Uzay Çağı

jameswebb, SpaceX, teleskop, uzay çağı

 

Günümüz dünyasında uzayın yeni bir alan olarak karşımıza çıkması insanı hayretler içerisinde bırakırken aynı zamanda insanın yeni şeyler keşfetmesini ve evrenin bilinmezliğini adım adım çözme adımları atmasına sebep oluyor.

Bu Zamana Kadar Neler Oldu?

Tarihin çağları arasında yer alan ilk çağ, orta çağ, yeni çağ, yakın çağ sıralamasında belki de yerini alacak olan uzay çağının başlangıcını 1957 senesinde dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik 1’in gönderilmesi ile uzay gündemimizde yer almaya başladı. 12 Nisan 1961 senesinde ise uzaya ilk insan teması Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirildi. Uzaya bir insan temasının bulunması büyük bir adımdı. Yönümüzü uzaya yöneltmeye yetecek kadar büyük olan bu adımdan sonra uzaya yatırımlar ve keşfetmeye dair çalışmalar arttı.

Sovyetler ve Amerika’nın öncülüğünde rekabet ile ilerleyen uzay çalışmaları 1991 senesinde Rusya ve Amerika’nın iş birliği dönemine geçmesiyle 1998 senesinde uzayda ilk en büyük insan yapımı nesne olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUI) fırlatılmıştır. UUI yapay bir uydu ve düşük yer çekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir.

Bilinmezlikler ile dolu olan uzay her geçen gün keşfedilmek üzere daha çok çalışmaların ve araştırmaların yapıldığı bir alan ve günümüzde yatırım olarak görülen bir boyuta da sahip olmaya Space X ve Boeing West gibi özelleşmiş projelerin devreye girmesi ile gözlemleyebilir yönümüzün uzaya yöneldiği yorumunu yapabiliriz.


Uzay Çağı-1

Uzay Çağı-1

En Son Neler Oldu?

İnsan gözünün yüz katı büyüklüğünde olan Hubble Teleskobundan daha gelişmiş olan James Webb Teleskobu Aralık 2021 de uzaya fırlatıldı. Bu teleskop zaman makinesi gibi evrenin ilk sayfasını bizlere gösterecek olan göz görevine sahip. Yolculuğu sırasında gerçekleştirmesi gereken tüm aşamaları başarıyla tamamlayan teleskop ile evrene dair bilinmeyen soru işaretlerinin cevaplarını bulması hedefleniyor.

ÖNERİ  Abrams P-1 Explorer

Mustafa Kemal Paşa’nın “İstikbal Göklerdedir” sözü ile ifade ettiği göklerin bir sınırının olmadığı ve insanların bilim ışığında yaptığı uzay çalışmalarını evreni keşfetmek adına gerçekleştirdiği bu çağda uzay çalışmalarının dünya barışına katkı sağladığı güzel günler görmek dileğiyle…

“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar”.

Mustafa Kemal Atatürk


Yazan: Psk. Turab Babadağ

Kaynakça

https://flaps.club/uzay-caginin-baslangici/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzay_Çağı

https://tr.wikipedia.org/wiki/SpaceX

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslarası_Uzay_İstasyonu

https://www.youtube.com/watch?v=-4RdNSFynvo

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

James Webb Uzay Teleskobu 
Nasıl Astronot Olunur?
Lippisch DM1
Lippisch DM1
Havacılık Terimleri
Nasıl Havacı Astsubay Olunur?
Baykar Bayraktar Akıncı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2022 |