Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi

Yazar :

atmosfer, gezegenler, gj1214b, günbatımı, ilgincbilgi, jüpiter, kızılgezegen, kuyrukluyıldız, mars, satürn, titan, venüs

  İnsanoğlu yüz yıllardır evrenin derinliklerinde yol alıyor. Araştırmalar gösteriyor ki bu evrende milyarlarca galaksi, galaksilerde milyonlarca güneş sistemi,gezegenler ve asteroitler var. Yüzlerce çalışma yapılmasına rağmen hayalimizde canlandırmaya çalışırken bile zorlandığımız bu düzen ile ilgili çok az bilgiye sahibiz. Gezegenler hakkında öğrendiğimiz her yeni bilgi bizleri hayretler içerisinde bırakmaya devam ediyor. İşte gizemlerini hala koruyan gezegenler hakkında bizleri şaşırtacak birkaç bilgi daha…

TİTAN

Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-1
Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-1

Satürn’ün uydusu Titan’ın, üzerinde yaşadığımız gezegen gibi bir atmosferi, gölleri ve nehirleri vardır. Tabii ki yapıları Dünya’dakinden biraz farklıdır. Sıcaklığı -179 C olan Titan’da su; buz halde, metan; sıvı haldedir. Bu sebeple gezegen yüzeyinin bir kısmı buz, gölleri ve nehirleri metandır. 

Ayrıca Titan’da yaşıyor olsaydınız atmosferin çok kalın ve yerçekiminin zayıf olmasından dolayı uçabilir, gökyüzünde süzülebilirdiniz.

ROMA TANRIÇASI VENÜS

Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-2
Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-2

Atmosferi tamamen zehirli gazlardan oluşan Venüs, adını; aşk ve güzelliğin tanrıçası sayılan Roma tanrıçası Venüs’den alır. Kadın figürü ile adlandırılan tek gezegen olması Venüs’ü diğer gezegenlerden ayıran en romantik faktör sayılabilir.


MARS’TA OKSİJEN Mİ?

Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-3
Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-3

Kızıl gezegen hakkında öğrendiğimiz her bilgi bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Peki bu sefer size Mars atmosferinin 4 milyar yıl önce oksijen açısından çok zengin olduğunu söyleseydim? 

Uzun süredir Marsta yaşam bulabileceğimize düşünerek araştırmalar yapıyoruz. Malesef ki bütün çalışmalara rağmen Kızıl Gezegen’de hayat bulamadık ama elde ettiğimiz veriler bizleri yüzyıllar önce Mars’ta bir yaşam olduğu düşüncesine doğru itiyor.

Mars’ta dolaşarak kaya örneklerini inceleyen Spirit, Mars taşlarında oksijen izleri olduğunu, şuan üzerinde yaşadığımız Dünya’da bile henüz oksijen bulunmadığı çağlarda Kızıl Gezegen’in atmosferinde oksijen bulunduğunu keşfetti.

DEVASA OKYANUS GJ1214 -b

Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-4
Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-4

 

Bir okyanus gezegeni olan GJ1214 -b; dünyamızdan, Pasifik Okyanusunu bir su birikintisi gibi küçümseyecek kadar, büyüktür ve gezegenimizden 7 kat daha ağırdır.

 Bu devasa gezegen, kilometrelerce derinliğe kadar okyanuslarla kaplı bir su cennetidir.

 


KORUYUCUMUZ JÜPİTER

Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-5
Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-5

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olma özelliğine sahip Jüpiter gezegenimiz için adeta bir koruyucudur. Dünya’da hayatı yok edecek birçok tehlikeli gökcismini kendine çekerek parçalıyan Jüpiter, bir kuyruklu yıldızın çarptığı bilinen tek gezegendir. 

1994 yılının Temmuz ayında Shoemaker -Levy9 Jüpiter’in yer çekimine kapıldı. Jüpiter atmosferine giren kuyruklu yıldız, tam 21 parçaya ayrılarak gezegene dağıldı. 6 milyon megaton güçle çarptığı tahmin edilen parçalar akıllara şu soruyu getiriyor: ”Jüpiter olmasaydı ve Dünyamıza çarpsaydı, insanoğluna ne olurdu?”

MAVİ GÜN BATIMI İLE; MARS

Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-6
Gezegenler Hakkında 6 İlginç Bilgi-6

Güneş Sistemi içerisinde, Dünya dışında, gün batımını gözlemleyebildiğimiz tek gezegen Marstır. 

Mars’ın çok ince olan atmosferi, karbondioksit ve tozla doludur. Bu sebeple Mars atmosferine giren ışığın atmoserde kat etmesi gereken yol artar ve ışığın daha fazla kırılmasına sebep olur. Kırmızı ışık her tarafa saçılırken, mavi ışık ince toz tarafından soğurulur. Bu da Mars’da gün batımının mavi olmasına sebep olur.


Yazan: Özge Gökçe

Kaynakça:

bilimdili.com

webtekno.com

khosann.com

bbc.com

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog