Supermoon

Yazar :
aviationphotography, ay, dolunay, dünya, ekliptik, gezegenler, havacılıkdünyası, havacılıkveuzaykulübü, nasa, Richard Nolle, Süper Ay, süperay, supermoon, uydu, uzayadair, uzayhareketleri

Tarihi açıklandığı andan itibaren saatin gelmesini bekleyip o muhteşem şovu görmek için heyecanla gökyüzüne baktıran ve birtakım batıl inançlar doğrultusunda bir dilek tutup gerçekleşmesini umacağımız bir olgu hakkında konuşacağız bugün; Süper Ay.

Supermoon Nedir?

Supermoon, Türkçe versiyonuyla Süper Ay, NASA’nın yılda üç ya da dört defa gerçekleştiğini bildirdiği, Ay’ın dolunay evresindeyken Dünya’ya en yakın konuma gelmesine denir. Bu durumda Ay, normalde olduğundan %14 daha büyük ve %30 daha parlak görünür, bununla birlikte çıplak gözle fark edilmesi zorlaşır.

Peki tarihte bu terimi ilk kim telaffuz etti? ‘’Süper Ay’’ terimi ilk kez 1979 yılında Amerikalı bir astrolog olan Richard Nolle tarafından kullanıldı. Ay bu hali aldığında, bunun uğursuzluğun ve doğal afetlerin habercisi olduğunu iddia etmiştir.

Supermoon-1
Supermoon-1

Ay Dünya’ya Neden Yaklaşıyor Veya Uzaklaşıyor?

Ay’ın yörüngesi, Dünya’nın ekvatoruna eğimli bir açıyla ekliptik geldiğinden, Ay zaman zaman yakınlaşır ya da uzaklaşır ama sabit kalmaz. 14 Kasım 2016 yılı, 1948’den bu yana gerçekleşen dolunayların en büyüğü olması nedeniyle önemli bir tarihtir. Çünkü, bu tarihe kadarki hiçbir dolunay, uydumuz Dünya’ya bu kadar yakın mesafedeyken gerçekleşmemişti.

Şunu da belirtmekte fayda görüyorum; İnsanlar Süper Ay dendiğinde gökyüzünde gerçekleşecek şahane bir değişim bekliyor ve haliyle umduklarını bulamadıklarında hayal kırıklığına uğruyorlar. Sunulan verilere göre, çoğu insan Süper Ay ve Dolunay arasındaki farkı bile seçememektedir. Bu yüzden, böyle bir beklentiye girmemek ve özel bir şey beklememekte fayda olacağını düşünüyorum.

Ek olarak, 2100 yılına kadar gerçekleşecek tüm Süper Ay’ların tarih ve saatine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Yazan: Nezrin Deniz Öz

Kaynakça:

https://www.nationalgeographic.com

https://www.kozmikanafor.com

http://astropixels.com

https://www.bbc.com

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog