İnsanlığın Uzaydaki Evi : ISS

#UluslararasıUzayİstasyonu, internationalspacestation, ISS, Uzay

 

İnsanın uzaydaki evi konumunda bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu günümüzde birçok bilimsel deneye ev sahipliği yapıyor. Peki bu uzay istasyonu hangi amaçla kuruldu ve şu anda içerisinde neler oluyor hiç merak ettiniz mi ? Şimdi sizleri bilgilendirmek amacıyla  Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bilgiler vererek blog yazımı tamamlayacağım. 

Uluslararası Uzay İstasyonu Nasıl Kuruldu?

Kısa adıyla ISS (International Space Station) alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiş ve içerisinde yaşanabilen yapay bir uydudur. İlk olarak NASA tarafından 1982 yılında tasarlanan istasyon daha sonra Japonya, Kanada ve bazı Avrupa devletlerinin dahil olmasıyla çok uluslu bir yapıya büründü. Ardından Rusya 1993 yılında projeye dahil oldu. Projenin amacı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bir laboratuvar, gözlemevi ve çeşitli uzay görevleri için ara üs olarak hizmet vermesini sağlamaktı.

İlk astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. Nihayet beklenen gün geldi ve istasyonun ilk parçaları 1998 yılında uzaya fırlatılmaya başlandı. Temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelen istasyonun ilk ziyaretçileri ise Amerikalı Bill Shepard, Rus Yuri Gıdzenko ve Sergei Krıkalev oldu. Üç astronot 2 Kasım 2000 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde ulaşarak göreve başladı. 

İstasyon ek parçalar ile genişletildi. 1998 yılında fırlatılan ilk parçalardan sonra istasyona yeni parçalar eklenmeye devam etti. Bilim insanlarının uzayda çalışmalar yapmasını sağlamak için 2001 yılında laboratuvar modülü fırlatıldı ve  istasyona eklendi. Daha sonra fırlatılan ek parçalarla birlikte istasyon bugünkü şeklini aldı. Uluslararası Uzay İstasyonu başka bir mekanda gerçekleştirilme imkanının zor olduğu  araştırmaların yapılabilmesi için harika bir ortam olarak ifade edilir.

İnsansız uzay araçları, yerçekimsiz ortam ve uzaya maruz kalma işlemleri için çalışmaların yürütüldüğü istasyonda, astronotlar ayrıca çeşitli bilim deneyleri üzerinde çalışıyor. Bildiğiniz gibi NASA önümüzdeki yıllarda Mars’a astronot göndermek istiyor. 

ÖNERİ  Abrams P-1 Explorer

Bu nedenle insan vücudunun uzay koşullarına dayanmasını sağlamak amacıyla yeni teknikler geliştirilmesi gerekiyor. İşte bu tekniklerin bir çoğu Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geliştiriliyor. Bulunduğu konumu nedeniyle dünyadan gözlemlenemeyen birçok gök cismi buradan rahat bir şekilde gözlemlenir. Ayrıca dünyada meydana gelen birçok doğal afet hakkında çeşitli araştırma ve deneyler de istasyonda yürütülüyor.  

Blog yazımın sonuna gelmeden önce, uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle bile görebileceğiniz Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında birkaç sayısal bilgi ile sizleri bilgilendirmek isterim. 

  • Başlama Tarihi: 1998
  • Ağırlığı : 400 ton
  • Uzunluğu : 72.8 m.
  • Genişliği : 109 m. 
  • Yaşanabilir Alan: 837 m³ (metre küp)
  • Ortalama Hız : 27.600 km/s 

Bir sonraki blog yazımda siz değerli okuyucularım ile tekrar buluşmak dileğiyle… 


Yazan: Afranur Gürcüoğlu

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu

https://www.ceyrekmuhendis.com/uluslararasi-uzay-istasyonu-nedir/

https://www.milliyet.com.tr/galeri/uluslararasi-uzay-istasyonu-iss-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-6235401

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Baykar Bayraktar TB2
Medyada Kadın Kabin Memuru Algısı
2021’de Uzay: İnsanlığı Neler Bekliyor?
Cüce Gezegenler Serisi – 1: Ceres
Discovery Uzay Mekiği
AIRBUS A380

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |