Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve Uzay Mühendisliği bir lisans bölümüdür ve eğitim süresi 4 yıldır. Üniversitelerin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Mühendislik Fakültelerinde bulunmaktadır.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği-1

Havacılık ve Uzay Mühendisliği-1

Havacılık ve Uzay Mühendisliği nedir?

Bu bölümü kısaca tanıtacak olursak:

Havacılık ve uzay mühendisliği, Dünya atmosferinde veya uzayda faaliyet gösteren araçların tasarımı, geliştirilmesi, inşası, test edilmesi ve işletilmesi ile ilgili mühendislik alanıdır. Yani bu bölümden mezun olduktan sonra pilot olmazsınız daha çok bu bölümü makine mühendisliğinin bir alt alanı gibi düşünebilirsiniz. Havacılık ve Uzay Mühendisi, hava ile etkileşen her çeşit mühendislik ürünün tasarlanması ve inşaat projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarımı ve işletmesi konularında uygulama ve araştırma yapar. Yapımı düşünülen hava aracının tasarımını ve ön projesini hazırlar. Kısaca üretiminden pazarlanmasına kadar giden süreçte gerekli her adımda havacılık ve uzay mühendisi bulunur.

Biraz daha teknik konulara girecek olursak:

Havacılık ve Uzay Mühendisliği-2

Havacılık ve Uzay Mühendisliği-2

Uçuş araçları, atmosferik basınç ve sıcaklık değişikliklerinden kaynaklanan zorlu koşullara, araç parçaları üzerine uygulanan yapısal yüklere maruz kalır. Bu nedenle bir uçuş aracının tasarımı, birçok mühendislik disiplini hakkında bilgi ve deneyim isteyebilir. Bir kişinin tüm görevi üstlenmesi nadir görülür; bunun yerine, çoğu şirket aerodinamik, yapısal tasarım, malzeme, aviyonik ve stabilite kontrol sistemleri bilimlerinde uzmanlaşmış tasarım ekiplerine sahiptir. Bu nedenle havacılık ve uzay mühendisleri aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilirler:

  • Aerodinamik
  • Aviyonik
  • Malzeme ve Yapılar
  • İtki
  • Sistemlerin entegrasyonu
ÖNERİ  Engelli Yolcular İçin Uçuş Rehberi

İstihdam olanakları nelerdir?

Havacılık ve Uzay Mühendisliği-3

Havacılık ve Uzay Mühendisliği-3

Çoğu ülkede, hükümetler havacılık endüstrisinin en büyük müşterileridir ve çoğu mühendis askeri araçların tasarımı üzerinde çalışır. Havacılık ve uzay mühendisliği için en büyük talep, nakliye ve savaş uçakları, füze, uzay aracı ve genel havacılık endüstrilerinden geliyor. Örneğin; ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), askeri araçların araştırılması, geliştirilmesi, test edilmesi ve tedarik edilmesi için birçok mühendisi istihdam eden bir hükümet kuruluşudur.

Türkiye çapında istihdam olanakları arasında büyük uçak firmaları, hava yolu ulaşım firmaları (THY gibi), askeri alanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri, Kara ve Hava Kuvvetleri gibi), resmi uzay ve havacılık kurumları bulunmaktadır.

Havacılık ve Uzay Mühendisliğinin diğer Mühendisliklerden farkı nedir?

Havacılık ve uzay mühendisliğini diğer mühendislik bölümlerinden ayıran en önemli faktörlerden biri matematik, fizik, kimya ve astronominin bir arada olduğu bir mühendislik dalı olmasıdır. Havacılık ve uzay mühendisi diğer mühendislerden farklı olarak, yapımı düşünülen hava taşıtının tasarımını ve projesini hazırlar; uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin, neden daha ekonomik olacağına karar verir, bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini, araştırmalarını yapar; tasarladığı hava taşıtının performansını saptar ve istenen özelliklere göre incelemesini yapar. Havacılık ve uzay mühendisi uçağın üretiminden, işleyişinden ve pazarlamasından oluşan tüm aşamalarda bizzat görev alır. Havacılık ve uzay mühendisi bunlara ek olarak ayrıca işletme ve bakım mühendisliği görevlerini de yürütmekle sorumlu olabilir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği eğitimi verilen üniversiteler

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi / Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi (İngilizce)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Mühendislik Fakültesi (İngilizce)

İzmir Ekonomik Üniversitesi / Mühendislik Fakültesi (İngilizce)

Uzay Mühendisliği eğitimi veren üniversiteler

İstanbul Teknik Üniversitesi / Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi (İngilizce)

ÖNERİ  1. Havacılık, Uzay ve Psikoloji Kongresi: Yeni Bir Başlangıç

Türk Hava Kurumu Üniversitesi / Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi (İngilizce)


Yazan: Psk. Seniha Salihoğlu

Kaynakça:

https://www.bilimseldunya.com/havacilik-ve-uzay-muhendisligi-nedir/

https://www.hotcourses-turkey.com/study-abroad-info/subject-guides/havacilik-ve-uzay-muhendisligi-hakkinda-bilinmeyenler/

https://www.muhendisbeyinler.net/havacilik-ve-uzay-muhendisligi-nedir/

https://ncc.metu.edu.tr/tr/ase/anasayfa

https://www.technogezgin.com/havacilik-ve-uzay-muhendisligi-nedir/

https://www.turkcebilgi.com/havac%C4%B1l%C4%B1k_ve_uzay_m%C3%BChendisli%C4%9Fi

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10089

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

2. Dünya Savaşı Savaş Uçakları: P-51 Mustang
Havacılıkta Durumsal Farkındalık
Uzay Savaşları
NORTHROP N-9M
Northrop N-9M
2001: A Space Odyssey Filmi ( 2001: Uzay Yolu Macerası)
Havacılığın Krizleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2019 |