Medyada Kadın Kabin Memuru Algısı

havacılık, hostes, kabin, kabinmemuru, kadın, kadınkabinmemuru, medya, uçak

 

Medyada Kadın Kabin Memuru Algısı-1

Medyada Kadın Kabin Memuru Algısı-1

 

Toplumsal cinsiyet rolleri ne yazık ki hala her sektörde karşımıza çıkan ve genel olarak kadını yaralayan bir konudur. Hemen her sektörde kadına biçilen belli roller ve görevler vardır, bundan fazlasına sahip olması beklenmez. Bu konunun havacılıktaki durumu da aynıdır. 

Kadın kabin memurlarının görece diğer meslek gruplarına göre daha bakımlı ve güler yüzlü olması bazı erkek gruplarında cinsel fanteziler oluşturmaya yetmektedir. Durum böyle olunca reklam firmaları dikkat çekmek amacıyla hostesleri cinsel obje olarak kullanmaya başlamıştır. Medya yayınladıkça insanlar normal görmeye, insanlar normal gördükçe de medya üretmeye devam etmektedir.

Bunun örneklerinden biri Axe deodorant markasının reklamıdır. AxeJet ismiyle yayınladığı reklamda hostesler; gerçeği yansıtmayan seksi kıyafetlerle, uçak içinde erkek yolculara keyif vermek amacıyla bulunmaktadır.

Kazakistan’da uçak bileti satışı yapan Chochotravel adlı firmanın çıplak kadınları hostes imajıyla kullanması da bu duruma bir örnektir.Durumun en rahatsız edici tarafı havayolu şirketlerinin kendi çalışanlarını bu algıdan kurtarmaya çalışmak yerine bu piyasaya dahil olmalarıdır. Bu konuda en bilinen örneklerden RyanAir, hosteslerini yarı çıplak pozlarıyla takvim görseli olarak yıllarca kullanmıştır. Japon havayolu firması Skymark ise bilet satışlarını artırmak için bir dönem hosteslerinin etek boylarını kalça hizasına gelecek şekilde tasarlatmış ve bunun tanıtımını yapmıştır.

Ülkemizde ise, Pegasus geçtiğimiz yıllarda resmi facebook sayfasında farklı ülkelerden hosteslerin güzellik yarışması formunda bir fotoğrafını ‘Yolculuk bu güzelliklerle daha güzel, her biri ayrı güzel, her güzel ayrı bir dil’ sloganıyla paylaşmıştır. Benzer şekilde AtlasJet’in ’77 santimin kıymetini oturanlar bilir!’, ‘ lütfen hosteslerimize para teklif etmeyiniz.’, ‘69’u çok seveceksiniz!’ gibi sloganlarında görsel olarak hostes kullanması da hosteslerin cinsel obje olarak sunulmasına örnektir.

ÖNERİ  2022'nin İlk Uçak Kazası

Film ve dizi sektöründe de durum benzer şekildedir. Hostesler genel olarak özellik ayırt etmeksizin pilotlarla birlikte olmak isteyen, evli pilotlarla yasak ilişki yaşayan veya kendisini pilotlara sunan kişiler olarak gösterilmektedir. Geride Kalanlar, Pan-Am, Into The Night gibi havacılık konulu film ve dizilerde de hosteslerin benzer durumda olduğunu görebiliriz.

Medyadaki tüm bu mevcut ‘kadın kabin memuru’ algısı düşünüldüğünde bu algının yolcular tarafından kabine taşınması da muhtemel. Ve net bir veri olmadan da bunların kadın kabin memurlarının stres seviyesini arttırdığı düşünülebilir. İşini özenle yapan kabin memurları için kendi mesleklerinin bu şekilde anılması kırıcı olmaktadır. En başta havayolu şirketlerinin çalışanları üzerindeki bu algıyı yıkmaya çalışması ya da en azından bu algıyı destekleyici reklam ve paylaşımlar yapmaması iyi bir adım olacaktır. 

 

 

 

 

 

 

 


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça:

Çetingüç M. (2016). Havacılık ve Uzay Psikolojisi. (7. bs.) Ankara: Nobel Yayınları

Havacılık Tıbbı Bülteni. 2014. Sayı:25, s.679

EOC. (2014) Sexual Harassment and Discrimination in Employment –Questionnaire Survey for Flight Attendants.

 

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Radar Teknolojisi
Kabin Memuru Adaylarının Mülakat Süreci
Seyrüsefer Yardımcı Cihazlar
Uzay Araştırmaları – 7: Uranüs
Aviofobi (Uçuş Korkusu)
Havacılık Yönetimi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2020 |