Uzay Teknolojileri

Yazar :
GPS, MRI, nasa, SpaceX, teknoloji, teleskop, uydu, Uzay, voyager

 

Merhaba sevgili okur,

Bu yazımda uzay teknolojisinden genel hatlarıyla bahsedeceğim…

Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojilerdir. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır.

Dünyada, insan yapımı bir teknolojiyi ilk kez uzaya çıkaran ilk ülke Sovyetler Birliği olmuştur. Sputnik 1 isimli ilk yapay uydu 4 Ekim 1957 tarihinde fırlatıldı ve alçak yörüngeye girdi.

NASA’nın 1977 yılında ürettiği, Voyager 1 isimli uzay aracı hâlâ, günümüze kadar üretilen en kayda değer uzay teknolojilerinden biridir. Şu anda dünyadan en uzakta bulunan insan yapımı nesnedir. 2018 Mart ayı itibarıyla, 13 milyar mil uzaklığa ulaşmıştır. Kozmik radyasyon, yıldızlar ve başka pek çok konuda bilgi toplamıştır.

Uydu Teknolojileri

Uzay Teknolojileri-1
Uzay Teknolojileri-1

Teleskoplar, dürbünleri, dürbünler denizciliği ileriye taşımıştır. Tıpkı bu durum gibi uydu cihazları da temelde uzayı ve evreni keşif için tasarlanmış olsalar da, günümüzde uydu cihazları iletişimden, sağlık sektörüne, eğlence sektöründen, spora her alanda kullanılmaktadır. Konumlama sistemleri ile anlık konumumuzu belirleyebilirken, dünyanın herhangi bir noktasını evimizden, cep telefonlarımızdan rahatlıkla izleyebiliyoruz.

Tıp Alanında Kullanılan Cihazlar: MRI, Çizilmez Cam ve Çok Daha Fazlası

  • İç organların görüntülenmesini sağlayan MRI cihazı, uzay araştırmaları sayesinde keşfedilen bir teknoloji. 
  • Kulak termometreleri de ilk olarak NASA tarafından kullanılan aletlerdendir. 
  • Mobil ultrason cihazları.
  • Kanser dedektörleri, esasında uzay gereçlerindeki kusurları tespit etmek için geliştirilmiş. 
  • Çizilmez camlar.

Gıda Sektöründeki Pratik Yiyecekler

Uzaya astronot yollarken uzay aracına konulacak yiyeceklerin az yer kaplaması ve kolay saklanması gerektiğinden çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda yer kaplamayan ve kolay kolay bozulmayan günümüzdeki; toz bebek mamaları, toz puding gibi gıda ürünleri ortaya çıkıyor.

İletişim Teknolojisi: Televizyon ve Cep Telefonu

İletişim alanında bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojinin kökeni de uzay araştırmalarıdır.

Enerji Sektöründe Devrim: Güneş Enerjisi Panelleri

Türkiye’de ve dünyanın birçok bölgesinde sıklıkla sıcak su elde etmek ya da ısınmak için kullanılan güneş enerjisi panellerinin de temeli uzay araştırmalarına dayanıyor.

Tekrar Kullanılabilen Roketler

SpaceX ve Elon Musk’ın tasarladığı tekrar kullanılabilen Falcon Heavy roketler sayesinde uzay yolculuklarının maliyetlerini düşürmek ile birlikte daha hızlı kullanım avantajı sağlıyor.

Falcon Heavy roketler, ticari uzay çağının başlangıcı olarak görülebilir. Uzaktan kumanda ile komuta edilen roketler, üzerlerine yerleştirilmiş yükleri hatasız şekilde atmosferin dışına taşıdıktan sonra, konumlanan noktaya ki bu nokta genellikle okyanusa kurulan iniş rampaları oluyor, araç güvenle inebiliyor.

İnternet Teknolojilerindeki Büyük Adımlar: Bulut Teknoloji ve GPS

Günümüzün önemli bir parçası olan internet ve bulut teknolojileri, transfer ve uydular arasında data akışıyla ilgili araştırmalarla alakalı olarak geliştikten sonra günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldiler. Ek olarak bilmediğimiz bir yerde ya da bölgede yolumuzu bulmak için sık sık başvurduğumuz GPS de aynı kaynağa sahip bir teknolojidir.

İnsanlar hayret etmeyi severler, ilmin tohumu da budur.
Ralph Waldo Emerson

Keyifli okumalar…


Yazan: Zeynep Tüfekçi

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzay_teknolojisi

https://www.codex.com.tr/uzay-teknolojileri

https://www.isbank.com.tr/blog/uzay-teknolojisi-sayesinde-gelistirilen-araclar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzay_biliminin_anahatlar%C4%B1#/media/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yapay_uydu#/media/Dosya:Milstar.jpg

1 Yorum *
  1. İrem 4 sene ago
    Reply

    Great ??

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog