göktürkuydu, gökyüzü, havacılıkajansı, nasa, roket, space, tua, türkiye, türkiyeuzayajansıgörevleri, türkiyeuzayajansılogosu, türkiyeuzyajansıprojeleri, uzayajansı, uzaybilimleriteklonojileri
Herkese merhaba 🙂 Bu yazımda sizler için hepimizin merak ettiği bir konuyu ele aldım. Gelin birlikte Türkiye Uzay Ajansı hakkında pek bilinmeyenleri öğrenip bu konuda ufkumuzu genişletelim. Ben yazarken çok keyif aldığım bu konuyu sizlere aktarmaktan dolayı onur duyuyorum.
Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan bir kurumdur. Milli uzay ajansımız olan TUA’nın yeri Ankara’da bulunmaktadır. Bağlı olduğu bakanlık Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Ağustos 2019’dan beridir ajansın başında olan kişi Serdar Hüseyin Yıldırım’dır. Kendisi havacılık ve uzay bilimlerinden mezun olmuş ve yüksek lisansını da bu alanda yapan bir kişidir. Yaklaşık olarak 3 yıldır var olan bu kurum aslında ülkemiz için çok önemlidir. Çünkü Türkiye’nin genel anlamda uzay ve havacılık alanındaki çalışmalarıyla, araştırmalarıyla ilgilenen devlet kurumudur.
Genel anlamda TUA, havacılıkla ve uzay bilimiyle alakalı teknolojilerin, teknolojik çalışmaların geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik kalkındırıcı bir role sahiptir. Ve ayrıca ülkemizin uzay ile havacılık alanlarındaki haklarının, menfaatlerinin himaye edilmesi, güvencede olması için hem ulusal hem de uluslararası kurumlarla koordineli şekilde yürütülen bir uzay ajansıdır.
Türkiye Uzay Ajansı’nın eXTP, KORAH, UTAS-R gibi kendi yürüttüğü projeleri mevcuttur. Bir de Göktürk-1, Göktürk-2, HALE diye 3 tane kendisinin yürütmediği ama uzay ve havacılık bilimleriyle alakalı olan ve başka kurum kuruluşların gerçekleştirdiği diğer projeleri vardır. Türkiye Uzay Ajansı 2020 yılının çeşitli zamanlarında birden fazla ülkeyle birtakım uluslararası işbirliği antlaşmalar yapmış ve uzayla alakalı çeşitli uluslararası kurumların etkinliklerine katılmıştır. Kurulduğu zamandan beridir TUA,20 ülke,5 uluslararası şirket ve 7 uluslararası kurumlarla işbirliği etkinliklerini gerçekleştirmiştir. Sosyal farkındalık ve eğitim konusunda oldukça hassas olan ajans; öğrencilere, halka, yetişkinlere, uzay ve havacılığa meraklı olanlara yönelik olarak sitesinde yer alan birtakım materyaller ve değişik materyaller aracılığıyla eğitici öğretici biliçlendirici bir amaç gütmektedir.
TUA’nın Logosu ve Logosunun Anlamı
2021 yılının Şubat ayının başında Türkiye Uzay Ajansı belirlediği yeni logosunu insanlara sunmuştur. Bu yeni logo halkın çoğunluğunca beğenilmiştir. TUA’nın, yeni logosunun tasarımıyla alakalı yaptığı dikkat çekici açıklama da uzun süre konuşulmuş ve takdir edilmiştir. Yapılan açıklamaya göre bu yeni logo; evrenin sonsuzluğuna, evrenin bilinmeyen taraflarına uzanan kararlı, kesintili olmayan bir figürü temsil eder. Bu sembolün karakteri Batı’nın tipografisinden Doğu’nun kültürünün eskiye uzanan kaligrafisine dayanır. Resmin içinde yer alan yıldız imgesinin temsil ettiği şey, gökyüzündeki al bayrağımızdır.
Yazan: Cansu Gül Toksöz
Kaynakça: