7 Maddede CRM Mülakatında “Yapmamalı Listesi”?

- 7 Maddede CRM Mülakatında “Yapmamalı Listesi”?
- CRM, Crm Mülakatı, crm nedir, crmde nelere dikkat edilmeli
- CRM Mülakatında nelere dikkat etmeliyiz?
CRM, Crm Mülakatı, crm nedir, crmde nelere dikkat edilmeli
CRM Mülakatında nelere dikkat etmeliyiz?
Mülakat performansı için gelen tüm danışanlarımızın ilk seanstan sadece mülakatı geçmek için değil genel olarak hayatına katkı yapmak için orada olduğunu gözlemlemek, mesleki tatmin olarak en besleyen noktalardan. Lütfen aşağıda yazılan maddeleri de sadece mülakatta yapılmama olarak değil, hayatımıza ve çevremize yaklaşım olarak almak üzere okuyalım.
- Aşırılardan uzak durmak
- Bilmediğimiz bir şeyi biliyormuş gibi cevaplamaya çalışmak
- Kişiselleştirmek
- Güç Savaşına Girmek
- Ayrımcı Söylem (Cinsiyetçi, ırkçı)
- Yalan Söylemek
- Zihin Arkasında Pes Etmek
1) Aşırılardan uzak durmak
Aşırı özgüvenli sözler, aşırı kırılgan bir duruş, herhangi bir şeyin aşırısına kaçmama konusunda kendimize hatırlatmalar yapmamız lazım.
2) Bilmediğimiz bir şeyi biliyormuş gibi cevaplamaya çalışmak
Bazen mülakat simülasyonlarında danışanlarımızı -gaza getiririz-. Örneğin yüksek lisansı iş sağlığı ve güvenliği olan bir danışanımıza; “Yüksek lisansınız iş sağlığı ve güvenliği olduğuna göre size bu soruyu sormak değerli olabilir. Emniyet ile güvenlik arasındaki temel fark nedir?” sorusunu sorduğumuzda emin değilse, sadece yorumu varsa ya da bilmiyorsa “bilmiyorum” diyebilme ihtimali düşebiliyor. Hem soru “Pitot tüpü nedir?” sorusu kadar keskin olmadığı için, hem baştaki cümlelerle “gaza getirildiğimiz” için “bilmiyorum” deme ihtimalimiz düşebiliyor. Özgüven yönetimi, duygu yönetimi mülakatlarda en çok bakılan konulardandır. Bu nedenle bazen bilmiyorum demek, “temel ayrımı şu an bilmiyorum ama dilerseniz tahmin etmeye çalışabilirim ya da sesli düşünebilirim” diyerek izin almak tam bilmeden cevap vermeye çalışmaktan daha anlamlı olabiliyor.
3) Kişiselleştirmek
Özellikle kabin memuru mülakatlarında bir şeyleri hızlı kişiselleştiriyor musun diye fazlaca bakarlar. Hizmet sektörü ve birçok takımla çalışma noktasında çabuk kişiselleştiren birinin kendini ve takımı yıpratması istenilen bir şey değildir. Saçınızla başınızla ilgili bir şey söylense de, burada yanlış karar almışsın dense de, mülakat sırasında ne kadarının sizin davranışınız ile ilgili ne kadarının karşı tarafla ilgili olduğunu ayırabildiğinizi göstermeniz değerli olabilir.
4) Güç Savaşına Girmemek
%100 emin olduğunuz bir şeyin arkasında durmayın, gelen her şeyi “tabi ne derseniz odur” modunda kabul edin demiyoruz. Sadece mülakatçı “bu ikna örneği değil” bana başka bir ikna örneği anlatır mısınız dediğinde, “hayır şurasında ikna var aslında” gibi bir savunmaya geçmek ya da farklı şekillerde “didişmek/güç savaşına girmek/hayır benim yorumum en doğru” kısmına girmek yine özgüven yönetimi, ego/nefs yönetimi, duygu yönetimi gibi konularda bizi riske atabilir. “Hayır ben onu demedim şunu kastettim” bile doğru üslup ile doğru tonda söylenmezse güç savaşı olarak algılanabilir.
5) Ayrımcı Söylem (Cinsiyetçi, ırkçı vb..)
Örneklerimizde işçi, yönetim, patron üstünden sosyo-ekonomik statü üstünden bir ayrım yapmayalım gibi.. Beşiktaşlıları, Galatasaraylıları, Fenerbahçelileri bile, gözlüklüleri bile dış grup (out group) gibi ifade etmeyelim. Bayan yerine kadın kelimesini kullanalım. İş adamı, bilim adamı yerine iş insanı, bilim insanı kelimelerini kullanalım.
6) Yalan Söylemek
Yetkinlik bazlı mülakat (YBM) hakkında yazdığımız diğer yazılardan da fark etmişsinizdir. YBM’ın olayı zaten yalanları büyük ölçüde yakalamak ve yalan söylemeniz tüm mülakatı alt-üst edebilecek hassasiyette bir konu.
7) Zihin Arkasında Pes Etmek
Evet, doğru. Mülakatın ilk dakikaları ve son dakikaları gerçekten çok önemli. Kötü başlayabiliriz. Kötü bir örnek vermiş olabiliriz. Belli bir noktada kendimizi %15 performans ile ifade etmiş olabiliriz. Mülakatın seyrinin her an değişebileceğine %100 inanmak işlevseldir! Bu inanç iyi giden bir mülakatta bizi rehavete düşürmekten kurtarır. Bu inanç kötü başlayan veya giden bir mülakatı iyi bitirmemizi sağlayabilir. Eğitimli hiçbir mülakatçı tek cümlemizden, tek bir şeyden bir sonuca varmaz. Tamamına bakar ve bağlama bakar. Mülakat sırasında pes etmek gibi bir lüksümüz yoktur. Zihnimizin arkasında “çok kötüyüm, çok kötü gidiyor, beni kesin almayacaklar” gibi düşüncelerin dönmesi bizi olumsuz etkiler.
CRM Mülakatı ile ilgili diğer yazılar için;
https://blog.havacilikpsikolojisi.net/crm-mulakatina-ornek/
https://blog.havacilikpsikolojisi.net/crm-mulakatina-hazirlanirken-en-sik-yapilan-13-hata/
https://blog.havacilikpsikolojisi.net/crm-icin-kitap-film-listesi/
Yazan: Psk. Mehmet Ali Erkuş