Koronavirüs’ün Havacılık Sektörüne Etkisi

Yazar :

çin, havacılık, iflas, istihdam, koronavirüs, pilot, sefer, seyahat, thy, yolcu

 

Hepinize merhabalar havacılık meraklıları!   Bugün dünyayı etkisi altına almış olan ölümcül tehdit Koronavirüs’ ün havacılık sektörüne etkisinden söz edeceğiz.

Bizlerde sizin gibi ülkeler arası geçiş sağlamış olan bu virüsün havacılık sektöründeki etkisini merak ediyoruz. Gelin bu etkilere hep birlikte bakalım.

Koronavirüs'ün Havacılık Sektörüne Etkisi-1
Koronavirüs’ün Havacılık Sektörüne Etkisi-1

 

Koronavirüs (COVID-19) Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül bir virüstür.  Koronavirüs ile ilgili bilgilere göre, dünya genelinde vaka sayısı 290 bini geçti, 12 bini aşkın kişi ise yaşamını yitirdi.  Etkisini artırarak devam eden Koronavirüs’ ün her sektöre olduğu gibi havacılık sektörüne de büyük etkisi oldu. Hastalığın yayılmasının önüne geçmek adına teker teker iptal edilen uçuşlar, havayolu şirketlerinin gelirlerini ciddi oranda düşürürken, maliyetlerinde artmasına neden oluyor.


Havacılık Sektöründe Belirgin Bir Düşüş Var

      Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde havayollarının sefer iptallerindeki sayı durmaksızın artarken, zorunlu bir durum oluşmadığı sürece de uçak yolculuğuna talep her gün azalarak devam ediyor. Bu durumun sonucu olarak havayolu şirketlerinin gelir durumlarında ciddi bir düşüş söz konusu öyle ki Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne (IATA) göre, havacılık sektöründe Koronavirüs kaynaklı 63 milyar dolar ila 113 milyar dolar arasında bir gelir kaybı bekleniyor.

 

Çin Havacılık Sektörüne Büyük Etki

 Çin’de, ülkenin dördüncü büyük hava yolu şirketlerinden Hainan Hava Yolları‘nın sahibi HNA Group, şubat ayında virüsün etkisi dolayısıyla finansal yükümlülüklerini yerine getiremedi ve bu durum el değiştirmesine sebep oldu. Ayrıca Air China, China Eastern ve China Southern Airlines hava yollarındaki bazı pilotlara ücretsiz olarak izin verilerek evlerine gönderilmek zorunda kaldı. Çin hükümet’ i müşterilerini de mağdur bırakmamak adına kriz son bulana kadar hava yolu şirketlerine KDV istisnası ve yolcu payı ödemesi gibi istisnalar da getirdi.

     Türkiye ‘de ise 68 bin tur iptali yaşandı aynı zamanda Türk Hava Yolları (THY) virüs vakalarındaki artış nedeniyle Çin, Irak, İtalya, Kore, İran, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, Norveç başta olmak üzere toplam 99 seferini karşılıklı iptal etti.

      Mart Ayında gerçekleşmesi planlanan 3 bin 600 uçuş Fransa hava yolu şirketi AİR FRANCE’ in yeni kararı ile iptal edildi. Şirket Koronavirüs önlemlerini uçuş kapasitelerinde azaltma yoluna giderek güçlendirmeye devam ediyor. Mart ayında ki uzun mesafeli uçuşların kapasitesini %13, Avrupa’ya olan uçuşların %25 ve iç hatlar uçuşlarını ise %17 oranında azaltacaklarını belirtti.

Alman havayolu firması Lufthansa Group’ tan gelen açıklamaya göre, Koronavirüs önlemi almak adına daha önce düşürülmesi planlanan bir seviyeden daha alta inecek şekilde uçuş kapasitesini düşüreceğini belirtmekle beraber uçuş kapasitesinin önümüzdeki haftalarda yüzde 50 oranında indirilmesine karar verildiğini açıkladı. Lufthansa, Koronavirüs önlemi almak adına sadece Mart ayı için 7 bin uçuşunu iptal ederken, 125 kısa, orta mesafeli ve 25 uzun mesafeli uçağı uçuş programından çıkarmış bulunmaktadır.


ABD’nin Önemli Havayolu Şirketleri Pilot Alımlarını Askıya Aldı

        American Airlines 17 Mart itibariyle pilot alımlarını askıya alacağını duyurdu. American Airlines’tan yapılan açıklamada, “Bildiğiniz gibi, Covid-19’un uçuşlarımız üzerinde önemli bir etkisi oldu. Etki önemi sebebiyle, maalesef 17 Mart’tan itibaren pilot alımının geçici olarak durdurma kararı verildi” bilgisi verildi. ABD merkezli United Airlines, uluslararası uçuşlarını yüzde 20, ABD içerisindeki ve Kanada’ya olan uçuşlarını da yüzde 10 azalttı. İşe alımların askıya alınabileceği bilgisi paylaşılırken; havayolu şirketinin, çalışanlarına gönüllü olarak ücretsiz izin yapabileceklerini açıkladığı bildirildi.

Şirketin gelirinin 4’te 3’ünü oluşturan iç uçuşlarda da yüzde 10 ila 15 kesintiye gidilebileceği ve bu hafta göreve başlaması beklenen 23 pilot’ un henüz herhangi bir uçuşa atanmadığı bildirildi.  ABD merkezli bir diğer havayolu şirketi Delta Airlines ise, rezervasyonların azalmasıyla birlikte seferlerinde yaklaşık yüzde 15 oranında azaltmaya gideceğini belirtti. Bu gibi durumlar ileri tarihlerde istihdam kaybına yola açacak ve bu istihdam kaybının şimdilik  %5’lik bir boyutta olacağı belirtiliyor. %5 ’lik bir istihdam kaybının 150 bin insanın işsiz kalmasına yol açabileceği gibi farklı sorunları da beraberinde getirebilir.

Virüs Kaynaklı İlk İflas

İngiltere’nin önde gelen hava yolu şirketlerinden olan ‘’Flybe’’ 1979 yılı tarihinden itibaren İngiltere’nin 5 iç hatlar uçuşunun 2 sini yapan köklü bir şirketti. İngiltere ve Avrupa havaalanlarında yılda 8 milyon yolcu taşıma potansiyelinde ki hava yolu şirketi Koronavirüs ile artan maliyet ve azalan uçuş talebi dolayısıyla iflas ettiğini açıkladı.

Virüsün dünyanın dört bir yanına yayılmasına yardım sağlayacak sektörün en çok zararı görecek olması şaşırtıcı değil!

     Economist. com’un haberine göre uçuş sektörü pandeminin etkilerinden tam olarak kurtulamayabilir. Air New Zealand’da Koronavirüs’ün etkisinin tahmin edilenden daha büyük olduğunu söyledi. Yine Air NZ, Şubat ayında Covid-19’un 2020’de mali yıl kazancına düşük talep ve kapasite kesintileri nedeniyle 35 milyon $ – 75 milyon $ aralığında olacağını tahmin etti. Air New Zealand açıklamasında, “Bu kadar hızlı bir şekilde gelişen durumla birlikte, havayolu şu anda piyasaya kazanç bakış açısı sağlayabilecek durumda değil.” dedi.

International Air Transport Association (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) resmi sitelerinde havacılık endüstrisinde bulunan çalışanlara ve yolculara yönelik önlemler ile ilgili birçok kaynak paylaşımında bulundu. IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) CEO’su Alexandre de Juniac resmi sitede ‘’Güçlü Kal. Bu krizi atlatacağız ve dünyayı bağlı tutacağız.’’ mesajını yayımladı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, virüslerle savaşmaya yardımcı olacak vantilatörler ve maskeler gibi kritik ilaç ve ekipmanların kullanılabilirliğini korumak için kargo operasyonlarının kesintiye uğramamasını sağlamaya çağırdı. Global havayolları grubu IATA, endüstrinin 200 milyar dolara kadar devlet desteğine ihtiyaç duyacağını, ekonomilerin çöktüğü için  hükümetler üzerindeki baskıların ve kamu maliyesinin de hızla kötüleşeceğini tahmin ediyor.

 

 

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr : “Koronavirüsün yayılması tüm küresel ekonomiyi ve şirketimizi daha önce benzeri görülmemiş bir olağanüstü hâl durumuna getirdi. Şu anda hiç kimse sonuçları öngöremez.”

Yarı özel yarı kamusal şirket olan Lufthansa Almanya’nın en önemli markalarından

769 uçağının 700’ünü boşta bırakan Lufthansa, Devlet Kalkınma Bankası KFW’den özel krediler de dâhil olmak üzere likidite sağlama konusunda Alman Hükümeti ile görüştü.

Spohr ,” Bu kriz ne kadar uzun sürerse, havacılığın geleceğinin devlet yardımı olmadan garanti edilememesi o kadar olasıdır ” dedi.

SEVGİLERİMİZLE…


Berk Alkaç, Psk. Seniha Salihoğlu

Kaynakça:

1) https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-03-04-03/

2) https://www.ntv.com.tr/ekonomi/corona-virusun-havayolu-sirketlerinefaturasi-agir-olacak,3pEOEMKi9U64hT3UhTaGJg

3) https://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/havaciliga-korona-darbesi.html

4) https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/havacilik-sektorunde-koronavirus-etkisi-sarsici-olabilir/1726078

5) https://www.turkishairlines.com/tr-int/duyurular/coronavirus-salgini/iptal-seferler/

6) https://www.seattletimes.com/business/boeing-aerospace/coronavirus-effect-staggers-the-aviation-industry-as-air-travel-shrivels/

7) https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-airlines/airline-industry-turmoil-deepens-as-coronavirus-pain-spreads-idUSKBN21542J

8) https://www.theguardian.com/world/2020/mar/09/air-new-zealand-says-impact-from-coronavirus-likely-to-be-bigger-than-estimated

9) https://www.economist.com/business/2020/03/15/coronavirus-is-grounding-the-worlds-airlines

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog