Havacılık Yönetimi-2

- Havacılık Yönetimi-2
- Havacılık yönetimi bölümü nedir? İş olanakları nelerdir?
Önceki yazılarımızda havacılık yönetiminden bahsetmiştik, bu yazımızda üniversite tercihlerinde bu bölümü düşen öğrenci arkadaşlarımız için farklı bir perspektiften konuyu tekrar ele alalım dedik 🙂 Vakit kaybetmeden yazının ayrıntılarına geçelim…
Havacılık yönetimi bölümü nedir? İş olanakları nelerdir?
Havacılık, son zamanların gözde alanlarından bir tanesi. Birçok farklı mesleğe de ihtiyacı olan alanlardan. Bunlardan bir tanesi de havacılık yönetimi. Havacılık yönetimi lisans programlarının genel amacı, tüm havacılık faaliyet alanlarında havacılık işletmelerinin alt bölümlerinde çalışabilecek nitelikte insan yetiştirmektir. Havacılık yönetiminden mezun olanlar, havayolu firmalarında her türlü idari görevleri üstlenebilirler. Ancak bu bölümden mezun olduktan sonra pilot, host, hostes, havalimanında müdür vb. mesleklerine sahip olmuyorsunuz. Bu meslekleri yapabilmek için daha farklı yolları izlemeniz gerekiyor. Bu bölümden mezun olan insanların çoğu apron memuru-havaalanlarındaki hava trafik denetlemesini yapmak ve piste park yapacak olan uçakların park planlamasını yapmak– olmaktadır.
Mezunlar;
- Özel İşletmeler,
- Havaalanları,
- Hava Ulaştırma Yolcu Hizmetleri,
- Kargo hizmetleri,
- Havaalanı planlaması,
- Uçuş pazarlaması,
- Uçuş operasyon planlaması gibi alanları da görev alabilirler.

Havacılık Yönetimi-2-1
Havacılık Yönetiminde Maaş
Havacılık yönetiminde maaşlar iş seçeneklerinin de farklı olmasından da kaynaklı olarak oldukça değişkendir. Ortalama 3000 TL civarındadır. Fakat önü oldukça açık bir meslek olduğu için ve çeşitli iş olanaklarının da bulunmasından dolayı kendinizi geliştirmenize de bağlı olarak oldukça yüksek maaşlarla da çalışabilirsiniz.
Havacılık Yönetimi Dersleri
- Havacılık yönetiminde ilk sınıfta çoğu bölümde olduğu gibi genel dersler alınır. Diğer senelerde ise işletme, hukuk, iktisat, muhasebe, yabancı dil, matematik, davranış bilimleri, uçuş ilkeleri, istatistik, meteoroloji, hava taşımacılığı, yer hizmetleri yönetimi, yolcu hizmetleri, finansal yönetim, havaalanı sistemi, trafik kontrol hizmetleri, pazarlama, örgütsel davranış, hava hukuku, havacılık emniyeti, halkla ilişkiler, uçak bilgisi ve uçuş ilkeleri, hava kargo ve tehlikeli maddeler, harekat performans, işletmelerde karar verme teknikleri gibi dersler alınmaktadır. Bu dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.
Havacılık Yönetimi Hangi Üniversitelerde Var?
Havacılık yönetimi devlet ve özel olarak birçok üniversitede var. Havacılık yönetiminin bulunduğu devlet üniversiteleri aşağıdaki gibidir:
- Kocaeli Üniversitesi,
- Erciyes Üniversitesi,
- Necmettin Erbakan Üniversitesi,
- Gaziantep Üniversitesi,
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (yüksekokul),
- Selçuk Üniversitesi (yüksekokul),
- Balıkesir Üniversitesi (yüksekokul),
- Samsun Üniversitesi (yüksekokul),
- İskenderun Teknik Üniversitesi (yüksekokul),
- Kastamonu Üniversitesi (yüksekokul),
- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (yüksekokul),
- Dicle Üniversitesi (yüksekokul).
Yazan: Ece Mısırlıoğlu
Kaynakça
- https://ekonomihukuk.com/blog/havacilik-yonetimi-nedir-maaslari-ve-is-olanaklari-ne-is-yapar/
- https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/turkiye-programlari/isletme-fakultesi-lisans-programlari-4-yillik/havacilik-isletmeciligi
- http://kazimserif.com/2018/08/05/havacilikyonetimi/
- https://www.muhendisbeyinler.net/havacilik-yonetimi-nedir/
- https://www.basarisiralamalari.com/havacilik-yonetimi-2019-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari/