Nasıl Pilot Olunur ? 

Yazar :

havayollarındanasılpilotolunur, havayollarışirketlerindenasılpilotolunur, helikopterpilotnasılolunur, nasılpilotolunur, nasılpilotolunurcom, nasılpilotolunurthy, nasılpilotolunuryoutube, pilotnasılolunurhangiünivesiteyegitmekgerekir, thydenasılpilotolunur, türkiyedenasılpilotolunur

 

Pilot olmak gerek karizmatik duruşuyla, gerek kazanılan parası ve çalışma saatleri ile günümüzde bile en çok hayal kurulan meslek dallarından birisidir. Günümüzde de  nasıl pilot olunur, pilot olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir, pilot olma şartları nelerdir, sağlık şartları nelerdir sorusunun cevabını sizler ile paylaşmaya çalışacağım.


Nasıl Pilot Olunur ? 

   Öncelikle pilot olmak farklı yollar olduğunu bilmemiz gerekir. Askeriye, sivil havacılık okulu ya da ücretli pilotluk kurslar gibi. Ancak pilot olmada yaşın büyük bir etken olduğunu unutmayalım, yaşının  küçük olması hedefinize ulaşmada epey işinize yarayacaktır. Lise mezunu olmak uçuş eğitimi almak için yeterli olsa da lisans mezunu olanlar daha şanslılar. Çünkü bazı uçuş okulları yalnızca lisans mezunlarını kabul etmektedir. 

   Pilot olmak için pilotaj eğitimi lisans programlarına girebileceğiniz gibi 18 ila 24 ay arasında pilotluk eğitimi veren özel uçuş okullarını da tercih edebilirsiniz. Bu okulları tercih etmeniz ve eğitimi başarıyla tamamlamanız durumunda PPL (Private Pilot Licence – Hususi Pilot Lisansı) almaya hak kazanırsınız. Tek motorlu uçak ehliyeti almak için 165 saat yer dersi almalı ve 40 saat uçuş yapmalısınız. Ardından kontrol uçuşu denilen sınava girer ve geçerseniz Cessna tipi uçakları uçurabilirsiniz.

ATPL (Havayolu Nakliye Pilotu) lisansı sınavına girme hakkı kazandıktan sonra ise eğitimin diğer aşamasına geçersiniz. Bu aşamada 823 saatlik yer dersi alıp, 160 saat uçuş yaparsınız. PPL lisansını aldıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde 14 dersin sınavına girersiniz ve hepsinde % 75’lik başarı sağlarsanız ATPL Frozen sertifikanızı alırsınız. Sonrasında Tip eğitimine başlar ve tercihinize göre simülatör eğitiminizi alırsınız. Bu aşamayı da geçtikten sonra üçüncü pilot olarak kabine girer, 100 saatlik gözlem sürecini tamamladıktan sonra 2. pilot olarak göreve başlarsınız ATPL Frozen sertifikanız 1500 saatlik uçuş sonrasında ATPL haline geçer ve yardımcı pilot olursunuz. 5000 saatlik uçuşu tamamlamanızın ardındansa kaptan pilot olmaya hak kazanırsınız.

Ayrıca ;

a: Uçuş teorisi den anlamak 

b: Meteorolijiden anlamak 

c: Uçak sistemlerinden anlamak 

d: Navigasyondan anlamak 

e: Yönetmelikler ve hava trafik kontrolü 

f: Pilotların fizyoloji bilgisinin olması gerekir

yukarıda yazdığım bilgilerin uzun halini nasıl pilot olunur adlı yazıdan okuyabilirsiniz

Nasıl Pilot Olunur ? -1
Nasıl Pilot Olunur -1

Pilot Olma Şartları Nelerdir?

1: Eğitim!

2: İyi Derecede İngilizce! 

3:  Pilot Olmak İçin Ne Mezunu Olmam Gerekiyor?

4: Sağlıklı Olmak! 

 5: Para!

6: Pilot Olmak İçin Aranan Ön Koşullar  

Yukarıda maddeler halinde belirttiklerim Pilot Olma Şartları adlı yazıda mevcuttur. 


Pilot Olmanın Avantajları  Ve Dezavantajları  

 

           AVANTAJLARI              DEZAVANTAJLARI
Eve iş götürme zorunda değillerdir ve uçağı havaalanına indirdikten sonra işleri biter.  Eve iş götürmeseler bile testler için hazırlıklı olması gerekir. Pilotların birçoğu yılda iki kere uçuş testine girerler. Bunun için biraz ev çalışması yapmaları gerekir ve başarısızlık durumunda işsiz kalabilirler.
Pilotlar diğer mesleklere göre çok daha iyi para kazanırlar ve emeklilik şartları da son derece güzeldir.  Kaptan pilotların her 6 ayda bir fiziksel sınavdan geçmesi gerekir. Sağlık sorunları ortaya çıkan pilotlar işsiz kalırlar. 
Ücretsiz veya indirilmiş oranla seyahat ederler.  ederler.Pilotlar için oteller ve araç kiralama hizmetleri indirimlidir. Pilot maaş dışında verilen hakları mesai dışı saatlerde kullanabilir. Bir diğer dezavantaj da nitelikli bir pilot olmanın maliyeti yüksek olmasıdır. Pilot olmayı düşünüyorsanız bütün bunları hesaba katmalısınız.

 


 

Piilot Olmanın Sağlık Şartları Nelerdir? 

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın ( ICAO) Ek-1 Bölüm 6 ve EASA Part- MED Sınıfı, SHTMED Sınıf 1 pilotu şartlarına uygun olmak.

Sonuç Olarak 

Yukarıda da yazdığım gibi her gencin hayali pilot olmak pilotluğun sizin için uygun meslek olup olmadığını detaylıca düşünmelisiniz. Aksi takdirde, bu yola baş koyup pilotluk yapamadan havacılık kariyerine veda edenler arasında yer alırsınız.

Çünkü pek çok kişi, yüksek maaşı, sunduğu cazip olanakları ve mesleğin o meşhur karizması için pilotluk yapmak istiyor. Oysaki görünenin ardında; fazlasıyla yorucu bir iş, bol stres ve aileye özlem gibi dezavantajlar vardır. Buna ek olarak; pilotluk hayat boyu öğrenmeyi gerektiren bir meslektir. Bu yüzden pilotluk mesleğine adım atmadan önce çok düşünün…..

 


 

Yazan: Süleyman Ünal

Kaynakça 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog