İnsansız Hava Araçları

Yazar :

iha, ihabigi, ihahaber, insansızhavaaracı, insansızhavaaracınedir, insansızhavaaracıteknolojisi

 

Selam havacılık meraklıları. Bugün sizlerle insansız hava aracı nedir, ne zaman üretime geçilmiş, ne zamandır gelişmeye başlamış sorularına cevap arayacağız. Şimdiden iyi okumalar.

İnsansız hava aracını, içerisinde pilot bulunmayan, sahip olduğu otomasyon ve haberleşme teknolojileriyle kendi kendine uçuş yapabilen hava araçları olarak tanımlayabiliriz. Uzaktan kumanda edilenler veya ön tanımlı bir uçuş planı ile otomatik uçuş gerçekleştirenler olmak üzere İHA’lar işleyiş olarak ikiye ayrılmaktadır. Son dönemlerde İHA’lar yangın söndürme amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.

Bu alana yönelik son yıllarda artan Ar-Ge yatırımları sonucunda özellikle askeri alanlar başta olmak üzere sivil ve ticari alanda yaygın kullanım alanları oluşmaya başladı.

Askeri arenada istihbarat, keşif, saldırı, erken ikaz, hava savunma, kargo taşıma gibi; sivil ve ticari alanlarda ise güvenlik, reklam, tarım, enerji ve acil durum vb. alanlarda kullanım faaliyetleri bulunuyor. Özellikle 1990’lı yılların sonrasında bilgisayar işlemcileri, sensör, haberleşme sektöründe yaşanan gelişmelerle insansız hava aracı teknolojisindeki gelişmeler de ivme kazandı.

Günümüz savunma endüstrileri, sahip oldukları kabarık bütçeler ve uyguladıkları ileri teknolojilerle dünya ekonomisi ve küresel güç dengeleri üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. En iyi silaha daha iyisiyle karşı koyma prensibi, savunma harcamalarının sürekli en üst düzeyde tutulmasını zorunlu kılıyor ve ülkeler arasında giderek hızlanan teknolojik bir yarışa neden oluyor.

Ülkemizde İnsansız Hava Aracı Üretmek Fikri Nasıl Çıktı?

İTÜ Elektronik mezunu Selçuk Bayraktar’ın 2000-2004 yıllarında ABD de Upenn, MIT ve Georgia Tech üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora çalışmaları esnasında konusunda yaptığı çalışmalardan ilham alarak bu konuda ülkemizde bir kıvılcımı ateşlenmesi ile başlamıştır . 

Birçok yabancı beynin ABD’de yeni teknolojiler konusunda yaptığı çalışmalar ve geliştirdikleri sistemlerin neden kendi ülkemizde de yapılmadığı fikri bizi bu konuda çalışma yapmaya iten en önemli etken oldu.

İnsansız Hava Aracı Dünyada ve Ülkemizde Ne Zaman Üretime Geçti?

Uzaktan kumandalı hava araçlarının tarihsel geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. 22 Ağustos 1849 yılında Avusturyalıların, içinde zaman fitilli bombalar bulunan 200 pilotsuz balonu Venedik (İtalya) şehrine göndermesi, hava saldırısında ilk İHA kullanımı olarak kabul edilmektedir. 

İnsansız ilk uçak (Ruston Proctor Aerial Target) ise Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarında tasarlanmış olup, ilk  insansız kullanımı  ise “uçan bombalar” olarak bilinen “Hewitt-Sperry” jiroskop kontrollü otomatik uçak ile gerçekleştirilmiştir. Daha sonra Kasım 1917 tarihinde “otomatik uçan uçak” ABD Silahlı  Kuvvetleri’nin resmi uçağı  olmuş, ilk uçuşunu 1918 yılında gerçekleştirmiş ancak Birinci Dünya Savaşı’nda kullanımı olanaklı olmamıştır

Türkiye’ye ilk İHA’lar 1993’te geldi. Türkiye, özellikle 1990’lı yılların başında terör olaylarının ardından bölgede İHA’ların çok önemli bir güç olacağını, bu teknoloji henüz çok yeniyken anlayabilmiş ender ülkelerden biri. Bu nedenle ülkemizde İHA sistemlerinin geliştirilmesi ve TSK envanterine girmesi yönündeki çalışmalar, dünyadaki gelişmelere paralel olarak 1980’li yılların sonunda kendini gösterdi. Meggitt firması üretimi olan Banshee sistemi, ilk insansız hedef uçağı olarak 1989 yılında TSK tarafından kullanılmaya başlandı. 1993 yılında Almanya tarafından hibe edilen 5 adet Canadair firması üretimi CL-89 İHA’sıyla 1994 yılında uçuşlara başlandı. Fakat lojistik sıkıntılar ve kaza kırımlar nedeniyle sistem kısa süre içinde envanterden çıkarıldı.

Türkiye, müttefikinden GNAT İHA’ları ithal etmek için adım attı ve 1993 yılında Türkiye ilk GNAT İHA’larına kavuşmuş oldu. GNAT 750’ler uzun yıllar kullanıldı. Bu araçlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren ilk İHA’lardır. Ayrıca ilk yerli İHA’mız Baykar Bayraktar TB 2’dır. Baykar Bayraktar TB2, Türkiye merkezli Baykar Savunma  tarafından üretilen insansız hava aracıdır. Ayrıca 2014 yılında iki ulusal havacılık rekoru elde etti. Bu uçuş rekorunu hâlâ elinde tutmaktadır.


Yazan: Süleyman Ünal

Kaynakça:

https://www.baykarsavunma.com/haber-Bir-Basari-Hikayesi-BAYKAR.html.com

https://www.milliyet.com.tr/insansiz-hava-araclarinin-ozellikleri-neler–molatik-14389/

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog