10 Adımda CRM Mülakatlarına Nasıl Hazılanılmalı?

Yazar :

10 Adımda CRM Mülakatlarına Nasıl Hazılanılmalı?

1. Adım

CRM nedir? CRM’in bileşenleri nelerdir? CRM mülakatlarında çoğu aday bu iki soruya cevap verirken zorlanabiliyor veya net bir cevap veremiyor. İlk olarak adı üstünde CRM mülakatı, CRM’in tanımını öğrenmek, onun bileşenlerini  öğrenmek önemlidir. Ama CRM mülakatı psikolojik bir mülakat olduğu ve sosyal becerileriniz sorgulandığı için CRM’i içselleştirmek en önemlisi. Yani CRM’e sadece geçilmesi gereken bir mülakat olarak bakmayıp CRM’i yaşam tarzınıza entegre etmeye çalışmak en faydalısı olacaktır.

2. Adım

Mülakatta gelebilecek sorulardan biri; “Kendinizi tanıtır mısınız?” sorusudur.. Birkaç kritik nokta var.  Ad-soyad, yaş, meslek, eğitim bilgisi, bir iki kişisel özellik verilebilir. Bu kısımda olabildiğince kendinizle ilgili ve hedefli bilgi vermeye çalışın. Hedefsiz, mülakatçıyı ilgilendirmeyen bilgilerden uzak durmakta fayda var.

3. Adım

-Yetkinlik Bazlı Mülakatı (YBM) anlayın. Soru geldiğinde nasıl hareket etmeniz gerektiğini içselleştirip anlatın. Eskiden mülakatlarda “Şu durumda olsan nasıl davranırdın?” gibi sorular sorulurdu. Günümüzde ise YBM daha çok tercih edilip, kullanılıyor. Yani ‘’Hayatınızdan bir kriz yönetimi örneği verir misiniz?” gibi sorular soruluyor. YBM sizden kendi yaşantılarınızda sosyal becerilerinizi nasıl kullandığınızı öğrenmek istiyor.

4. Adım

-Yeniden çerçeveleme, uyum kurma, söylem analizi , bağlamsallaştırma hikaye anlatımında STAR modeli gibi teknikleri öğrenip, kullanın. YBM’de çok işe yarayacak. 

Situation(durum): İş yerinizde ya da çalıştığınız topluluktaki karşılaştığınız zor bir durumu açıklayın.

Task(görev): İş yerinizdeki ya da çalıştığınız topluluktaki sorumluluğunuzu açıklayınız.

Action(aksiyon): Karşılaştığınız zorluk karşısında nasıl aksiyon aldınız? Ve sorunun nasıl üstesinden geldiniz?( Ben dilini kullanabilirsiniz.)

Result(sonuç): Son olarak olayın sonuçlarını ve buradan öğrendiklerinizi açıklayınız.

5. Adım

-Pilotun hangi özelliklere sahip olması gerektiğini öğrenin. Sonuçta bu mülakata pilot olabilmek için giriyorsunuz. CRM becerilerine ek olarak bir pilotun sahip olması beklenen bazı özellikler vardır. Buna ek olarak bir pilotun yaşam tarzını bilmekte de fayda var. Hem sizi neyin beklediğini daha iyi bilirsiniz hem de mülakatçı buna ilişkin sorular sorarsa cevap verebilme ihtimaliniz artar.

6. Adım

-Zayıf ve güçlü yönlerinizi/hikayelerinizi bilmekte fayda var. Kendinizi iyice değerlendirmeden mülakata girmemek gerekiyor. Kendinize dair yüksek farkındalığa sahip olmak mülakatınızı olumlu etkileyecektir.

7. Adım

-Mülakata yarı-yapılandırılmış (Semi-Structured) bir hazırlık yapıp girin. Yani hikayelerinizi veya anlatmak istediklerinizi önceden belirleyin. Ama bunları mülakatta size yöneltilen sorulara göre anlatın. Hikayelerinize yönelik bir soru gelmeyebilir. Mülakatın akışında kalmaya devam edin.

8. Adım

-Bazı teknik bilgileri bilmekte fayda var. Birkaç uçak kazası hakkında detaylı bilgiye sahip olmak (Yıl, ülke, şirket, uçak modeli, nedeni), Boeing  ve Airbus hakkında bilgi sahibi olmak veya ülkemizdeki havayolu şirketleri hakkında bilgi sahibi olmak fayda sağlayabilir. 

9. Adım

-Mülakatta risksiz cevap vermeye çalışın. Yani siyasi figürler kullanmayın. Ayrımcı&cinsiyetçi bir dil kullanmamaya  çalışın. Yıkıcı kelimeler yerine yapıcı kelimeler kullanın. 

10. Adım

-Son olarak mülakata optimal streste girmeye çalışın. Stresinizin çok yüksek olması kadar hiç olmaması da zararlı olabilir. En yüksek performansı optimal stres düzeyinde gösterirsiniz.

https://blog.havacilikpsikolojisi.net/crm-mulakatina-hazirlanirken-en-sik-yapilan-13-hata/

CRM/Psikoloji Mülakatı Hazırlık Formu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJ78TE9vrFBumqDnlFr6OCTvURHx8g3FLtru-z6wPO0TPO0Q/viewform

-Süreçler hakkında bilgi almak ve ücretsiz kaynak talep etmek için iletişime geçebilirsiniz.

Yazan: Burak Koçbay

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog