Nasıl Astronot Olunur?

Astronot denen kişi, uzay çalışmalarına katılmak için eğitim almış kişidir. Rusça’da bu insanlara kozmonot deniyor. Kelimenin kökeni Yunanca’dan gelme ve “uzay denizcisi” gibi bir anlamı var. Kulağa hoş geliyor uzayda ‘yüzme’ fikri.
Aşağıdaki koşulları sağladığınızda ve başvurunuz kabul edildiğinde 2 yıl sürecek yoğun bir eğitim programına(ESA) alınıyorsunuz ve bu eğitimler aerodinamik ağırlıksız ortam araştırmaları robot uygulamaları gibi dersleri kapsıyor.
- – Astronot olmak önce mühendislik ya da temel bilimler dediğimiz biyoloji, kimya, fizik gibi bir bölümden afili bir diplomaya ihtiyacınız var. Yüksek lisans derecesi almış olmak da şansınızı arttıran etkenlerden tabii.
- – Uzaydaki basınç ve atmosfer farklarına ve bunun yaratabileceği duygusal tahribatlara da dayanıklı, çelik gibi bir bünyeye ihtiyacınız var.
- – Görme yetenekleriniz de gündüzleri bir şahin, geceleri bir baykuşla yarışacak ölçüde iyi olmalı.
- – İyi derece İngilizce ve Rusça bilmek sizi diğer adayların ötesine geçiriyor.
- – Oturma durumunda tansiyonlarının 140/90 mmHg değerini aşmaması ve boylarının 1,60 m – 1,90 m arasında olması gerekiyor .
Bu aşamaları geçen adaylar yoğun bir eğitim programına başlıyor.

Nasıl Astronot Olunur?-1
Astronotluk Eğitimi Nerelerde Verilir
Başvurusu kabul edilen adaylar psikolojik ve fiziksel bazı testlerden geçtikten sonra mülakata alınmaktadırlar. Bu aşamaları başarı ile geçen adaylar yoğun ve zorlu bir eğitim sürecine girmektedirler. NASA’da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar. Astronot olabilmek için 3 yıl tecrübeli olmak şartı bulunmaktadır.
NASA’da astronot olarak işe başlamak gibi bir planınız varsa, ilk başta bu 16 soruya doğru cevap vermeniz gerekiyor:
1.Bölüm: Fizik
- Eğer bir nesne hareket ediyorsa, ne tür bir enerjiye sahiptir?
- Einstein’in ünlü denklemi “E=mc(kare)”deki “C” sembolü neyi ifade eder?
- “Enerji” ile ilgili yapılan açıklamalardan hangisi doğru değildir?
- Nebula nedir?
2.Bölüm: Mantık
- Gezegen: Mars – Kumaş:?
- Çocuklar “kreş” olarak tanımlandığı takdirde “ergenler” ne olarak tanımlanır?
- Tehdit: Gürleme – ? : Gökkuşağı
- “İlaç” ve “Hastalık” arasındaki ilişki aşağıdaki hangi şıkta verilmiştir?
3.Bölüm: Psikolojik Algı
- Uzay istasyonunda yangın çıktığı zaman ilk yapacağınız şey nedir?
- Bir asansörde daha önce hiç tanımadığınız 10 kişiyle birlikte mahsur kaldığınızı ve bu insanların giderek daha fazla panik olmaya başladığını hayal edin. Böyle bir durumda ne yaparsınız?
- Ay’a yaptığınız bir yolculuk sırasında, siz ve ekibinizin ana gemiden 320 km uzaklıkta kaza yaptığını ve buraya yürüyerek gitmek zorunda olduğunuzu hayal edin. Böyle bir durumda oksijen tankıyla beraber yanınıza almanız gereken şey nedir?
- Mars’ta uzaylılara ait bir yaşam olduğunu keşfedip gemiye buradaki yaşama dair örnek getirdiniz. Bundan sonra yapmanız gereken şey ne olmalı?
4.Bölüm: Nasa Hakkındaki Bilgiler
- NASA’nın hangi uzay mekiği, kalkışından 73 saniye sonra patlamış ve bu olaydan dolayı tüm astronotlar hayatını kaybetmiştir?
- Ay’a gitmeyi başaran ilk Apollo görevi hangisiydi?
- NASA’nın sloganı nedir?
- Uluslararası Uzay İstasyonu’nda aynı anda kaç astronot yaşayabilir?
Sizde bu testi deneme istiyorsanız tıklayınız.
Yazan: Rümeysa Sürükli
Kaynakça:
https://gokbilimi.net/nasil-astronot-olunur/
https://www.nasilolunur.net/astronot-nasil-olunur.html
https://onedio.com/haber/nasa-nin-astronotluk-testini-gecebilecek-misin-829320