Uçakta Doğan Kişinin Hakları

ayrıcalık, bebek, Birleşmiş Milletler, doğum yeri, dünya vatandaşı, hamilelik, pasaport, ücretsiz, uçuş, uçuş izni |

Uçakta Doğan Kişinin Hakları-1
Günlük hayatta duyduğumuz birçok halk efsanesi vardır. Uçakta doğan bebeklerin doğduktan sonra kazandığı bazı haklar hakkında kulaktan dolma bilgiye sahibiz. Mesela dünya vatandaşı olmaları veya ömür boyu seyahat hakkı, eğitim hakkı gibi haklar. Bakalım bu haklar halk efsanesi mi yoksa gerçek mi? Keyifli okumalar😊
Hamile Yolcular İçin Kaçıncı Haftaya Kadar Uçuş İzni Vardır?
Hava yollarına göre bu süre değişiklik gösterebilir. Pegasus, tekil hamileliklerde 36. haftasına kadar seyahat edilmesinde sorun görmüyor ancak çoğul hamileliklerde bu süre 32 haftadır. Türk Hava Yolları 28. haftaya kadar uçuş izni veriyor ancak 28-31. haftalarda uçuş için doktor raporu gerekli. Tekil hamileliklerde 32-35. haftalarda doktor raporu gerekliyken bu haftalarda çoğul hamileliklerde uçuş izni verilmiyor. Genel olarak 36. haftadan sonra uçuş izni verilmiyor.
Dünya Vatandaşı Olabilirler Mi?
Uçakta doğan çocuk hangi ülkenin sınırları içerisinde doğduysa o ülkenin kuralları geçerli olur. Birleşmiş Milletler ’in Vatansızlığın Azaltılmasına Dair BM Sözleşmesi’ ni kabul eden ülkelerde geçerli olan kurala göre uluslararası yolculuk yapan uçak veya gemilerde gerçekleşen doğumlarda bebek, uçağın ya da geminin kayıtlı olduğu ülkenin sınırları içinde doğmuş sayılıyor. Türkiye’de vatandaşlık hakkı 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre belirleniyor. ABD gibi ülkelerse kendi toprakları içerisinde doğan çocuklara anne ve baba şartı aramadan vatandaşlık hakkı verebiliyor.
Doğum Yerine Hangi Ülke Yazılır?
Uçakta doğumu gerçekleşen kişilerin doğum yerinde uçağın iniş yaptığı ülke yazılmaktadır. Birleşmiş Milletlerin mevzuatında uçakta doğmuş kişilerin aileleri istediği durumda doğum yerini değiştirebilirler. Herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır.
Ömür Boyu Sınırsız Uçuş Hakkı Sağlanıyor Mu?
Bazı havayolları uçakta doğan kişilere belli yaşa kadar bedava uçabileceği konusunda haklar tanıyor, tamamen havayolunun insiyatifine kalmış bir durum. Haberlerde uçakta doğum haberleri görüyoruz, çok sık duyduğumuz bu dünya vatandaşlığı hakkı, bedava uçuş, eğitim masraflarının karşılanması gibi hakların çoğunun havayolları şirketi tarafından doğru olmadığı açıklanmış. Bir havayolu şirketi de uçakta doğan kişinin ömür boyu ücretsiz uçuş yapabileceğini duyurmuştu, firma için iyi bir reklam oldu diyebiliriz. Bunların dışında bir havayolu firmasının, acil iniş yapması ve masraf yaratması sonucu uçakta doğumu gerçekleşen kadına tazminat davası açılacağını da duyurmuştu.
Yazan: Rabia Duman
Kaynakça:
https://www.enuygun.com/bilgi/ucakta-doganlarin-vatandaslik-haklari
https://teyit.org/ucakta-dogan-bebeklerin-egitim-vatandaslik-haklarina-dair-iddialar
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40328216
https://www.turkishairlines.com/tr-int/ucak-bileti/ucus-deneyimi