Uzay Teknolojisi Sayesinde Geliştirilen Araçlar

Yazar :
#astronotkıyafetleri, #ayakkabıastarı, #mikrodalgafırın, #protez, #sporayakkabıları, #uzaygörevleri, #uzayteknolojileri, Apollo, GPS, MRI, oksijenmaskesi, şarjlıelsüpürgesi, uzayaraştırmaları

 

Hayatın birçok alanında kullandığımız araçların uzay teknolojisi sayesinde geliştirildiğini biliyor muydunuz? Uzay teknolojisi sayesinde hayatımıza giren birçok araç hem hayatımızı kolaylaştırıyor. Hatta öyle ki bazı araçlar hastalıkların tedavisinde ve hastalıkların belirlenmesinde kullanılabiliyor.


MRI

“Manyetik Rezonans Görüntüleme” anlamına gelen ve iç organların görüntülenmesini sağlayan cihaz, uzay araştırmaları sonucunda keşfedilmiştir.


Kalp Kaslarını Koşullandırma Makinesi

1991 yılında ticari kullanıma başlasa da aslında Shuttle 200-1 isimli makine,yerçekimsiz ortamda oluşabilen kas erimesiyle mücadele edebilmek için astronotlara özel olarak hazırlandı. Kalp kaslarını koşullandırma makinesi, daha sonra sadece astronotlar için değil aynı zamanda yaşlılara egzersizde yardımcı olması için fizyoterapi alanında da kullanılır hale geldi. 


Kızılötesi Termometre

Vücut ısısını ölçmeye yarayan termometreler; milyonlarca yıl uzaklıktaki gezegenlerin ısılarını, salınan termal radyosyonu ölçerek bulan astronomlar tarafından radyasyonu algılamak için geliştirilmiştir. Daha sonra medikal alana uyarlanan cihaz, günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.


Yapay Kalp Pompası

NASA’nın roket motorlarında kullanılan yakıt pompasından esinlenerek yapay kalp pompası geliştirilmiştir. 1998 yılında etkin olarak kullanılmaya başlanan ve pille çalışan yapay kalp pompası, kalp nakli yapılmayı bekleyen hastaların hayata tutunmasını sağlamaktadır.


İşitme Cihazları 

Uzay teknolojileri sayesinde geliştirilen araçlardan bir diğeri de işitme cihazlarıdır. Cihaz ilk olarak astronotların uzaydaki sesleri güçlendirmesi için denenmiştir.


GPS

Günlük hayatımızda sıklıkla kullanılan ve oldukça fayda sağlayan GPS’ler ilk olarak uzay araçlarının yerini belirlemek için kullanılmıştır. 


Oksijen Maskeleri

NASA’nın çalışmaları öncesi oldukça ağır olan maskeler, NASA’nın çalışmaları ile hafif ve kullanışlı hale getirildi. Kullanımı daha kolay hale gelen oksijen maskeleri, günümüzde özellikle itfaiyeciler tarafından kullanılmaktadır.


Şarjlı El Süpürgeleri

NASA tarafından Ay yüzeyindeki maddeleri toplamak için geliştirilen cihaz, 1979 yılında şarjlı el süpürgelerine dönüştürülmüştür.  


Joystick

Oyunlarda, iş makinelerinde ve uçaklarda kullanılan joystickler, ilk olarak Apoollo ay aracında kullanılmıştır.


Mikrodalga Fırın

Astronotların soğuk yemekleri taze ve sıcak şekilde tüketebilmeleri amacıyla geliştirilen mikrodalga fırın, ilk aya giden uzay mekiği içerisinde kullanılmıştır. Bu basit ama etkili cihaz, günümüzde hemen hemen her mutfakta bulunmaktadır.


Ayakkabı Astarı

Ayakkabı astarı ilk olarak Apollo görevi için tasarlanan uzay giysisinin bir parçası olarak geliştirilmiştir. Spor ayakkabı üreticileri, bu gelişmeden ilham alarak bunu üretimlerine uyarlamış ve daha hafif ve hava alabilen spor ayakkabıları üretmeyi başarmışlardır.


Protezler

Uzay görevlerinde kullanılmak için uzaya gönderilen robotlarda denenen protezler, tıp alanında kullanılmaktadır.


Yazan: Hatice Peker

Kaynakça

https://webrazzi.com/2016/03/30/gunluk-hayatta-kullandigimiz-10-nasa-teknolojisi/

https://onedio.com/haber/hayatimiza-uzay-yolculuklari-sayesinde-girmis-olan-14-onemli-bulus-970651

http://www.astronomievi.com/nedir-kimdir/uzay-teknolojileri-nelerdir-uzay-teknolojisi-sayesinde

https://www.teknolojiweb.net/uzay-teknolojisi-sayesinde-gelistirilen-araclar/

https://www.isbank.com.tr/blog/uzay-teknolojisi-sayesinde-gelistirilen-araclar

https://www.egitimsistem.com/uzay-teknolojisi-sayesinde-gecmisten-gunumuze-kadar-

https://teknodiot.com/uzay-teknolojisi-sayesinde-gelistirilen-araclar

https://www.bilgiustam.com/dunyanin-en-buyuk-buluslarindan-mr-kim-tarafindan-nasil-bulundu/

https://www.ntv.com.tr/turkiye/nasanin-hayatimizi-degistiren-buluslari,zY8xMzFdD0WXP8ccvOh0aw

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog