Transparan Tavanlı – Panoramik Manzaralı Yolcu Uçakları Mümkün Mü?

Yazar :

airbus, boeing, camtavanlıyolcuuçakları, emiratesi, tasarım, transparantavan, transparantavanlıyolcuuçakları

 

Her şey 2018’de Emirates Havayolları’nın yaptığı bir sosyal medya paylaşımıyla başladı. Boeing 777X uçaklarının arka bölümünde oluşturulacak SkyLounge isimli alanın transparan (şeffaf) tavanı ve yanlarıyla birlikte panoramik manzaralı uçakların hizmete gireceği açıklandı. Gelin görün ki bu 1 Nisan şakasıydı. Ancak tasarımcılar ve havacılık meraklıları bunun yakın gelecekte mümkün olacağı görüşünde.

Transparan Tavanlı - Panoramik Manzaralı Yolcu Uçakları Mümkün Mü?-1
Transparan Tavanlı – Panoramik Manzaralı Yolcu Uçakları Mümkün Mü?-1

Bu konuda araştırma yaparken 10 yıl önce Airbus’ın 2050 için hazırladığı konsept tasarımına ulaştım. Bir  saniye yoksa bu da mı şaka? Hayır bu Airbus’ın 2050’de sunacağı uçakların gerçek ilk tasarımlarından biri yani gerçekleşmesi  mümkün.

Bununla birlikte ‘Windspeed’ isimli şirket savaş uçaklarının kanopisinden esinlenerek tasarladığı uçak gövdesinin üstüne sabitlenmiş bir fanusu andırıyor. Bana sorarsanız bu tasarım yolcu uçaklarından çok, özel jetler için daha makul duruyor; çünkü yolcu uçaklarında her çift koltuk için ayrı ayrı kanopi oluşturmak uçağın aerodinamik yapısını etkileyecektir.

Dezavantajları Nelerdir?

Başlıkta dikkat etmişsinizdir, ‘cam tavanlı’ değil ‘transparan tavanlı’ ibaresini özellikle  kullandım; çünkü devasa  cam pencereler uçağın gövdesinde yapısal zayıflıklar oluşturması nedeniyle uçağın basınçlandırmasında ciddi risk oluşturabilir. Daha büyük cam pencereler, daha fazla ağırlık demek ve bu da yakıtın daha fazla harcanması anlamına gelir. Bu yüzden, hafif ve dayanıklı malzemelerden yapılabilecek bir transparan tavan ve yan yüzeyler kulağa daha mantıklı geliyor. Buna ek olarak, transparan tavanlar uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Neden mi? Özellikle kıtalararası yolculuklarda güneş ışınlarını direk gelmesi jet lagı artıracağını savunuyorlar. Direk gelen Güneş ışını  yüzünden yolcuların uykusunun kaçması pek tabi mümkün fakat belli yerlere karartma getirerek bu sorunun üzerinden gelineceği fikrindeyim. Bu arada, yolculuk sırasında göze güneşten gelen radyasyon etkisini azaltmak için biz de pilotlar gibi polarize gözlük kullanmak zorunda olacağız.


Yazan: Dlb. Tutkum Dinç

Kaynakça: 

@airbus.com

@www.hvtd.com

@boardinginfo.com

@bbc.com

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog