DuBoisRiout, ilginçuçaklar, ornithopter, Riot102TAileronOrnithopter, Riout
Bugün yazımızda ilginç uçaklar kategorimizde Riout 102T Alérion Ornithopter’den bahsedeceğiz. Bir böcekten veya kuştan ilham alınarak, kanat çırpışıyla dikkatimizi çeken bu ilginç ornithopterimiz hakkında konuşacağız. Keyifli okumalar.
Fransız mühendis René Louis Riout, uçmayı amaçladığı serüveninde kanat çırparak tasarlanan uçaklardan olan ornithopterlerle ilgileniyordu. İlk tasarladığı ornithopter olan DuBois-Riout, 1913’te inşa edildi, ancak 1. Dünya Savaşı nedeniyle testler ertelendi. Savaş bittikten sonra, Fransız mühendis Riout, bir sineğin veya böceğin kanatlarını açıp kapatması hareketinden ilham alarak ornithopterini tasarladı. Kokpitine baktığımızda arka bölümün girişe doğru öne kaydığını, arka kanadın arkasında bir motor silindiri ve onun egzoz yağını görüyoruz. Bu tasarım bize bir yusufçuğu anımsatabiliyor.
1933’te Riout, ornithopter tasarımlarını sundu. Riout’un sunumu, iki ve dört kanatlı ornithopterlerin tasarımlarını ve modellerini içeriyordu. Modeller 3.5 ve 17.6 oz (100 ve 500 g) ağırlığındaydı ve 328 ft (100 m) ‘ye kadar uçuşlar gerçekleştirdi. Bu testler sonucunda, elektrikli motorla çalışan kanatlı 1/5 ölçekli bir model sipariş edildi.
1/5 ölçekli model 1934’te üretildi. 11 Kasım 1934’ten 1 Şubat 1935’e kadar model, Paris yakınlarında rüzgar tünelinde 200 saat test edildi. Başarılı testler, Riout’un tasarımının uygulanabilirliğini ortaya koydu ve ornithopterin 90 hp (67 kW) motorla çalıştırılması durumunda 200 km / s hız yapabileceğini gösterdi.
Ornithopter, Riout 102T Alérion olarak adlandırıldı. Alérion kelimesi, bir kartal büyüklüğünde efsanevi bir kuşun adıdır. Bu tek kişilik ornithopterin çerçevesi boru-çelikten yapılmıştı ve alüminyum ile kaplandı. Uçağın her iki tarafındaki iki tekerlek, gövde taraflarına geri çekildi. Kokpitin arkasında iki çift kanat çırpılmıştı. İki direkli kanatlar metal çerçevelere sahipti ve kumaş kaplıydı. Her kirişteki bir menteşe, kanadı gövdenin ortasındaki büyük bir yapıya monte etti.
Ön testlerden sonra 102T, 1938’in başlarında Chalais Meudon’daki rüzgar tüneline taşındı. İlk olarak, kanatlar sabit haldeyken iki dakika süren testler yapıldı, kanat çırpmasına bakıldı. Sonunda, ornithopter test seansları kesintisiz bir 20 dakika sürdü, tüm testler kanatlar eğilmeden gerçekleştirildi. Motorun 60 hp (45 kW) güç ürettiği kaydedildi, testlere devam edildi. 12 Nisan 1938’de 102T, 81 mph (130 km / s) rüzgar hızıyla bir çırpma testine tabi tutulan rüzgar tünelindeydi. Motor devri 4.500 d / d’ye çıkarıldığında, bir kanat katlandı, ardından diğer üçü hızla katlandı.
Yazan: Hanife Erdoğdu
Kaynakça:
https://civilianmilitaryintelligencegroup.com/23726/riout-102t-alerion-ornithopter
https://en.wikipedia.org/wiki/Ornithopter
https://oldmachinepress.com/2017/11/20/riout-102t-alerion-ornithopter/