uzay Asansörü-1
Uzay Asansörü-1

Bu fikri ilk olarak Rus bilgin Konstantin Eduardoviç Tsiolkovski eserlerinde yer vermiştir. Ardından geniş kesimlere bu düşüncenin yayılmasında önemli kişilerden biri de  A. C. Clarke, “Cennet’in Çeşmeleri” adlı kitabın yazarıdır. 22. yüzyılda geçen bir uzay asansörü yapımından bahseden bu roman bilim kurgu alanında birçok ödül almıştır.

Zaten anca bilimkurgu romanlarında olur dediğinizi duyar gibiyim. Lakin NASA bu romanlardan esinlenip gerçek hayata uygulanabilir mi diye 16 sene önce uzay asansörüyle ilgili çalışmalar başlatmıştır. 1999’da ise NASA fizibilite çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca uzay asansörüyle ilgili ister kendi çalışmaları olsun ister başka sponsorluk çalışmaları olsun bu konuyu her türlü desteklemektedir.

16 sene önce bu çalışmaların başlayıp bugüne kadar uzay asansörünün yapılamamasının en önemli nedeni bu uzunlukta kullanılabilecek ve ihtiyaca cevap verebilecek özelliklerde malzeme eksikliğidir. Yapılan çalışmalar sonucunda uzay asansörü için en uygun malzemenin karbon-nanotüplerolduğuna karar vermişlerdir. Karbon-nanotüpler mukavemet ve özgül ağırlık bakımından çelik ve benzeri malzemelerden daha üstündür.

 2012 yılında Obayashi adlı bir Japon inşaat şirketin açıklamasına göre 2050 yılında asansörle uzaya çıkabilecek. Uzay asansörü planı ; yeryüzünden 36 bin km yükseklikte bir uzay istasyonu kurmak ve asansör hatlarını da bu istasyon üzerinden organize etmek üzerine dayalıdır. İstasyona yaklaşık saatte 200 km hızla ve 1 haftada 36 bin km’deki merkeze ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu asansör yaklaşık 30 kişi alabilir ve 1 haftalık yolculuk için gereken ihtiyaçlar da olacak. Uzay asansörünü inşa etmek çok zor; bir de üstüne meteorlar, güneş ışığı, yıldırım ve kasırga gibi tehlikelerin olması bu çalışmaları yürütülmesini iyice zorlaştırıyor.

2018 yılında Japonya firması uzay asansörü testi gerçekleştirmiştir. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile Dünya arasında çekilen bir kablo üzerinde ilerleyecek bir asansörü temsil ediyor. Yapılacak olan ilk denemede, bir konteynerin uzaydaki hareketi gözlemlenecek. Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezi’nden 11 Eylül 2018’de gerçekleştirilen ateşlemede, uzay istasyonuna her kenarı sadece 10 cm uzunluğunda olan iki küp uydu gönderilmiştir.

Birbirlerine 10 metre uzunluğundaki çelik bir halat ile bağlı olan uydular yörüngede konumlandıktan sonra motorlu bir konteyner iki uydu arasında harekete başlamıştı. Uydular üzerindeki kameralar, konteynerin hareketini kaydetmiştir.

Bütün bu çalışmalara bakıldığında olur mu öyle şey ya dediğimiz hayalini bile kuramadığımız teknoloji yavaşta olsa gerçekleşiyor. Uzaya 2050’de çıkmayalım da 2100’de çıkalım. Yükseklik korkusu olanlar ya da klostrofobisi olanlar zaman çok hızlı geçer uzaya çıkma düşünceniz varsa bir an önce terapiye başlayın derim.


Yazan: Psk. Büşra Odabaş

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog