Gezegenlerin Renkleri

Yazar :

gezegenlerboyamarenkleri, gezegenlerinedenbirbirindenfarklıdır, gezegenleringerçekrengi, gezegenlerinrengi, gezegenlerinrenginedir, gezegenlerinrengiveisimleri, gezegenlerinrenkleri, gezegenlerinrenkleriçıktı, gezegenlerinrenklerinelerdir, gezegenlerinrenkleritürkçe, gezegenlerinrenkleriveadları, gezegenlerinrenklerivesıralanışları, güneşsistemindekigezegenlerinrengi

 

Gezegenlerin Renkleri-1
Gezegenlerin Renkleri-1

  Dünyamızın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi’nde 8 gezegen olduğunu biliyoruz. Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri gözünüzün önüne getirmenizi istesek birbirinden farklı büyüklük ve renklerde olan bu gezegenleri kolayca ayırt edebilirsiniz. Gezegenleri ayırt etmemizi sağlayan bu renklerin birbirinden farklı olmasının nedenini hiç düşündünüz mü?

Gezegenlerin yüzeyi, gezegeni oluşturan bileşikler, güneş ışıklarını absorbe etme ve yansıtma miktarları değişkenlik gösterir. Gezegenleri farklı renklerde görmemizin asıl nedeni budur.

Gökyüzünün imkan verdiği günlerde çıplak gözle de olsa gökyüzünü gözlemleme şansınız olduysa Merkür’ü, Venüs’ü, Mars’ı, Jüpiter’i veya Satürn’ü  görmüş olabilirsiniz. 21. yüzyılda bilim ve teknolojinin gelişmesiyle artık gezegenleri sadece çıplak gözle değil uydular tarafından çekilen fotoğraflarla daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Gezegenlerin renklerin farklılığının nedenini öğrenerek onları biraz daha yakından tanıyabiliriz.


MERKÜR

Merkür, Güneş Sistemi’nin en küçük ve en hızlı hareket eden gezegenidir. Güneş’e yaklaşık 58 milyon kilometre ile en yakın mesafede bulunan Merkür’ün atmosferi %42 Oksijen, %29 Sodyum, %22 Hidrojen ve%6 Helyumdan oluşur. Kayaçlarla kaplı bir yapıdan oluşan Merkür sahip olduğu ince atmosfer tabakasıyla kayaçlarının rengini yansıtır ve bu nedenle koyu gri renkte görünür.

Gezegenlerin Renkleri-2
Gezegenlerin Renkleri-2

VENÜS

 

108 milyon kilometre mesafeyle Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir. Venüs’ün sıcaklığı 462 °C’dir. Yapısındaki %96,5 Karbondioksit, %3,5 Azot ve Kükürtdioksit gibi gazlar ve Sülfirik asit içeren yoğun bulut tabakası sayesinde Venüs sarı-turuncu renklerde görünür.

Gezegenlerin Renkleri-3
Gezegenlerin Renkleri-3

DÜNYA

 

Güneş sisteminde yaşamın ve canlıların bulunduğu tek gezegen olan Dünya %70’e varan su oranıyla uzaydan bakılınca aslında masmavi okyanuslarıyla değil mavi-gri bir renkte görünmektedir. Okyanusların Güneş ışıklarını yansıtmakta pek de başarılı olmaması Dünya’mızın fotoğraflarda göründüğü kadar mavi olmadığı anlamına geliyor. Eğer gezegenimizin gerçek rengini merak ediyorsanız buradan ulaşmanız mümkün.

Gezegenlerin Renkleri-4
Gezegenlerin Renkleri-4

 


 

MARS

 

Mars, Venüs’e benzeyen atmosfer özelliğiyle %95  Karbondioksit içermektedir. Ayrıca yüzeyinde bulunan fazla miktarda Demir Oksit bileşiği Mars’ın adeta paslanmış bir bilye gibi görünmesine sebep olur.  Atmosferinin ince yapısı sayesinde Mars’ın turuncu-kırmızı rengini olduğu gibi görebilmemiz mümkün.

Gezegenlerin Renkleri-5
Gezegenlerin Renkleri-5

JÜPİTER

 

Güneş Sistemi’nde yer alan en büyük gezegen olan Jüpiter neredeyse tamamen gazdan oluşuyor dersek yanılmış olmayız. Yapısındaki %90 Hidrojen ve %10 Argon ile adeta bir gaz devidir. Beyaz, turuncu ve kahverengi şeritlerden oluşan görünümünü ise atmosferinde yer alan gazların gerçekleştirdiği fırtına ve kasırgalara borçludur.

Gezegenlerin Renkleri-6
Gezegenlerin Renkleri-6

 

SATÜRN

Satürn, yapısındaki %93 Hidrojen ve %3 Helyum ile Jüpiter gibi bir gaz devidir. Atmosferinde bulunan amonyak bulutları ve kırmızı tonlardaki bulutlar Güneş’in ultraviyole ışınlarına maruz kaldığı için soluk altın renginde görünür.

 

Gezegenlerin Renkleri-7
Gezegenlerin Renkleri-7

URANÜS

 

Güneş Sistemi’nin en soğuk gezegeni olan Uranüs, Jüpiter ve Satürn gibi gazlardan oluşmaktadır. %82 Hidrojen, %15 Helyum ve %3 Metan’dan oluşan Uranüs’ün turkuaz renginin kaynağı ise atmosferindeki Metan’ın, mavi ve yeşil renkteki kısa dalga boylu ışınları absorbe etmeyip yansıtmasıdır.

Gezegenlerin Renkleri-8
Gezegenlerin Renkleri-8

 

NEPTÜN

 

%80 Hidrojen, %19 Helyum ve %1 Metan’dan oluşan Neptün yapısı itibariyle Uranüs’e benzese de Uranüs’ten daha koyu bir renge sahiptir.. Neptün ve Uranüs’ü oluşturan gazların aynı olup tonlarının farklı olmasına Neptün’ün atmosferinde henüz belirlenmemiş farklı bir maddenin sebep olduğu düşünülmektedir.

Gezegenlerin Renkleri-9
Gezegenlerin Renkleri-9

 


Yazan: Psk. Dan. Nilsu Karaağaç

Kaynakça:

http://cura.free.fr/22plcome.html

http://www.jma.go.jp/jma/jma-eng/satellite/news/himawari89/20141218_himawari8_first_images.html

http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/ask/203-Why-do-the-planets-have-different-colors-

https://www.evrenbilim.com/

http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/gezegenlerin-renkleri-neden-birbirinden-farklidir

https://www.kozmikanafor.com/

https://www.bilimseldunya.com/gezegenlerin-renkleri/

http://www.astronomievi.com/gezegenler/gezegen-renkleri/

https://evrimagaci.org/gunes-sistemindeki-gezegenlerin-renkleri-nasil-olusmustur-7619

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog