Kabin Memuru Adaylarının Mülakat Süreci

kabinmemurluğu, kabinmemurualımı, kabinmemurumülakat, kabinmemurunedir
Dünya genelinde kabin görevlisi sayısı hızla büyüyen havacılık sektörünün etkisiyle yüz binlerle ifade edilen rakamlara ulaşmıştır (Önen, 2017: 371). Gün geçtikçe artan rekabetin şiddeti ve yolcu memnuniyetinin rekabet üzerindeki önemli rolü havayollarının kabin görevlisi talebini artırmaktadır (Peters vd., 2007: 40).
Hizmet sektörü içerisinde büyük bir paya sahip olan havayolu işletmelerinde çalışanların mesleki ve kişisel yeteneklerine son derece önem verilmektedir. Özellikle kabin görevlilerinin yolcunun aynı havayolunu tekrar tercih etmesi üzerinde belirleyici bir etkisi olduğu bilinmektedir (Yıldız ve Erdil, 2013: 89- 98). Bu nedenle havayolu işletmeleri hizmet kalitesini artırabilecek, sektörün eğitim gerekliliklerini yerine getirebilecek, sürekli iyileştirme ve geliştirme çabalarına destek olabilecek kişiler arasından kabin görevlilerini seçmektedir.
Havayolu işletmeleri genellikle yüksek sezon olarak ifade edilen yaz dönemi öncesinde kabin memuru ilanı açmaktadır. Sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından belirlenen asgari şartlar 18 yaşının üzerinde olmak, en az lise mezunu olmak, fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı olmaktır. Bununla birlikte birçok havayolu belirli bir boy ve kilo aralığında olmak, en az yüksek okul ya da üniversite mezunu olmak ve en az bir yabancı dil bilmek gibi ayırt edici kriterler belirleyebilmektedir.
Kabin görevlisi ilanında belirtilen şartları sağlayan adaylar öncelikle boy ve kilo kontrolünden geçirilmektedir. Yoğunluğa göre aynı gün ya da ileri bir tarihte İngilizce yazılı sınavına ve kişilik envanteri testine çağrılmaktadır. Sürece devam edebilen adaylar İngilizce sözlü mülakatını da geçtikleri takdirde Türkçe mülakata davet edilmektedir.
Türkçe mülakat aşamasında adayların giyim kuşamına dikkat etmesi, erkek adaylarda takım elbise, kadın adaylarda şık ve gösterişten uzak kıyafetlerin tercih edilmesi, kişisel bakıma özen gösterilmesi, kendine güvenen bir duruş ve ne istediğinden emin bir tavır takınılması önemlidir. Mülakat genellikle bir kurul tarafından gerçekleştirilmektedir. Kurul üyeleri adaya hizmet sektöründe neden çalışmak istediği, kabin görevlisi olmak istemesinin sebepleri, önceki iş tecrübeleri, eğitim durumu gibi konular hakkında sorular yöneltebilmektedir.
Mülakat öncesinde adayın işe başvurduğu havayolu hakkında kısa bir araştırma yapması yararına olacaktır. Adaydan havayolunun kuruluş tarihi, sefer düzenlediği noktalar, filosundaki uçak sayısı ve tipleri, üst düzey yöneticilerinin kimler olduğu, son dönemde basında çıkan haberler gibi bilgileri edinerek mülakata gelmesi beklenmektedir.
Konuk Yazar: Teoman Erdağ
Kaynakça:
Önen, Vahap (2017). “Porter’ ın Beş Güç Metodu ile Türkiye Havayolu Yolcu Pazarı Rekabetçi Analizi”. International Journal of Academic Value Studies (Javstudies), 3 (9), 371.
Pegasus Havayolları, Kabin Memuru Kimdir?, Kabin Memuru Kimdir? Uçaktaki Görevleri Nelerdir? (flypgs.com), Erişim tarihi: 26 Aralık 2021.
Peters Marjolein, Thijs Viertelhauzen, Jaco Van Velden (2007). Social Developments in The EU Air Transport Sector: A Study of Developments in Employment, Wages And Working Conditions in the Period 1997-2007 Final Report. Rotterdam: European Commission, DG Energy and Transport. VIE/NZ TR15577rep.
Yıldız, Oğuz, Sabri Erdil (2013). “Türkiye Havayolu Yolcu Taşımacılığı Sektöründe Hizmet Kalitesinin Karşılaştırmalı Ölçümlenmesi”. Öneri Dergisi, 10 (39): 89.