Korona’dan Sonra Havacılık Sektörü

Yazar :

corona, havacılıksektörü, korona, koronanınhavacılıküzerindeetkisi, koronavirüsü


Havacılık sektörü; 2009 finansal krizi, 11 Eylül krizi, 2003 SARS, Domuz gribi, Kuş gribi, Arap Baharı, 2015 Rus Uçağı Düşürülmesi, Atatürk Havalimanı Terör saldırısı gibi hem lokal, hem global birçok kriz atlatmıştır.

Korona krizi havacılık sektörünü derinden etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. IATA (Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği)’nın mart 2020’de açıkladığı raporda 252 Milyar Dolarlık bir gelir kaybından bahsediyor. “Koronavirüsün Havacılık Sektörüne Etkisi” yazısından etkileri daha derin görebilirsiniz.

Kariyer, yönetici ve yatırımcı danışmanlığı konularında çalışan bir psikolog olarak (kariyerini havada ve havacılıkta ilerletmek isteyenler, yöneticiler ve yatırımcılardan) fazlaca soru ve kaygı geliyor.

Bu noktada mesajım ve bu duruma yaklaşımım açık. Gelecek havada ve havada olmaya devam edecek. Er ya da geç korona krizini atlatılacak ve havacılık sektörü son 10 yılda 700 kat büyüdüğü gibi aynı hızıyla kaldığı yerden büyümeye devam edecek.

Kısa vadede değerlendirecek olursak tabi ki uçakla yolcu taşımacılığı açısından yılın en önemli ayları haziran, temmuz, ağustos ve tabi ki bu kriz 2020 istatistiklerini etkileyecek. Fakat yüz yüze iş, insanın monotonu kırma ihtiyacı, tatil ve turistik amaçlı seyahat ihtiyaçlarını ortadan kaldırmak artık 21.yüzyılda oldukça zor.

Bugün 8 Nisan 2020 ve “Wuhan Havalimanı yolcu uçuşlarına tekrardan başladı. Wuhan’de devam eden karantina 76 gün sonra sona erdi. Xiamen Airlines’a ait #MF8095 uçuşu Wuhan’a inen ilk uçak oldu.”haber yazısıyla Wuhan’dan bir uçağın videosu geldi. (https://twitter.com/HavaSosyalMedya/status/1247695872672047111?s=20) Bunu belli başlı noktalarda somut bir kanıt olarak değerlendirebiliriz.

Uzun lafın kısası: Gelecek havada! Havacılığa uzun vadeli bakan kimse yolundan şaşmamalı! Ve “ bu arayı” şu an Sabiha Gökçen Yönetiminin ve birçok havacılık şirketinin yaptığı gibi gelişim için fırsata çevirmeli. Bolca teorik bilgi edinmek, kendini iyileştirmek, planlamalar yapmak, havacılıktaki problemlere olası çözümler getirmeye çalışmak iyi bir değerlendirme şekli olabilir.

Daha detaylı kısmını canlı yayında konuşacağız. Buraya tıklamanız yeterli bekleriz.



Yazan: Psk. Arınç Sönmez

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog