Baykar Bayraktar TB2

- Baykar Bayraktar TB2
- Gelişimi
- Başarıları
- Teknik Özellikler
- Genel Özellikler
- Performans
#baykar, #baykarbayraktar, #BaykarBayraktarTB2, #SİHA, #TSK, insansızhavaaracı
Bugün yazımızda Türkiye merkezli olan askeri ve sivil havacılığın gözdelerinden biri olan Baykar Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2) insansız hava aracını konu alıyoruz. Rekorlara imza atan ilk yerli ve milli silahlı insansız hava aracımızı inceleyeceğiz. Herkese keyifli okumalar.

Baykar Bayraktar TB2-1
Gelişimi
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 2007’de Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Geliştirme programı başlatılmıştır. Bu program dahilinde Eylül–Ekim 2009’da Bayraktar Taktik İHA Sistemi’nin uçuş testleri (tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş) sergilenmiş ve Bayraktar Taktik İHA Sistemi hedeflenen tüm performans ölçütleri başarıyla tamamlamıştır. Sözleşmenin imzalanmasıyla 2012’ye kadar yapılan ön tasarım çalışmaları olumlu şekilde ilerlemiştir ve seri üretim için temel atılmıştır. Ocak 2013’te ilk prototip sistemler geliştirilmiş ve uçuş testlerine Mart 2014’te başlanmıştır.
Başarıları
Kendi sınıfında dünyanın en iyisi olan Bayraktar TB2, 2014’te TSK’nın envanterine girdi. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27,030 feet irtifaya çıktı, 5–6 Ağustos’da gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18,000 feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirdi. Yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilen silahlandırılan insansız hava aracı, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılmaya başlandı.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez gelişmiş bir hava aracı ihracatı yapılmasına da başarılara koşan, TB2’ler, Ukrayna’ya ve Katar’a ihraç edildi.
Baykar Bayraktar TB2, 16 Temmuz 2019’da Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda zorlu coğrafi ve iklim şartlarında kendi rekorunu geliştirdi. Türk havacılık tarihinde 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 200 bin saatlik uçuşla Türkiye’ye hizmet eden ilk hava aracı unvanını da kazandı.
Şu anda 110 taneTB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içi ve dışında terörle mücadelede etkin olarak görev yapıyor.
KKTC’de konuşlandırılmak üzere 16 Aralık 2019’da Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı’ndan kalkarak Geçitkale Havaalanı’na inen Bayraktar TB2 SİHA, tarihi bir uçuşa imza attı.
Bayraktar TB2 SİHA’lar, 24 Ocak’ta meydana gelen Elazığ Sivrice merkezli depremin ardından 25 dakikada bölgeye intikal ederek komuta merkezlerine arama kurtarma çalışmalarına destek oldu, görüntülü bilgi aktardı.
Barış Pınarı Harekatı’nda da TSK’nın keşif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artırarak başarıya ulaşılmasına katkı sağlayan Bayraktar TB2’ler, aynı zamanda harekat boyunca birçok zırhlı araç, obüs, Çok Namlulu Roketatar ve hava savunma sistemini imha etti.
Bayraktar TB2 SİHA’ların dünya muharebe tarihinde ilk kez filolar halinde uçarak harekatta etkin görev yapması dünya basınında büyük yankı uyandırdı.
Teknik Özellikler
Genel Özellikler
- Mürettebat: Yok
- Gövde uzunluğu: 6.5 m
- Kanat açıklığı: 12 m
- Toplam Kalkış Ağırlığı: 650 kg
- Faydali Yük Ağırlığı: 55 kg
- Motor: 1× Rotax 912 İçten Yanmalı Enjeksiyonlu Motor, 100 Beygir
Performans
- Azami hız: 135 Knot
- Olağan Seyir Hızı: > 70 knot
- Servis irtifası: 27,000 feet
- Havada Kalış Süresi: > 24 Saat
- Harekât yarıçapı: 300 km
Yazan: Hanife Erdoğdu
Kaynakça:
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bayraktar-tb2-200-bin-ucus-saatini-tamamladi/1871916
https://www.baykarsavunma.com/haber-Bayraktar-TB2-200-bin-ucus-saatini-tamamladi.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Baykar_Bayraktar_TB2#cite_note-gazetevatan.com-3