Uçuş Hazzı

Yazar :

uçuş,haz,havacılık

Uçuş Hazzı-1
Uçuş Hazzı-1

Yeryüzünü geride bırakıp gökyüzüne doğru uçmak ve bulutların üzerinde gezinmek neredeyse her çocuğun hayalidir. Biz yetişkinler ise çocukluğumuzun ve şimdiki çocukların bu hayalini defalarca kez gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Buradan yola çıkarak, hep ulaşmak istediğimiz bu noktaya varmanın verdiği mutluluğa uçuş hazzı diyebiliriz.

Yükselmek insanı endişelendirdiği kadar heyecanlandıran ve insana keyif veren bir duygudur. Yüksek katlı apartman dairelerinin balkonları bile bu hazzı yaşamamız için bir aracı olabilirken yerden binlerce kilometre yukarıda havada asılı durarak yolculuk etmek hem tüyler ürperten hem de inanılmaz bir deneyimin yarattığı sevinçle içimizi dolduran bir aktivite haline geldi. Peki biz gökyüzünü seyre dalarken vücudumuzda neler oluyor, neden böyle duygular hissediyoruz?

Uçuş Hazzı-2
Uçuş Hazzı-2

Gökyüzünde olmak vücudumuzda birçok değişime sebep oluyor. Bu değişimlerin sebeplerinden biri G kuvvetidir. G kuvveti, bir cisme belirli bir durumda etki eden hızlanma olarak tanımlanır. Daha somut bir örnekle, içi su dolu bir bardağı hızla ve suyu dökmeden çevirebilmemiz G kuvveti sayesinde olur. Şu an bu yazıyı okurken vücudunuz 1G durumundadır ve uçuş esnasında bu kuvvet daha yukarı çıkabilmektedir. Bu pozitif G kuvvetidir ve vücudumuzun sahip olduğu ağırlığın kat kat fazlasını hissettiği anlamına gelir.

Negatif G kuvvetinde ise hissettiğimiz ağırlık azalır. Uçuş esnasında ayağımızın yerden kesilmesi veya oturduğumuz yere büyük bir ağırlıkla çökmüş gibi hissetmemizin sebepleri bunlardır. Ayrıca uçmak yalnızca fiziksel değişimlere değil ruhsal değişimlere de sebep olmaktadır. Yapılan bazı araştırmalarda uçakta yaşanan su kaybının bile ruh halindeki değişimlere etkisi olduğu vurgulanmıştır. Bazıları için korku ve kaygı gibi duygular ön plana çıkarken bazıları için haz ve mutluluk gibi pozitif duygular baskın olmaktadır. 

Uçuş Hazzı-3
Uçuş Hazzı-3

Uçuş hazzının doruklarına ulaşmak hem sosyolojik hem psikolojik birçok farklı yönden mümkün. Saatler ve bazen günler alan otobüs yolculuklarının yerine zamandan tasarruf etmemizi sağlayan uçak seyahati, yorgunluğumuzu engelleyen ve enerjimizi koruyabileceğimiz bir seyahat şeklidir. Ağır ağır hareket eden uçağın birden hızlanması ve G kuvveti ile koltuğa yaslanmanın verdiği heyecanı yaşamak, yükselen uçakla birlikte ayağının yerden kesildiğini hissetmek ve hep hayalini kurduğun bulutların arasından geçerek yeryüzünü geride bıraktığını seyretmek tarif edilemez bir haz kaynağıdır.

Yükseldikçe küçülen ve üzerinden geçilen yerleşkeler, dağlar, göller ve bazen denizler aslında çok nadir yaşayabileceğiniz bir deneyimin tam ortasında olduğunuzu size fısıldar. Kocaman dünyanın kocaman manzaraları hiç olmadığı kadar kadrajınızdadır artık. Gün doğumunu veya batımını evinde izleyen herkesten bir adım önde olup manzaranın tadını en tepede çıkarmanın verdiği mutluluk da çok başkadır. Bütün bunlara ek olarak uçak seyahatleri korkulanın aksine oldukça güvenlidir. Üstelik tüm görevliler uçak hareket etmeye başladığı andan itibaren tekrar yeryüzüne inene kadar uçuş hazzınızı olabildiğince çok yaşayın diye sizinle ilgilenir ve görevlerini büyük bir titizlikle yerine getirirler. Artık sizin payınıza düşen yalnızca bu inanılmaz deneyimin tadını çıkarmaktır. Öyleyse bayanlar baylar, bundan sonraki ilk uçuşunuzun büyük bir haz kaynağı olmasını temenni eder ve hepinize şimdiden keyifli uçuşlar dilerim!


Yazan: Songül Kandemir

Kaynakça:

https://www.wired.com/2012/06/what-is-a-g-force/

https://onedio.com/haber/ucak-yolculugu-yapmanin-en-guzel-17-tarafi-723657

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog