Uçuş Korkusu

Yazar :

aviofobi, fobi, uçuşkorkusu

 

Merhaba Sevgili Uçan Blog Okurları, 

Şimdi zihnimizde kısa bir yolculuk yapacağız. Gözlerimizi kapatıyoruz ve bir uçakta olduğumuzu hayal etmeye çalışıyoruz. Uçak giderek hızını artırıyor ve pistten ayrılarak yükselmeye başlarken… Kestik. 

Aranızda bunu düşünmek istemeyenler veya zihninde canlandırdığında gergin hissedenler var mı? Muhtemelen olacaktır.  İşte bu yazı tam da sizin için. Derin bir nefes alalım ve başlayalım.

Yapılan birçok araştırma havayolu ulaşımının diğer ulaşım türlerinden çok daha güvenli olduğunu kanıtladığı halde neden insanlar hala uçuş korkusu yaşıyor dersiniz? Bu sorunun temelini anlayabilmek adına resmi daha da büyütelim ve şuna bakalım: İnsanlar neden korku hissederler? 

Uçuş Korkusu-1
Uçuş Korkusu-1

Korku ve Fobi

Korku, savaş ya da kaç mekanizmamızı devreye sokarak hayatta kalmamızı sağlayan, kimi zaman sanıldığı kadar kötü olmayan bir öğretidir. Ama aynı korku, bir uyaran karşısında olması gerekenden fazla tepki verilmesi şeklinde kişide yoğun kaygı ve sıkıntı da yaratarak bu histen kurtulma ihtiyacı doğurmaktadır. İşte bu haliyle fobi olarak isimlendiriliyor. 

Fobi Oluşumu

Kişide fobinin nasıl oluştuğu hakkında birçok araştırma yapılmıştır, yapılmaya da devam edilmektedir. Kimi araştırmacılar fobinin oluşumunda kişilik tipinin etken olduğunu söylerken kimileri ise geçmiş deneyimlerle bağlantı kurmaktadır. Kişilik tipiyle ilişkilendirilen açıklamalar kaygılı kişilik yapısına sahip bireylerin diğerlerine göre daha yüksek olasılıkla fobi geliştirebileceğini ifade ederken deneyimle bağdaştırılan açıklamalar fobinin oluşumu esnasında yaşantıdaki önemli bir değişikliğe işaret etmektedir. Yapılan araştırmalar nedeni her ne olursa olsun fobiyi yaşantının merkezine yerleştiren ve ona göre yaşam sürülmesine neden olan şeyin fobi geliştirilen nesneden uzak durularak korkuyu kamçılayan kaçınma davranışı ve nesneden kaçınılamadığı durumlarda ortaya çıkan beklenti kaygısı olduğunu belirtmektedir.

 

Aviofobi (Uçuş Korkusu)

Günümüzde yaşanan gelişmelerle birlikte uçakla seyahat daha çok tercih edilir hale gelirken bu seyahat tipinde yaşanabilecek problemler de gündemde daha fazla yer edinmektedir. Bunlardan bir tanesi fobinin spesifik bir türü olan aviofobi olarak da duyabileceğiniz uçuş korkusudur. Aviofobi kaliteli bir uçuş için göz ardı edilmemesi gereken bir sorundur. Bu yüzden unutmayın ki değişim için adım atmak elinizde.

Her ne kadar tartışmaya açık bir konu olsa da kimi şeyler kafada..!


Aviofobi Nedenleri

Kişilerin uçuş korkusu geliştirmesinin altında;

➢ kapalı mekânda kalamama, 

➢ uçak kazasına şahitlik etmek ya da buna ilişkin bir haber okumak, 

➢ panik atak, 

➢ kontrolü kaybetme korkusu, 

➢ daha önceki bir uçuş deneyimi gibi etkenler yatmaktadır. 

Kişi uçma eylemini düşündüğünde veya eylemi anımsatacak bir nesne gördüğünde kaygı seviyesi tırmanıyorsa; 

➢ nefes almada güçlük, 

➢ kalp çarpıntısı, 

➢ halsizlik, 

➢ terleme,  

➢ vücutta uyuşukluk hissi,

➢ karın ağrısı, 

➢ baş dönmesi  gibi belirtiler görülebilir.

 

Aviofobiyle Baş Edebilmek

Uçuş korkusuyla işlevsel bir şekilde baş edebilmek için korkunun şiddetine bağlı olarak kişisel ve profesyonel bazda uygulanabilecek yöntemler vardır. Hafif bir gerginlik hissediliyorsa, uçuş esnasında stresi azaltarak kişiyi rahatlatacak uyumak, kitap okumak, müzik dinlemek, gevşeme egzersizleri, uçak personelinden yardım almak gibi seçenekler tercih edilebilir ancak yaşanan kaygı yoğun ise bu konu üzerine çalışan bir psikolog veya psikiyatriste başvurularak profesyonel bir yardım almak gerekebilir. Uçuşun sorun yaşanan aşaması üzerine terapist psikoterapi, hipnoterapi, bilişsel davranış terapisi vb. gibi uygun tedavi yöntemlerini belirleyerek soruna kişi ile birlikte kontrollü bir şekilde yaklaşır. Aynı zamanda bireye vr gözlüklerle sanal bir uçuş deneyimi yaşatılarak veya psikolog ya da psikiyatristin bir uçuşa eşlik etmesiyle uçuş esnasında belirli teknikler kullanılarak sorun üzerine çalışılabilir.

 

Uçuş korkusu yaşıyor veya bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Türk Hava Yolları’nın “Uçuş Korkusu Yenme Programı” ve AvioVR gibi terapi programlarını, ayrıca Blog’umuz içerisinde bu konuyla ilgili diğer yazılmış olan yazılara bakmanızı öneririm.


Yazan: Psk. Çağla Çorbacı

Kaynakça:

https://akademi.thy.com/DynamicFiles/yayin/Ucus%20Korkusunu%20Yenme%20Program%C4%B1%20Katalog.pdf

https://www.istpsikodrama.com.tr/sayfa/makaleler/ucus-korkusu

https://npistanbul.com/yolcularin-yuzde-10%E2%80%99u-yogun-korku-yasiyor

https://npistanbul.com/ucak-fobisine-son-veren-yontem

https://www.bbc.com/turkce/vert-fut-38067121

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog