Havacılığı Etkileyen Çevresel Faktörler

Yazar :

#havacılığınçevreseletkileri, #havacılığınçevreselfaktörleri, #havacılığınönemi, #havacılıkemniyetinietkileyenfaktörler, #havacılıketkileyenfaktörler, #havacılıkfaktörleri, #havacılıksektörleri, #havacılıksektörünüetkileyenolaylar, #havacılıkyazısı, covid, CRM, EkipKaynakYönetimi, havacilikyönetimi, havacılık, havacılıkpsikoloğu, havacılıktaekipkaynakyönetimi, havacılıkvecovid, korona

 

Havacılık; üst düzey teknolojilerin kullanıldığı, ekonomi, eğitim, sosyal ve ticaret gibi alanlarda ülkelerin ve dünyanın kalkınmasına katkıda bulunan günümüz ulaştırma çeşitlerinden en çok ilgi duyulan sürekli büyümekte olan bir sektördür. Hal böyleyken, yani havacılığın etkisi yalnızca kendi alanında sınırlı kalmayıp diğer pek çok alana yayılırken havacılığın da nelerden etkilendiğini anlamak önemli görünmektedir. Bu nedenle bu yazımda, havacılık sektörünü etkileyen çevresel faktörleri sizler için toparladım. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Canlı Bir Organizma Gibi…

Havacılık öyle bir sektör ki hem eğitim, ticaret, turizm gibi birçok alan üzerinde ciddi değişimler yaratabiliyor hem de bulunduğu çevresel ve küresel koşullardan çok hassas bir şekilde etkilenebiliyor. Yani tıpkı canlı bir organizma gibi çevresiyle sürekli etkileşim içerisinde ve hayatta kalabilmesi için böyle olmak zorunda.

Covid-19 ve Havacılık

Havacılığı etkileyen çevresel faktörleri sıralamadan önce, havacılığın bunlardan  ne derece etkilenebildiğine hep birlikte şahit olduğumuz Covid-19 sürecine bu yazıda yer vermesem olmazdı. Birazdan bahsedeceğim çevresel faktörlerden, ‘ülkedeki ve dünyadaki genel durum’ kategorisine koyabileceğimiz Covid-19, havacılık sektöründe pek çok şeyi değiştirdi. Covid-19 nedeniyle meydana gelen değişimlerin başında uluslararası uçuşların durması ve ülke içindeki uçuşlara kısıtlamalar yapılması geldiği için havacılık sektörünün, pandemiden doğrudan etkilendiğini söyleyebiliriz. Üstelik pandemide, hava yolu işletmelerinin borçlarını ödeyememeleri ve sigorta şirketlerinin de bu yükü kaldıramamaları havacılık sektöründe büyük bir durgunluğa hatta krize yol açmıştır.

Elbette hava yolu işletmelerinin de bu dönem için aldıkları çok sayıda tedbir vardır. Örneğin THY; yolcuların temas ettikleri her yerin daha detaylı temizlenmesi, uçak içindeki havanın yenilenmesi, şüpheli hasta yolcu ile karşılaşıldığında sağlık birimlerine yönlendirilmesi, ikramda kullanılan malzemelerin yıkama işlemine ek olarak dezenfekte edilmesi, battaniye, koltuk başlığı kılıfları ve kulaklıkların her uçuşta temizlenerek yenileri ile değiştirilmesi gibi konulara dikkat ederken Pegasus, uçak içi alış verişlerde sadece kredi kartının geçerli olacağını duyurmuştur. Onur Air ise kabin memurlarının gerekli gördüğü takdirde yolcuların ateşini ölçebilecekleri yönde bir tedbir oluşturmuştur.

Yukarıdakilerden yola çıkarak sektörde yer alan işletmelerin, varlıklarını devam ettirebilmek ve bu sürece uyum sağlayabilmek için kendilerini yenilemek zorunda kaldıklarını söyleyebiliriz. Ayrıca bahsettiğimiz tedbirler, Covid-19’un havacılık sektörüne getirdiklerinden yalnızca birkaçıdır ve bunların ötesinde daha birçok tedbir mevcuttur. Bu yazıda Covid-19’a kısaca değinmemin sebebi ise havacılık sektörü üzerinde etkisi olan çevresel faktörleri öğrenirken aslında bu faktörlerin ne kadar güçlü olabilecekleri üzerine sizleri düşündürmek istememdir. Dilerseniz sona bırakarak sizleri heyecanlandırdığım çevresel faktörler nelermiş artık bunlara geçelim. 

Havacılığı etkileyen faktörler epey olduğu için bunları iç ve dış faktörler şeklinde sınıflandırarak bir tablo halinde size sunmayı uygun buldum. İç faktörler; havayolu işletmesinin bulunduğu ülke ve kendi dinamiklerini ifade ederken, dış faktörler; küresel boyuttaki değişim ve gelişmeleri ifade etmektedir. Bu faktörlerin neler olduğunu aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

    İÇ FAKTÖRLER DIŞ FAKTÖRLER
  • Diğer ulaşım türlerine göre hızlı ve konforlu oluşu
  • Ülkenin jeopolitik konumu
  • Devlet teşviklerinin olup olmaması
  • Mevcut demografik yapı
  • Mevcut iş gücü yapısı
  •  İç pazarın büyüme potansiyeli
  •  İşletme maliyetleri
  •  Mevzuatın varlığı
  •  Paydaşlarla ilişkiler
  •  Sektörel planlama
  •  Ülke ekonomisinin yapısı
  • Teknolojik gelişmelere bağlı olarak maliyetlerin azalması
  • Turizm potansiyeli
  • Ulaşım modlarının birbirini desteklemesi
  • Ülkeye yapılan yabancı yatırımlar
  • Petrol/yakıt fiyatları
  • Yakın çevredeki ülkelerin havacılık sektöründeki yerleri
  • Ülkedeki politik gelişmeler
  • Yasal sınırlılıklar
  • Diğer ulaşım sektörlerinde yaşanan gelişmeler
  • Ülkedeki ve dünyadaki genel durum


Sonuç olarak; havacılığı etkileyen sayısız faktör vardır. Ben, en temel olan faktörleri sizler için bu yazımda özetlemek istedim. Havacılık sektörü değerlendirilirken ve planlamaları yapılırken tüm bu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.


Yazan: Psk. Ayşe Bahar Duyar

Kaynakça:

Akça, Ö. Ü. M. (2020). COVID-19’un Havacılık sektörüne etkisi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(5), 45-64.

Bakır, M., Bal, H. T., & Akan, Ş. (2017). Türk sivil havacılık sektörünün değerlendirilmesinde bütünleşik swot-ahs yaklaşımı. Journal of Aviation, 1(2), 154-169.

Duran, M. S., Acar, M.  (2020). Bir virüsün dünyaya ettikleri: COVİD-19 pandemisinin makroekonomik etkileri. International Journal of Social and Economic Sciences, 10(1), 54-67.

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog