Çin Uzay İstasyonu

- Çin Uzay İstasyonu
- İlk Modül: Tianhe
- Rusya’nın Desteği
#CSS #Tianhe #ISS #yörünge #uydu #uzayistasyonu #çinuzayistasyonu #taykonot #astronot
Alçak dünya yörüngesine gönderilen uzay istasyonları, astronotların konaklaması ve çalışabilmesi için oluşturulmuş yapılardır. Üzerinde yaşanabilen yapay bir uydu olan uzay istasyonlarının ilki, Sovyetler Birliği’nin uzaya gönderdiği Salyut 1’dir. Uzaydaki en uzun kesintisiz olarak insan bulundurma rekorunu elinde tutan istasyon ise Uluslararası Uzay İstasyonudur (ISS). Çeşitli ülkelerin bir araya gelerek inşa ettikleri Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), uzaya gönderilen en büyük istasyondur. Ayrıca 150 milyar dolara mal olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), insanoğlunun yaptığı en maliyetli yapıdır.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) ömrünün azaldığı şu günlerde Çin, yeni bir uzay istasyonu kurmaya hazırlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) projesine davet edilmeyen Çin, kendi kuracağı istasyonun 2022 yılına kadar tamamlanmasını ve 10 yıldan fazla süre ile çalışmasını hedefliyor. Ayrıca, Çin Uzay İstasyonu (CSS) 3. modüler uzay istasyonu olmuş olacak.
İlk Modül: Tianhe
“Göklerin Uyumu” manasına gelen Çin Uzay İstasyonu’nun (CSS) ilk modülü, 18 metre uzunluğunda ve T şeklinde. 3 taykonot’a konaklama ve çalışma ortamı sağlayacak olan çekirdek modül, Sovyetler Birliği ve Rusya’nın yönettiği “Mir Uzay İstasyonu” ile de oldukça benzerlikler gösteriyor. Ayrıca Tianhe modülünün toplamda 5 bağlantı noktasının bulunması gelecekte genişlemeler sağlayabilir. Çin’in en uzun süreli insanlı uzay görevini içinde barındıran Tianhe, uzaya fırlatıldı ve taykonotların modülü kullanıma açması ve Çin’in uzay hedefleri için artık hazır.
Rusya’nın Desteği
Yeni uzay istasyonuna diğer ülkelerin katılımına açık olduğunu belirten Çin, Çin vatandaşı olmayanların da uzay istasyonuna seyahatinin önünü açacak. Çin ile gelişmiş teknolojilerini paylaştığı bilinen Rusya, kozmonotlar ve taykonotların Çin Uzay İstasyonu’nda (CSS) birlikte bilimsel çalışmalar yürütmek amacıyla bulunabileceklerini belirtti. Öte yandan uzay bilimciler, Çin’in Rusya’nın uzay ajansı ile ortaklık yürüttüğünü ortaya koydular. Uzay bilimcilere göre Rusya, uzay hedefleri konusunda Çin’e destek veriyor.
Yazan: Hatice Peker
Kaynakça:
https://www.bilimavcisi.com/post
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57507630
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/cin-yeni-bir-uzay-istasyonu-kuruyor
https://www.uzaygo.com/uzay-istasyonu-css-nedir/